Видове пещи от тухли за дома

Изградете тухлена фурна за къща - не е за вас да играете кубчета. И ако в "кубчета", а след това от умни, от възрастни ...

Тухлените пещи предават топлината на околната среда чрез излъчване от нагрети тухлени стени, а тази конвекция също е придружена от конвективното движение на неравномерно нагрятите въздушни маси в помещението.

Тухлената пещ е способна да натрупва топлина. Най-значимият дефект или достойнство (това е как изглежда) е голяма топлинна инерция. След кратък период на пожар (2 - 3 часа), той ще даде достатъчно топлина за дълго време (12-20 часа). Но, обърнете внимание, давайте ще започне в рамките на няколко часа след началото на изгаряне на гориво - първо то се затопля и след това само започва да "споделя" топлината ...

Тухлена печка

Изборът на фурната и нейните размери зависят от начина на пребиваване в къщата. Тухлената пещ е подходяща за жилище с постоянно местожителство, където се предполага, че поддържа постоянен температурен режим. Селските къщи в нежилищния период са склонни да "замръзват". Ето защо, масивна тухлена фурна за вили може да бъде неефективна поради дългото й отопление. Тук е желателно да има печка, способна бързо затопляне и дълго охлаждане.

Предвид всички разновидности на съществуващите пещи е възможно да се направи недвусмислено заключение, че отоплителните пещи, изработени от тухли, са най-ефективният вариант за отопление на помещения. При използване на различни конфигурации на пещта е възможно да се сгъне пещта с определени работни параметри.

Какви са тухлените печки?

Но все пак, на първо място, е необходимо да се определи целта на пещта, съответно, с нейния тип:

  • опция за отопление ("холандски");
  • отопление и конфигурация за готвене (известната руска печка, кухненската печка с печка и отоплителен щит, шведите и т.н.);
  • само готварска печка (готварска печка, външно барбекю, фурна за котел);
  • специална фурна с малък обсег на действие (печка за отопление за вана, фурна за котли, котел за отопление на вода, гаражна печка и др.).

За дача се избира преобладаващо вариантът за нагряване на пещта или печката за готвене / готвене. Втората опция е оборудвана с плот, а при необходимост и фурна - фурна. И любителите на тихата разходка с размисъл за открит огън трябва да помислят за изграждането на камина.

Руска печка

Руска печка

Обърнете внимание! Камините - като източници на топлина, главно ги предават на нас чрез излъчване. Ето защо ние усещаме топлината непосредствено след запалването, но за дълго време няма да можем да задържим топлината в камина с директно протичане.

Във форма те са разделени на:

  • правоъгълна;
  • квадрат;
  • ъгъл;
  • кръг;
  • Т подобни.
Ъглова печка

Ъглова печка

Параметрите на пещите за излъчване на топлина също зависят от дебелината на стените им. разграничат:

  • Thin-стена;
  • дебелина;
  • комбинирани.

Пещите се подлагат на четири основни вида външни довършителни работи:

  • тухла "под бара";
  • циментова замазка;
  • свързване с печки, керемиди;
  • "Облечена" в метална кутия.
Измазана печка

Измазана печка

Печка с плочки

Печка с плочки

Фурната е покрита с плочки

Фурната е покрита с плочки

Що се отнася до структурата на коминните канали, пещите се отличават:

  • прав поток или обратен поток;
  • с хоризонтални или вертикални канали;
  • едно завъртане или много завъртане;
  • жлезите с вътрешна;
  • с по-ниско отопление.

Как правилно да поставите фурната в къщата?



Мястото на "пребиваване" на пещта в къщата се определя въз основа на няколко параметъра:

  • площта на къщата;
  • броя на отопляемите помещения;
  • вид и цел на пещта;
  • вариант на отстраняване на газа;
  • пожарна безопасност.

Инсталацията в къщата на една пещ трябва да осигури равномерно отопление на всички помещения. В противен случай е необходимо да се организира отопление с вода или да се инсталира друга печка.

За отопление в близост до кухненските помещения можете да поставите фурна за отопление и готвене. Плочата за готвене на фурната ще бъде разположена в кухнята, а стената, която разсейва топлината, ще загрее помещението.

Изграждането на каменна къща дава възможност да се осигури инсталирането на комини в главните каменни стени - това ще спести полезния обем на помещението и ще позволи нагряване на стените в съседство със стената.

Когато фурната е разположена на кръстопътя на няколко помещения, тя трябва да бъде разположена така, че повърхностите, отвеждащи топлината, да са пропорционално разположени спрямо площта на всяко помещение и топлинните им загуби. Това означава, че фурната трябва да се свърже максимално с помещението, което изисква най-голямо количество топлина.

За местоположението на камината изберете кухня или коридор. Правилно планираните пещи, изработени от тухли за дома, трябва да са невидими. Това е, не затрупване на "жизнено пространство", хармонично се вписват във вътрешността на помещенията. Например, вариантът на комбинираното двустранно строителство "пещ-камина" е интересен и широко разпространен. В една стая има обща печка, друга камина, вътрешната стена и цялата коминна система.

Тухлените пещи за отопление не са леки преносими конструкции. Планирането на споразумение е важен момент. В същото време трябва да се помни и удобството при обслужването на тази пещ.

Обърнете внимание на кореспонденцията на дизайнерския комин и на удобно място в тавана, за да го приведете на покрива - можете да влезете в лъча и на тавана - в гредите.

Можете да използвате безплатния софтуер на SketchUp, за да проектирате печките.

Характеристики на печките от зидария

Тухлените пещи за къщата имат достатъчно голяма маса и естествено трябва да стоят на основата си. Достоверна база 8-1 е допълнителна гаранция за нормалното дългосрочно функциониране на пещта.

Лека пещ за тухли (тегло до 750 кг, броят на тухлите - около 200 броя) може да се построи директно на пода с достатъчна якост.

Основата за масивна пещ трябва да се излива върху стабилни, плътни слоеве почва, за да се избегне утаяването на цялата пещ. Следователно, горният слой от плодородна пръст се отстранява на дълбочина от 10 до 70 см.

Размерът на основата трябва първоначално да бъде по-голям от размерите на основата на пещта с около 8-15 см във всички посоки.

Важно! Не можете да свържете основата на къщата с основата на пещта. Неравномерното свиване ще доведе до деформация и фрактура на основата. Следователно, когато основите са съседни, между тях остава празно пространство от 5 см.

Дълбочината на отметката е 0.8-1 м, горната равнина се изсипва под нивото на бъдещия чист под с 14 см, след това да се получи "стартовата" марка само от тухлена зидария.

Разбира се! Между основата и пещта са поставени поне два слоя покривен материал като хидроизолация. Без да обръща внимание тази точка ще доведе до поглъщането на "тяло" пещта влага, в резултат на прекомерна консумация на гориво за изпаряване на влагата от тухла и преждевременна недостатъчност.

Пещта е изградена за тухли с такъв дизайн, който ще осигури най-бързото затопляне на помещенията, може да се използва по-масивен вариант за жилищна къща.

"Точните" тухлени печки за даване на дървесина или въглища приемат активната си "protopka" за 1,5-2 часа, след което се отказват от топлината за 10-20 часа. Изберете подходящ проект за себе си, консултирайте се с експерт. И го наеме за работа ...

Подробен видеоклип за всички видове пещи

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пещи от тухли за лятна резиденцияПещи от тухли за лятна резиденция
Пещ от тухли за лятната резиденцияПещ от тухли за лятната резиденция
Как да направите печкаКак да направите печка
Печки за изгаряне на дърва с водна схемаПечки за изгаряне на дърва с водна схема
Пещи за домаПещи за дома
Изграждане на пещ със собствените си ръцеИзграждане на пещ със собствените си ръце
Печката за ваната със собствените си ръцеПечката за ваната със собствените си ръце
Тухлена фурна със собствени ръцеТухлена фурна със собствени ръце
Камините за печки за къщи се избират по-често от потребителитеКамините за печки за къщи се избират по-често от потребителите
Пещ с нагревателПещ с нагревател
» » Видове пещи от тухли за дома
© 2021 BggeHat.com