Дървено подово отопление с конструктивни елементи

Отопляем под

Голямо е казано, че отоплението на радиатора създава конвективни токове, разпределението на топлината е неравномерно, при тази схема има значителни топлинни загуби, което означава, че горивото се изразходва неефективно. Но досега този тип отоплителна система работи и се използва от голям брой потребители. Вярно е, че този тип отопление се заменя с нови, за да бъдем по-точни, старите забравени станции се възстановяват. Например, "топли подове". Отопляеми подове са били известни от незапомнени времена, но сега е получил втори живот.

Предимства на топъл под

Новите технологии и материали допринесоха за възстановяването на тази отоплителна система, която няколко десетилетия доказа своята надеждност и ефективност. Предимствата на топлите подове са много:

  1. Унифицирано разпределение на топлината от пода до тавана, като средната температура е на нивото на човешкото тяло.
  2. Подовете в този случай са топли, така че няма нужда да носите чехли или вълнени чорапи. Можете да ходите боси, което е много приятно за децата.
  3. Намаляване на влажността в помещенията.
  4. Липса на конвекция, която елиминира прашните помещения.

Но най-важното предимство е намаляването на разхода на гориво. Защо? Първо, топла под - това е голяма площ за пренос на топлина, почти на целия етаж. И второ, топлоносителят в такава отоплителна система не трябва да е на висока температура, защото не може да ходи на такъв под. Два от тези индикатори позволяват да се поддържа температурата вътре в тръбите на системата (ако става дума за аналогов сигнал за вода) по-ниска, отколкото ако се използва радиаторна верига. Със същите електрически топло подове - те могат да инсталират по-малко мощни отоплителни елементи.

Ние добавяме, че този вид отопление работи тихо и екологично. Тя може да се използва както като основен източник на топлина, така и като допълнителен източник, който разширява възможностите си. Вярно е, че е необходимо да се направят няколко коментара за ефективността на нейната работа.

Как да подобрим ефективността на топъл под?

  • Първо, всички нагревателни елементи, независимо дали са с отоплителни кабели или тръби с охлаждаща течност, се изсипват със замазка. Последният има диапазон от 2.0-7.0 милиметра.
  • На второ място при подово отопление е необходимо фолиото, поставено от фолиото, да се постави върху тавана на стаята. Ако не го направите, тогава няма да затоплите апартамента си, а съседите ви от дъното.
  • Трето, в пода трябва да се монтира температурен сензор, който да следи температурата. Оптималният индикатор е + 30С + 40С.
  • Четвърто, всички проекти на топъл подове са допълнени с термостат, който е свързан със сензора за температура и захранването на системата. Той е този, който изключва и включва подаването на охлаждащата течност в съответствие със сигнала от температурния датчик.

Що се отнася до термостатите. В момента производителите предлагат разширена гама от това устройство, откъдето можете да избирате модели в джоба си. Има прости механични опции с настройка на температурата. Има програмируеми програми, които работят в определен режим от дълго време. На пазара се появиха терморегулатори, контролиращи температурата не само на пода, но и на въздуха вътре и навън, т.е. на улицата.

Отоплителен кабел



Електрически отоплителен кабел обикновено се използва в градските апартаменти като допълнителен нагревателен елемент. Тя се различава в силата на освобождаване на топлина и дължина. На тези два индикатора можете да изберете необходимия елемент, който да съответства на параметрите на вашата стая - площта и обема му. Например, ако тази система е основен тип отопление, тогава ще трябва да изберете кабел с мощност 150 вата на метър дължина. Ако електрически топъл подът действа като допълнително отопление, тогава можете да използвате кабел с мощност от 100 вата на метър. Но за дървените подове ще има достатъчно и 65 вата.

Електрическите нагревателни елементи, ако са правилно поставени и експлоатирани, могат да продължат 40 години, не по-малко. И дори значителна първоначална инвестиция за толкова дълъг период ще се изплати с лихви. Между другото, на практика всички производители имат температурен сензор за 15 години. И дори ако не успее, заместете го - просто изплю. Да, и това е евтино. Единственият недостатък на тази отоплителна система е голямото потребление на електричество, което се увеличава всяка година.

Водопроводи

Тръба върху дървения под

Системата от топла вода е универсален

Водните подове обикновено се използват като основен източник на топлина. Тяхната инсталация е по-сложна, но качеството на отоплението е по-високо. Първо, няма връзка с електричество, с изключение на термостат. На второ място, с помощта му можете да спестите много. На трето място, става възможно да се освободите напълно от радиаторите, като по този начин освободите малко полезно пространство и промените интериорния дизайн.

Много специалисти не препоръчват рязане на подово отопляемия под в централната отоплителна система на къщата. Според тях това може да доведе до неефективна работа на отоплението като цяло. Захранващата линия може да бъде прекъсната. Този проблем сега е практически решен - на пазара има колектори, специално изработени за подгряване на пода. Разбира се, най-добре е такава система да получи охладител от автономно отопление, където е инсталиран отоплителен котел. В този случай е по-лесно да се реши проблемът с намаляването на подаването на топла вода.

Но във всеки случай, водната система е снабдена със специален блок, който отговаря за регулирането на температурата на охлаждащата течност. Тук е създадена специална схема, в която водата се смесва от линиите за доставка и връщане. Тоест, температурата на водата, която се подава към веригата на топъл под, се намалява.

Заключение по темата

Бих искал да припомня, че различните материали за довършителни работи имат различно разсейване на топлината. И това, от своя страна, ще повлияе на увеличаването или намаляването на капацитета на самата отоплителна система. Например, дървени подове с отопление - това е най-неефективната опция, в допълнение, с течение на времето, дървените елементи изсъхват. И най-идеалният избор е топъл под, покрит с керамични плочки. Така че, когато има въпрос за подреждане на сексуалната основа, трябва да прецените всички плюсове и минуси.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Какъв е етапътКакъв е етапът
Отопление на вилатаОтопление на вилата
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Монтирайте топлата етаж със собствените си ръцеМонтирайте топлата етаж със собствените си ръце
Отопление в частна къщаОтопление в частна къща
Какви са основите за топъл подКакви са основите за топъл под
Комфорт на вашия дом с топъл национален комфортКомфорт на вашия дом с топъл национален комфорт
Това, което е добро за топлия под, е топлинните предимства и недостатъци на дизайнаТова, което е добро за топлия под, е топлинните предимства и недостатъци на дизайна
» » Дървено подово отопление с конструктивни елементи
© 2021 BggeHat.com