Направяме ли подовата настилка на балкона?

Разнообразие от отоплителни системи

При планирането на изолацията на балкона е важно да се определи целта на тази стая. Ако районът ще се използва за битови нужди, изолацията ще се състои само от остъкляване и частично полагане на топлоизолационен материал. Но когато искате да направите отделно или продължаване на съществуваща стая от балкон или лоджия, тогава е необходимо да инсталирате топъл под.

Има няколко ефективни системи за отопление на топъл под. Те включват:

  • Електрическо отопление (с помощта на отоплителен кабел или специализиран филм за инфрачервеното отопление);
  • загряване на вода (използване на тръби за отопление на вода);
  • централно отопление (свързване на отоплителната система на лоджията или балкона към централното отопление).

Но последният вариант с централно отопление не се препоръчва, тъй като е забранено от закона да прави самостоятелни промени в съществуващата отоплителна система.

Кабелна отоплителна система

Електрически отопляем под

Електрически отопляем под

Електрически топъл под на балкона е монтиран, за да използва напълно това пространство и да създаде оптимален микроклимат.

Един вид електрическо отопление е кабелна отоплителна система. Извършва се благодарение на нагревателния кабел и терморегулиращата система под формата на компактно монтирано на стена устройство. Термостатът е много важен елемент на системата, тъй като помага да се коригира интензивността на отоплението в помещенията в зависимост от метеорологичните условия или предпочитанията на собствениците на апартаменти.

Моля, обърнете внимание! Кабелните елементи трябва да се инсталират при изливане на бетонна замазка. Преди това е необходимо да се полага хидроизолация и изолация, за да се намалят топлинните загуби.

Монтажът на отоплителни елементи и инсталирането на системата за управление се извършва на няколко етапа:

  • сплескване на подовата повърхност;
  • полагане на топлоизолационния слой;
  • закрепване на монтажната лента, върху която се полага отоплителния кабел (разстоянието между парчетата на положения кабел от 2,5 до 10 см) със "змия";
  • монтаж на термостата на удобно място;
  • изливане на подова замазка;
  • полагането на покритието след втвърдяването на замазката.
Монтаж на кабелни елементи

Монтаж на кабелни елементи

Моля, обърнете внимание! Изливането на най-фината бетонна настилка увеличава натоварването върху носещата плоча на балкона. Необходимо е да се вземе предвид този момент.

Инфрачервена отоплителна система

Инфрачервеното отопление е подходящо за всички видове подови настилки. Благодарение на базата на инфрачервения филм е осигурено необходимото ниво на температурата на подовото отопление. Подобен нагревателен елемент също е отличен за отопление на тавана и стените, което е особено важно през зимата.

Електрическият инфрачервен топъл под е доста лесен за инсталиране. Тя се основава на филмови елементи, които подгряват подовата настилка и не натрупват топлина, което значително спестява енергия. В същото време за подови настилки (линолеум, ламинат) на балкона или лоджия не се изисква предварително изливане на бетонна замазка. Това може да защити и улесни изграждането на топъл под.

Схема на устройството за инфрачервено отопление



Схема на устройството за инфрачервено отопление

Инсталирането на инфрачервено отопление на пода изисква предварителна качествена монтаж на хидроизолация и пароизолация. След това работната повърхност е покрита със слой от пеноплекс, а върху металната повърхност се полага термичен филм, излъчващ топлина под формата на инфрачервени вълни.

Инфрачервено подово отопление на балкона

Инфрачервено подово отопление на балкона

Под влиянието на топлинни вълни, не само подовата настилка, но и мебелите се отопляват, така че под мебелните елементи такава система не е подредена.

Инсталацията ще улесни стъпка по стъпка инструкциите, които идва със системата. При избора на комплекта за доставка е необходимо да се вземе предвид общата площ на нагрятата повърхност на балкона и също така да се вземат предвид резултатите от изчисленията на мощността на системата - 200 W / m2 от площта на помещението.

Отделно, трябва да си купите термостат, чиято мощност е повече от 15, отколкото мощността на отоплителната система на топлия под и топлоотразяващия материал с полипропиленов филм върху цялата изолирана повърхност.

Моля, обърнете внимание! При избора на инфрачервен филм е важно да се обмисли ограничаването на дължината, което зависи от ширината на материала. Просто казано, колкото по-голяма е широчината на филма, толкова по-малка е дължината на лентата.

Типът инфрачервено отопление може да се използва не само за подово отопление. Можете да монтирате нагревателните елементи по стените и тавана. Това ви позволява да получите удобен микроклимат на балкона или лоджията при всякакви метеорологични условия.

Водна отоплителна система

Най-достъпният тип от отоплителните системи е водният тип отопление. Той също така е популярен поради своята енергийна ефективност и надеждност. Освен това подовото отопление с вода не е много трудно при монтажа и монтажа:

  • подготовка на работната повърхност (почистване на пода от отпадъци, изравняване на повърхността и маркиране на помещението за температурни шевове);
  • полагане на топлоизолационен материал с дебелина 30-140 мм;
  • монтаж на армировъчна мрежа за фиксиране на тръбопровода (за предпочитане от двете страни, за да се избегне деформация на материала);
  • монтаж на контролната група и колектора в шкафа на стената;
  • зигзаго фиксиране на тръбопровода (стъпката между тръбите се увеличава от стената до центъра на стаята);
  • свързване на тръбопровода с управляващата система и извършване на хидравлични тестове през деня;
  • запълване на замазката с добавяне на пластификатор за повишаване на топлинната проводимост на покритието;
  • монтаж на покритието.
Проектиране на отопление на вода

Проектиране на отопление на вода

Водоотопляемият под на лоджия или балкон е една от най-оптималните опции за отопление. Чрез подобна система се осигурява ефикасно и бюджетно отопление на помещенията.

По този начин, като изберете водо-, инфрачервено или кабелно отопление, можете лесно да направите топъл под на балкона със собствени ръце или с помощта на специалисти. Създайте нова удобна зона за уютно забавление.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
T етаж на балкона със собствените си ръцеT етаж на балкона със собствените си ръце
Как да направите топъл под на лоджията със собствените си ръцеКак да направите топъл под на лоджията със собствените си ръце
Как да направите пода на балкона топли подробни инструкцииКак да направите пода на балкона топли подробни инструкции
Централно отоплениеЦентрално отопление
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
Какви трябва да бъдат пластмасовите прозорци за балкона?Какви трябва да бъдат пластмасовите прозорци за балкона?
Отопление на балконаОтопление на балкона
Повторно оборудване на лоджията в бараПовторно оборудване на лоджията в бара
» » Направяме ли подовата настилка на балкона?
© 2021 BggeHat.com