Как да се гарантира електрическото подово отопление

Електрическо подово отопление

Отопляемите подове не са лукс за мнозина днес. Необходимо е не само за престиж, но и за поддържане на здравословна и комфортна среда в апартамент или къща. Особено в тези стаи, където се нуждаете от подови настилки за плочки, поради специфичните му характеристики.

Да речем в кухнята или в баните се препоръчва монтирането на плочките на пода. Това е незаменима подова настилка, с някои хигиенни характеристики, но много студена на пипане. И като се възползва от своите свойства, а именно добра топлопроводимост, такова покритие беше решено да бъде нагрявано с помощта на топли подове.

Видове подово отопление

Популярността на топлите подове се дължи на факта, че топлинният източник се намира много удобно. Той не може да ви нарани и да ви изгори, защото няма пряк достъп до него. Освен това не само повърхността, където е инсталирана системата, се отоплява, но и цялата стая.

Подът под отоплението е от два вида:

  • вода;
  • електрически.

Монтирането на водна система е много по-рядко срещано поради тромавата структура и скъпата й поддръжка по време на работа. Такъв етаж е добър в частни домове, където има автономно отопление, което не зависи от комуналните услуги. И в многоетажни къщи не е позволено да се инсталира система от подово отопляем под.

Това се дължи на факта, че когато е свързан с централизираното подаване на топлина в общата система, налягането може да падне, а с него и температурата на охлаждащата течност. В същото време всички наематели на къщата ще страдат.

Подът с електрическо отопление може да се използва еднакво добре както в жилищни високи сгради, така и в частния сектор.

В зависимост от метода на електрическото отопление, системите на топлата под са разделени:

  • на конвекция;
  • инфрачервена връзка.

Различия на системите един от друг

Конвекционният електрически под е система, при която повишаването на температурата се получава в нагревателен елемент (кабел) и топлината се прехвърля чрез физичен контакт. Инфрачервен топъл под - система, която разпределя инфрачервена радиация, подобна на действието върху лъчите на слънцето. Тези технологии имат основни различия. В първия случай отоплението се извършва само в близост до отоплителния кабел. И на второ място, топлината е равномерно разпределена по цялата повърхност на пода.

Лесен начин за отопление

Електрическо раздробяване на телени мрежи

Друг важен въпрос е свързан с намаляването на топлинните загуби. На пода под отоплителната система се препоръчва да се положи слой топлоизолация. Не си задайте въпроса дали да купувате или не топлоизолационен материал, мотивирайки го със значително увеличение на разходите за инсталиране на топъл под. Това не е така, когато си заслужава да се спестят. Особено, ако живеете на първия етаж, а под вашия апартамент е незатоплена изба. В тази ситуация част от вашата топлина и съответно парите ще отидат на отоплението на тавана на сутерена. В допълнение към топлоизолацията, препоръчваме да поставите отразяващия филм с фолио нагоре, така че топлината да се върне в къщата.



По отношение на инфрачервените отоплителни системи, в зависимост от вида на отоплителния елемент, те се разделят на следните подвидове:

  • филм;
  • кабел.

Филмов електрически под

Нагревателният елемент в такова устройство е филмов материал, произведен чрез специални технологии. Това е добър пример за прилагането на нанотехнологиите в ежедневието, което улеснява живота ни. Източникът на инфрачервено лъчение е въглеродна или въглеродна паста, запечатана в прозрачен филм. Медни сребърни проводници се поставят по ръбовете на филма и напрежението се прилага върху тях.

Лентите се изрязват със специални линии и се свързват с проводници в схема за паралелно свързване на проводници с термостат и след това се монтират към електрическата мрежа. Налице е чрез специални терминали, които са включени в комплекта от подов инфрачервен филм. Можете да направите всичко сами, защото такъв под е монтиран много лесно и неговата инсталация е достатъчно проста. Всички инструкции са отпечатани на опаковката.

Предимства на филмовите подове:

IC етаж

IR филм в целия апартамент

  • Дизайнът на подовата настилка използва само материали, които са безопасни за човешкото здраве. Инфрачервеното лъчение не причинява алергии, тъй като под подовото покритие не допринася за повишаване на праха от въздушни топли потоци, какъвто е случаят с отоплението с конвективен тип.
  • Малка дебелина на слоя по-малка от 0,4 мм. Следователно, нивото на пода няма да се повиши и височината в стаята практически няма да се промени.
  • Устройството е съвместимо с всички материали за довършителни работи и инсталирането му е достатъчно бързо.
  • Параметрите на влажността се запазват, миризмите се неутрализират и въздухът леко се йонизира по време на работа. И такъв под дава равномерно разпределение на температурата в цялата подова повърхност, създавайки комфортна топлина в долната част на помещението - за човек такова разпределение на топлината е много благоприятно.

Тип кабел за подово отопление

В този случай електрическият кабел, когато се нагрява, дава топлина. Но подът под него трябва да е равен и без дефекти. Нивелирането на повърхността се извършва чрез полагане на бетон или цименто-пясъчна замазка. Съществуват самоизравняващи се сухи смеси, с които се постига равномерно оформяне на пода и не изисква много време. Кабелното отопление се поставя върху специална решетка и се фиксира на правилните места.

Трябва да се помни, че циментово-пясъчният разтвор, който се излива върху кабела, трябва да покрива не по-малко от 2 см. Това се прави за безопасното функциониране на кабела.

Общо подово отопление

Отоплителна система GRIN BOX

Има резистивни и саморегулиращи се кабели. Резистивните могат да бъдат едноядрени или двуполюсни. В първия случай една проводка минава през проводника, а във втория има две изолирани проводници. Когато инсталирате топъл под с едножилен кабел, трябва да знаете, че трябва да започне и да завърши на едно място, т.е. веригата се затваря. Това не важи за двужилен кабел. Саморегулиращият се кабел е много по-сложен, струва много повече и се използва много рядко за подово отопление.

Кабелната отоплителна система има няколко предимства:

  • Визуално не се вижда и не изисква поставянето на радиатори по стените за допълнително нагряване на помещението.
  • Системата няма мирис на прах.
  • Позволява лесно регулиране на топлопредаването, намалява консумацията на енергия.
  • Инсталацията е лесна.
  • Системата не изисква допълнителни разходи за поддръжка по време на работа.
  • Той е съвместим с всички материали за довършителни работи. Ще бъде особено хубаво, ако поставите плочка върху него.

Но има и възможни недостатъци:

  • Електромагнитното поле се излъчва.
  • Не поставяйте тежки мебели върху повърхността, където е разположен кабелът.

Почти без подово отопление се използва като основно отопление поради високата цена на електроенергията. Най-често те са подредени в допълнение към традиционното отопление на водата, където има радиатори и тръбопровод, положени през къщата или апартамента. Независимо от това, подово отопление системи са в търсенето. В края на краищата те могат да отопляват такива помещения като лоджия или балкон, когато се превръщат в допълнително жилище.

заключение

Топлина и надеждност

Сейф за деца

Допълнителен комфорт и комфорт ще създадат пода под плочката, ако има инсталирана система от топъл под. Може да се случи, че в дълги зимни вечери кухнята ще се превърне в любимо място за комуникация за членовете на вашето семейство. И ако все още не сте инсталирали електрическо подово отопление, помислете, купувайте и монтирайте. Поставянето на системата може да се извърши от квалифицирани специалисти или от собствена сила. И какъв вид подово отопление ще бъде инсталирана в къщата, зависи от вас.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем топъл под?Как да изберем топъл под?
Производители на топли подовеПроизводители на топли подове
T етаж на балкона със собствените си ръцеT етаж на балкона със собствените си ръце
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Оборудваме подовото отоплениеОборудваме подовото отопление
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Монтаж на електрическо подово отоплениеМонтаж на електрическо подово отопление
Основи на избора на топъл под за плочкиОснови на избора на топъл под за плочки
Инфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен домИнфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен дом
» » Как да се гарантира електрическото подово отопление
© 2021 BggeHat.com