Ремонт на подово отопление

За първи път топъл подът започва да се изгражда в баните дори във времето на Древния Рим. Техният дизайн беше специално инсталиран канал в подземния етаж, през който минаваше дим от пещта, отоплявайки така стаята и пода. С течение на времето, парното отопление се подобрява: подът започва да се затопля не с дим, а с гореща вода. Към днешна дата водната система на топлия под е също в голямо търсене. Много е важно да инсталирате такава отоплителна система за пода, която ще тече гладко и ще ви зарадва.

Видове подово отопление

Напоследък електрическите системи за подово отопление са широко използвани. Основното им предимство - малка цена, издръжливост, както и лесна инсталация и работа.

В райони с тежки зими топъл под, комбиниран с отопление на водата, значително ще намали потреблението на енергия през отоплителния сезон, както и разходите за подреждане на подовата изолация.

Има няколко типа подово отопление:

  • електрически
  • вода
  • инфрачервен

Ако извършим сравнителен анализ на традиционната отоплителна система и топъл под, можем да определим редица неоспорими предимства на отоплението в стаята с помощта на системата "топъл под".

  • Първо, в този случай отоплителната зона е много по-голяма, отколкото при отопление с радиатори
  • На второ място, топлината се разпределя по въздуха на помещението по-равномерно
  • Трето, удобна система за контрол на температурата ви позволява бързо да промените температурата на отопляемото помещение

Монтаж на отоплителна система за подово отопление

Подово отоплениеЕлектрически и подово отопляем под е монтиран върху специален топлоизолационен материал. След това се изработва цименто-пясъчната замазка на пода.

На дъното на замазката е покритието - линолеум, керемиди или други видове подови настилки (в допълнение към топлоизолационния корков под)

В този случай източникът на топлина ще бъде вода или електрически кабел.

Принципът на работа на водното отопление на пода е повече или по-малко ясен. Нека разгледаме по-отблизо принципа на подреждането на топъл електрически под. В известен смисъл използваният електрически проводник е подобен на антенния кабел.

Основната му задача е превръщането на електричеството в топлинна енергия. Една много важна точка е, че електрическият кабел под бетонната замазка не уврежда изолационния слой над него, а само изпуска топлина.

Ремонт на подово отопление

Ремонт на подово отоплениеИма случаи, когато има прегряване на жицата. Ето защо, ако изолационният слой е повреден, може да възникне късо съединение.

Премахването на повреда на електрическия кабел е скъпа и обезпокоителна задача, тъй като е почти невъзможно точно да се намери мястото, където кабелът е повреден.

Освен това е много трудно да разглобите бетонна подова замазка. Поради това е по-лесно да не се ремонтира топлата подова настилка или да се оборудва нова отоплителна система.

Има няколко причини, поради които топлият под може да има повреда.



При електрическа отоплителна система следното може да бъде причинено от неизправност:

  • Механично износване на отоплителния кабел
  • Изгаряне на отоплителния кабел
  • Повреда на температурния контролер
  • Повреда на датчика

Причините за повреда на подово отопляем под може да са:

  • Повреда на циркулационната помпа
  • Входящият въздух в системата
  • Повреда на терморегулатора

Начини за ремонт на разрушаването на електрическия под

Ремонт на електрическо подово отоплениеАко електрическият отоплителен кабел (например сондаж) е механично повреден, можете сами да свалите подовата площ и да приложите съединител към проводника.

Ако мястото за повреда на кабела не ви е известно, то може да се намери с помощта на специално тестово оборудване, а след това отворете подовата площ на повреденото място и приложете съединителя към кабела.

Това оборудване може да бъде заимствано за известно време или можете да използвате услугите на специалист, който разполага с необходимото устройство. Специалистът лесно ще ви помогне да решите проблема възможно най-скоро.

Ако след загряване до зададеното температурно ниво подът продължава да се нагрява допълнително, тогава имате повреден температурен датчик. Той може да бъде заменен без особени затруднения, тъй като при инсталиране на отоплителна система за пода е монтиран в гофрирана тръба. Старият сензор трябва да бъде премахнат и вместо това трябва да бъде инсталиран нов. Има случаи, когато при полагане на сензора инструкцията е била нарушена и е била вкарана в съединител без тръба. В тази ситуация можете да инсталирате термичен сензор за въздух, който е малък полукръг. Той е фиксиран директно под терморегулатора.

Същите стъпки трябва да се предприемат, когато температурният контролер на пода не успее.

Ремонт на отоплителната система за пода е много по-лесно. Тъй като на практика всички устройства са на повърхността, достъпът до тях за подмяна или ремонтът могат да бъдат постигнати без много трудности. Системният въздух може да бъде неутрализиран чрез изтичане на вода от тръбите и въвеждане в него отново.

За да предотвратите повреда, изборът на кабел за топъл електрически под трябва да се третира много внимателно. Той трябва да има високо специфично разсейване на топлината и когато се полага, е необходимо да се придържаме към препоръчаното разстояние между отделните нишки.

В случай на инсталиране на топъл воден под, затварянето е елиминирано, но има различни характеристики. В тръбите на системата могат да се появят пукнатини, в резултат на които ще има изтичане на вода, което може да наводни съседите отдолу, което, разбира се, води до значителни финансови разходи за обезщетение за вреди.

За да предотвратите това, при инсталирането на отоплителна система за вода трябва да се погрижите за качествена хидроизолация. Тя няма да спести напълно от изтичането, но ще намали възможните неприятни последици до минимум.

След като инсталирате топъл под, можете да започнете да полагате довършителните декоративни подови покрития (приблизително след 4-5 дни). Моля, имайте предвид, че няма да можете да проверявате ефективността на получената система до един месец по-късно. Такъв дълъг период се дължи на факта, че бетонната основа на основата трябва да изсъхне напълно, в противен случай може да има късо съединение и в крайна сметка - изгаряне на кабела.

С водата ситуацията е малко по-различна. В допълнение към вероятността от изтичане на тръби, ако инсталацията е инсталирана неправилно, можете да получите топъл под, който ще се загрее неравномерно. Това се дължи на факта, че тръбите се охлаждат, когато отделят топлината си на пода.

Като обобщим горния материал, можем да кажем, че е много по-лесно да се придържаме към всички правила за подреждане на топъл под, отколкото да го поправяме. Ако не сте запознати с технологията на оборудването на системата "топъл под", тогава е по-добре да поверите тази упорита работа на ръцете на професионалистите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Топла технология на подаТопла технология на пода
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Избор на топъл етаж Видове и характеристикиИзбор на топъл етаж Видове и характеристики
Видове системи за отопление на къщиВидове системи за отопление на къщи
Предимства и недостатъци на пода на топла водаПредимства и недостатъци на пода на топла вода
Подът от девиПодът от деви
» » Ремонт на подово отопление
© 2021 BggeHat.com