Защо печките от желязо по-скоро затоплят стая от тухли

Когато е необходимо да се направи сложен избор на нагревател за монтаж в селска къща, в дача или във вана, хората често са изправени пред проблема коя пещ ще бъде по-добра - тухла или метал. В първия случай ще трябва да изградите сами структура или да наемете професионалист за това, което ще доведе до ненужни разходи за финансиране. Вторият вариант е много по-прост, защото продуктът може да бъде закупен в завършен вид и да се извърши инсталацията му там, където е необходимо.

Освен това въпросът за използваното гориво ще остане отворен, тъй като не всички къщи са снабдени с газ, а използването на електрически уреди може да бъде безполезно. Но дори и в ситуации, в които изборът е направен в полза на пещта, дори ако работи върху въглища или дърво, ще трябва да се определи коя опция е по-добра за себе си. За да направите това, си струва да се запознаете с характеристиките на всеки дизайн.

Печката на пиедестала
Малка печка на пиедестала

Сходства и различия

Решаване на въпроса: коя пещ е най-добра, първото нещо, което трябва да определите нейните функционални задачи, защото те са от тях и ще зависят от това, което е по-подходящо за собственика във всеки отделен случай.

Всички проекти за твърдо гориво имат редица идентични параметри:

  1. Както в метала, така и в тухлите, вътре в пещта ще има открит пламък.
  2. По времето, когато тялото на конструкцията се нагрява, помещението се запълва с топъл въздух и се създава комфортна температура в стаите.
  3. Горивните продукти на горивото се изпускат през коминната тръба.
  4. Правилният течение трябва да се реализира в комина, в противен случай пещта няма да работи правилно.
  5. Процесът на горене е възможен само ако се подава кислород.

Металните и тухлени пещи имат редица различия, които си заслужават внимание. На първо място, разликата е в материала за производството на корпуса на нагревателя. В първия случай, той може да бъде чугун или стомана, а във втория случай той е изключително тухла.

Красива фурна от чугун
Сладка чугунена фурна

Много хора се чудят защо железни пещи отопляват стаята по-бързо от тухлените пещи. Отговорът на този въпрос е достатъчно прост и се крие в дебелината на стените на черупката: колкото по-малка е, толкова по-бързо се затопля конструкцията. Стоманата или металът могат да бъдат много горещи, докато тухлената маса е инертен материал и поради по-голямата дебелина не се нагрява толкова много.

В същото време, ако пещ от метал ще отдели топлина само в процеса на изгаряне в неговия пламък, тогава каменната структура поддържа комфортна температура и след изгарянето на цялото гориво. Това се дължи на способността на тухлата да съхранява топлината и да я отведе.

Металните пещи обаче имат значително предимство - в пещите им има ясна система за контрол на изгарянето на горивото, което прави възможно неплащането на материала да бъде прекалено голямо, а разходите за поддържане на къщата по време на отоплителния сезон намаляват.

Тухленото отоплително устройство има значителна маса, така че може да бъде издигната само след изливането на основата. Металните конструкции не изискват това, което опростява инсталационния процес и за пестене на място, такава печка дори може да бъде окачена на стената.

Избиране на типа устройство в зависимост от условията на работа

Когато хората имат избор между метални или тухлени пещи, те често забравят да отговорят сами на няколко важни въпроса:

Сладка тухла фурна
Прилични тухлени опции
  • На първо място, необходимо е да се разбере ясно какво е приоритетът: степента на затопляне на стаята, къщата или времето, през което топлината се отделя от пещта на конструкцията.
  • В зависимост от конкретното местоположение на помещенията едно от устройствата винаги ще има няколко точки по-добри по отношение на работата, но всичко е много индивидуално по този въпрос.
  • Какви са техническите характеристики на къщата, възможно ли е да се изградят фондации и други строителни проблеми.
  • Бюджет - дизайнът на някои видове метал може да струва няколко пъти по-евтини от тухлени структури.


Ако сравнението и да определи при какви условия е по-добре да се построи тухлена фурна, първите такива структури са инсталирани в домовете, където единственият източник на топлина ще бъде точно такава пещ: ако то е добро и правилно загрява по време на деня, топлината ще бъдат осигурени през помещенията през цялата нощ.

Освен това е необходимо да се следват тези структури и ако няма възможност за периодично загряване на камерата извън отоплителния сезон, все още е по-добре да се избере металният продукт.

Необходимо е да се мисли къде ще бъде разположена пещта и да се погрижи за изграждането на фундаментната основа. Ако всички тези условия са изпълнени у дома, можем да кажем с увереност, че изборът е направен правилно.

Многофункционална фурна
Многофункционален пещен комплекс

При какви условия се предвижда изграждането на каменна печка, всичко е ясно. Остава да се обмисли възможността за инсталиране на метална конструкция. Такъв продукт може да бъде инсталиран в помещения, където има друг източник на отопление, независимо дали е централна система или котел.

Тъй като тези системи се отопляват в пъти по-бързо, а след това те се препоръчват да се сложи в помещения, в които е необходимо възможно най-скоро, за да се нагрява въздуха до комфортна температура, например, ако това е селска къща, която дойде през зимата.

За монтажа на метални пещи няма нужда да се изгражда фундамент, така че те са подходящи за монтаж на партерния етаж. Широката гама от отоплителни уреди от съвременните производители ще ви помогне да изберете точно опцията, която идеално се вписва в интериора.

Пещта не трябва да бъде груб от масивен чугун. Тя може да бъде представена от стоманена конструкция, в която са монтирани стъклени или керамични врати, които изглеждат много стилни.

Добри функции на работа и пестене на енергия се приписват на модели, в които вече е инсталирана система за тлеещо или продължително изгаряне на гориво. Те ви позволяват да използвате по-малко материали, за да създадете комфортна температура в стаята, но в същото време те са в състояние да я поддържат за дълъг период от време.

За да обобщим, може да се заключи, че металните пещи трябва да се монтират в помещенията, където е необходимо да се затопли по-бързо пространството, но има и основно отопление.

Всеки собственик на жилище трябва самостоятелно да реши за себе си как бюджетът за оборудването в отоплителната система на сградата тя е, както и ясна представа за това дали да се изпълни строителството на тухлена пещ по своя собствена воля, тъй като процесът е сложен, и ако не е изпълнението на проекта ще бъде напълно безполезна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Камина в страната със собствени ръцеКамина в страната със собствени ръце
Пещ за парната баняПещ за парната баня
Пещ от тухли за лятната резиденцияПещ от тухли за лятната резиденция
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Как да инсталирате печката във ванаКак да инсталирате печката във вана
Печката за ваната със собствените си ръцеПечката за ваната със собствените си ръце
Коя тухлена печка е най-добрата и икономичнаКоя тухлена печка е най-добрата и икономична
Видове пещи от тухли за домаВидове пещи от тухли за дома
Как се правят пещите за баня?Как се правят пещите за баня?
» » Защо печките от желязо по-скоро затоплят стая от тухли
© 2021 BggeHat.com