Как да направите топъл под на вашия дом

топъл под, в частна къща

Често подът е студен, дори когато батериите се затоплят много добре. Може да има много причини за това, но няма да се занимаваме с тях подробно. Нека да разгледаме по-отблизо как да подгряваме подовете с помощта на допълнителни отоплителни системи.

Екскурзия до историята

Подово отопление

Дете топло - майка ми е спокойна

Устройството на топлите подови хора в Европа и Азия се занимава от древни времена. Римските бани, китайските и корейските жилищни сгради бяха подгрявани отдолу. Естествено, нямаше никакво насилствено снабдяване с топлина под формата на топла вода или електричество под пода - нямаше дори тези технологии. И отоплението на долната база в сградата беше подредено в съответствие с принципа на преминаване на горещ дим от печките по комините, разположени точно под пода.

По-късно, когато има водно и парно отопление и още по-ранно електричество, този начин на отопление на къщите е подобрен и сега се използва навсякъде. В допълнение към топлия под, се използва традиционната отоплителна система. И заедно те образуват комбинирани системи, които могат значително да спестят топлинни източници - газ или електричество.

Предимства на подовото отопление

За да разберете какво е толкова привлекателно за топлия под, трябва да си представите как топлината от него и радиаторите се разпределят в стаята. Като правило батериите се поставят под прозорците и по външните стени. Топлината от тях се издига, нагрявайки въздуха. В този случай температурата на горните въздушни слоеве се различава от тази в близост до пода с няколко градуса. Най-удобните условия се създават на височина 1,5-2 метра от горната част на радиатора. Просто казано, въздухът под тавана се загрява много повече, отколкото на нивото на пода.

В същото време значителна част от топлината се изразходва за нагряване на външната стена и студения въздух в големи количества, идващи от прозорците. Така че има загуба на топлина.

Когато системата "топъл под" работи, всичко се случва обратното. В началото долният слой въздух в помещението е равномерно затоплен. Нагревателните тръби или електрическите инсталации, разположени върху цялата площ на базовата основа, затоплят подовата настилка и само след това топлината покрива въздушните маси на нивото на краката, като постепенно се издига нагоре. Тази ситуация се счита за най-удобна за човек. Това се потвърждава и от старата поговорка - "пазете краката си топло и главата си в студа". От студените крака настъпват настинките, а краката, които се издигат и затоплят с тежка хипотермия.

Системите от топъл под, позволяват регулиране на температурата чрез инсталиране на умни измервателни уреди и регулатори. Но тя може бързо да бъде намалена само в електрическата система на топъл под. При загряване с гореща вода намаляването на температурата отнема известно време.

Когато ще направите топъл под, помислете за вида на подовата настилка. В края на краищата, не всички материали са в добър контакт с високата температура на отоплителните тръби или електрическите кабели.

Монтиране на топъл под

Ако въпросът за това как да се направят топло подове от отопление, е решен с оглед на един град апартамент, че е почти невъзможно. Нито една компания, която доставя топлина, няма да позволи устройството си, тъй като това ще намали натиска на топлата вода в отоплителната система, което ще се отрази неблагоприятно на други потребители. Но за частна къща, която има автономна отоплителна система, е напълно възможно да се отоплява под пода.

Нагревателните елементи, независимо дали са тръби с топла вода или електрически кабели, се полагат по-често върху изолираната бетонна основа, след което се изсипват с циментово-пясъчен разтвор. И горната част на нагревателния елемент трябва да бъде вградена в замазката до дълбочина най-малко 3 см.

Важно! Независимо от избрания метод за подово отопление, инсталирането трябва да се извършва с помощта на специалисти, тъй като най-малката неточност може да доведе до нарушаване на цялата система.

За да намерите причината за нестабилната отоплителна работа, ще трябва да демонтирате подовата настилка и замазката, което ще доведе до доста сериозни финансови, времеви и трудови разходи.

Воден под

Схема на експлоатация на водния под

Воден под

Монтаж на тръби на пода

Системата на водния под получава охладител, който се загрява в топлообменника на котела. Котелът може да работи на различни източници на енергия - природен или втечнен газ, течно или твърдо гориво. Но принципът на системата не зависи от това.

Топлата вода или антифризът навлиза в тръби, разположени в цялата площ на пода. В същото време, при входа на системата температурата на охлаждащата течност ще бъде най-висока, но докато се движи напред, тя намалява. В резултат на това отоплението на подовата настилка е неравномерно.



В електрическата система кабелите имат еднаква температура по цялата им дължина. Възможно е да се постигне равномерно загряване чрез правилно инсталиране и изчисляване на топлинната техника. Ето защо е толкова важно инсталирането на система за подово отопление да се извършва от квалифицирани специалисти.

Устройството на водния под има няколко опции:

  • бетон
  • паша

Първият вариант е по-търсен в случаите, когато основата може да бъде изработена от бетон или вече са положени плочи. Подовият вариант е разделен на полистирен метод на монтаж и дървен материал. Всички методи имат своите плюсове и минуси. Нека разгледаме всеки отделно.

Що се отнася до тръбопровода, за устройството на топъл под, предпочитание се дава на тръби от металлопластика. Те имат отлични технически характеристики и лесна инсталация. Въпреки това, методът за изграждане на топъл под, няма значение.

Бетонова система

За да направите топъл под на първия вариант, първо трябва да направите бетонна замазка, след това да поставите отоплителни тръби. Прикрепете ги към основата със скоби и дюбели. Полагане на тръби може да се извърши по различни начини:

  • спирала
  • спирала под формата на елипса
  • змия
  • двойна змия
Система за подова настилка от бетон

Разстоянието между няколко лежащи тръби трябва да бъде 300-400 мм

Разстоянието между няколко лежащи тръби трябва да бъде 300-400 mm или по-малко, но не повече. Ако надвишава тази стойност, върху подови покрития ще се появят студени места.

Методът на опаковане се избира във всеки отделен случай. Това отчита характеристиките на стаята и данните от изчислението на топлинната техника. При извършването на последното се вземат предвид броят на прозорците и вратите, материалът на външните стени и тяхната дебелина, височината на помещението и други фактори.

Тръбите трябва да се поставят без остри завои и извивки. На върха на поставения тръбопровод има укрепваща мрежа от тел с диаметър приблизително 5 мм. Размерът на клетката не трябва да бъде по-голям от 150 × 150 mm. Мрежата за армиране не трябва да се поддържа директно върху тръбите, поради което се използват различни фиксиращи части за фиксиране. Те са свързани с арматурата, така че по време на изливането на бетон да не се движат от мястото си и не попадат на тръбите.

Дължината на тръбата между изхода от котела и входа за връщане не трябва да надвишава 100 метра. В противен случай отоплителната система няма да бъде ефективна.

Преди полагането на бетоновата смес, отоплителната система на топлата под е проверена за експлоатация или, на езика на експертите, се прави тест под налягане. Това е необходимо, за да се идентифицират възможните течове.

Подова система

Такава система се използва в случаите, когато е необходимо да се намали натоварването върху субстрата. В края на краищата, теглото на бетонов аналог е от 350 до 400 кг / кв. м. И настилката полистирол система тежи само 35-50 кг / кв. м. м.

Инсталацията се извършва много просто и без мокри процеси, какъвто е случаят с конкретния метод. Принципът на тази система е, че върху основата се поставят полистиренови плочи, в които има специални канали за отопление на тръби. Но основата трябва да е равна. Допустими промени на височина не повече от 5 мм на 1 кв. Км. м.

Подова система

Полистирен тип под

Ако погледнете в раздел на такава система, можете да видите всички слоеве:

  • долна базова основа
  • Полиетиленов филм, действащ като хидроизолация
  • полистиренови плочи с вдлъбнатини за тръби - те осигуряват допълнителна изолация на пода и предотвратяват проникването на топлина надолу
  • отоплителни тръби
  • пластини за разпределение на топлината от алуминий с дебелина 0,5-1 mm
  • листове от водонепропусклив шперплат или гипсови влакна устойчиви на влага дъски

Ако собственикът е изправен пред въпроса как да нагрее пода, тогава системата от полистирол е подходяща за това. В края на краищата, благодарение на експандирания полистирол, топлината не се изразходва за подгряване на подземния етаж или избата.

При инсталиране на топъл под, независимо от избрания метод, краищата на тръбопровода трябва да бъдат изнесени към корпуса на колектора, който може да бъде разположен в стената или да бъде шарнирно свързан. В кабината се намират температурни сензори, както и клапани, чрез които е възможно да се блокира достъпа на охлаждащата течност до тръбите.

заключение

Независимо от дизайна и вида на топлата подова настилка, първо и преди всичко правят равномерна и трайна база. И за да изберете кой етаж е най-подходящ за вашия дом - това е задачата на собственика на жилището. В същото време, инсталирането на структурата трябва да бъде поверено само на специалисти, така че през зимата няма топлина остана.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Видове и видове конвекториВидове и видове конвектори
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
ДАННИ ЗА ОТОПЛЕНИЕДАННИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ
Как да изберем топъл под? Кой да избере?Как да изберем топъл под? Кой да избере?
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Водоотопляем подов валтекВодоотопляем подов валтек
» » Как да направите топъл под на вашия дом
© 2021 BggeHat.com