Печки за изгаряне на дърва с водна схема

Често използваме технически продукти, без да мислим за факта, че за тяхното създаване трябва да преминат през такива етапи като теория, насърчаване на хипотези, доказателство, практическо приложение. Този подход се прилага и с подобряването на готовите устройства.

Ефективното домашно отопление е комбинация от физическата теория на разделението на топлинните феномени с опита на майсторите, натрупани през годините. Всеки, в чиито ръце беше осигурен изграждането или ремонта на жилищно пространство, разреши въпросите за топлоснабдяването.

Отоплителна пещ в експлоатация
Операция на отоплителната пещ

Лесна класификация на отоплителните пещи

За да се проведе изцяло разговор по тема, посветена на определен тип отоплителни пещи, е необходимо да се предостави информация за съществуващите аналози, като по този начин се осигури възможност за сравнение. Въпреки това, класификацията на всички пещи в нейния истински смисъл е доста сложна, така че ще я представим в опростена форма.

  • По вид гориво. В това отделение има отоплителни пещи, работещи с въглища, дървесина, пелети, газ. Ефективността за същия тип устройства, използващи различни горива, е различна. Това е преди всичко в газовите пещи, но в някои случаи дърва за огрев е най-достъпният материал.
  • Според материала на структурата. Понякога такава класификация е важна, следователно е необходимо да се разграничат тухлени пещи, чугунени пещи или комбиниран. Най-ефективни са металните конструкции, тъй като те ви позволяват да отклоните максималното количество топлина в отопляемата стая.
  • На ефективни технологии. Самата печка за изгаряне на дърва има ниска ефективност. Ето защо е необходимо да се използват различни дизайнерски решения за увеличаване на топлопреноса, това са технологии с продължително горене, пиролиза.
Устройство с много функции
Многофункционално устройство

Принципът на дългосрочната технология на изгаряне

Ако дърва или въглища в пещта ще изгори конвенционален естествен начин, ниската ефективност на изгаряне се дължи на факта, че материалите, които служат за отвеждане на топлина, не разполагат с време, за да прехвърли енергията, освободена през горивната камера в стаята. Има няколко начина за модернизиране на такива пещи.

  • Първата се основава на избора на по-адаптирани материали.
  • Идеята за втората е да се намали степента на изгаряне на горивото, като се запази общото количество освободена топлина.

Намаляването на степента на горене може да бъде чрез ограничаване на достъпа на кислород. Този подход се нарича технология на продължително изгаряне. Тя ви позволява да повишите ефективността на устройството на 80. Такива индикатори не са притежание на камината за изгаряне на дърва с естествено изгаряне.

Технологията се осъществява по метода на контролирано дозиране на въздуха. Когато липсва кислород, продуктите от горенето отново се разделят и газът, освободен по време на пиролизата, става горим и се изгаря в отделна камера.

Модерен тип печка
Модерен модел

Дълго изгаряща тухлена пещ работи на един раздел за дърва за огрев до десет часа. В някои пещи посоката на изгаряне е обърната. Дървесината гори горе от горе, и огънят се разпространява надолу. Тъй като в тази посока се нарушава естествената конвекция на кислорода, горенето се превръща в разпад и става по-дълго от обикновено.

Предимства на такива пещи

Използването на нови технологии задължително носи редица обещаващи предимства.

  • Повишава ефективността. Дори и дълга горивна камина се използва като средство за отопление на малка къща с една стая.
  • Увеличи интервала между отметките. Сега не можете да засенчвате почивката си с постоянни подходи към фурната. Единичното ухо за дърва може да избледнее за около 10 часа. Това е не само ефективна топлина, но и спестяване.
  • Намалява разхода на гориво. Отоплението в пещта винаги означава подготовка за съхранение на твърдо гориво за зимата. С използването на тази технология, необходимите обеми ще бъдат значително намалени.
  • Достъпна цена. Достъпни разходи за готови пещи с технологията на продължително изгаряне.
  • Автономна работа.
Дълготрайна чугунена пещ
Пещта на дългото изгаряне от чугун

За да приложите ограничението на достъпа до въздуха, както при използването на технология с продължително изгаряне, в тухлени пещи, ще трябва да инсталирате готови метални пещи в подготвената ниша. Тази пещ е снабдена с канали, през които влиза кислород, както и с врата, която затваря камерата запечатана.

Класическото устройство на пещта означава открито огнище, където приемането на въздух се осъществява през входа на пещта и през пепелта. Много хора объркват технологията на продължителното изгаряне с работата на амортисьорите. Покривайки вратата, намаляваме сцеплението и по този начин се намалява подаването на въздух, без да се променя натиска, който не пречи на по-нататъшното изгаряне на дърва за огрев.

Функции на водния кръг



За онези, които мислеха за въпроса, може ли една продължително изгаряща тухлена пещ да стане единственият източник на топлина? - отговорът ще бъде двусмислен. Такива модели са подходящи за дача или малка къща. Наличието на няколко стаи ще усложни процеса на пренос на топлина. Известно е, че топлинната проводимост на въздуха е ниска и радиацията не може да предава енергия през стените на помещението. Ето защо, за една къща с голяма площ, няколко стаи, тавански надстройка, пещи с водна верига се използват.

Трансферът на топлина може да бъде или чрез топлопроводимост, или чрез транспортиране на самото вещество. В този случай това вещество ще се нарече охладител. Предимството на охлаждащата течност е относително висока топлинна мощност. Голяма стойност на топлинната мощност означава, че охлаждащата течност ще даде енергия за дълго време, преминавайки по целия маршрут.

Пещ на водната верига
Водна отоплителна система

Водният поток се осигурява чрез инсталиране на отоплителна система под формата на тръби с радиатори за ефективен топлообмен. Вътре в пещта системата има топлообменник. Това устройство позволява на водата да циркулира близо до пещта, за да абсорбира освободената енергия. Тъй като системата е затворена, тя се нарича верига.

Работи печки за къщата на дърва за дълго горене с водна верига съгласно следния принцип. Съществува определено количество гориво, за което се изчислява теоретичната стойност на енергията под формата на топлина, отделена при пълно изгаряне. Но природното изгаряне дава само 20 от тази енергия, а останалата част просто няма време да се абсорбира. Системата на продължително изгаряне забавя целия процес, поради което общата част на абсорбираната енергия се увеличава до 80.

Водата в кръга се нагрява и под действието на конвекционните потоци се издига до горната точка на отоплителната система. След това, под действието на гравитацията, потокът от течност започва по протежение на багажника, монтиран под определен склон. Водата, която тече през тръби и радиатори, във всяка стая дава част от топлината. Естествено, близката стая ще се нагрее по-ефективно от останалите. Ето защо, в присъствието на голям брой стаи в къщата, е инсталирана отоплителна система с два вериги.

Мощна версия на пещта за вили
Мощна фурна за вили

Готови опции

Тухлената пещ има много предимства, основното е почит към традициите. Много хора отиват за инсталиране на истинска фурна в къщата само за да създадат определено оцветяване за стаята. Като отопление има готови чугунени или стоманени модели на пещи с продължително изгаряне, включително тези с водна верига. Много от тях с готварска повърхност, която ви позволява да използвате фурната за готвене.

Въпреки факта, че лицето не е разцепен в горивната таблица специфична топлина, и често се използват по-ефективни горива, печки на дърва не губят популярност, особено сред жителите на големите градове държави. Това е съвсем естествено, тъй като все още има много неуредени селища и доставката на балон газ е твърде скъпо.

Някои потребители отбелязват, че една система с водна схема има няколко недостатъка. Те се състоят в това, че процесът на изгаряне не може да бъде напълно автоматизиран. Настройката на интензитета и подаването на гориво трябва да се извършват ръчно. Трябва обаче да се отбележи, че тези цифри не се отнасят до характеристиките на водния кръг, тъй като има и газови пещи, оборудвани с топлообменник.

употреба Срок на печки с дърва, се потвърждава от факта, че те са ангажирани в производството на маркови компании като Harvia, Хело, Кастор (Финландия), ABX (Чешка република), Ла-Nordica (Италия), Termofor, Volcano (Русия). Различните модели от представените производители могат да се различават по отношение на мощността, вида и начина на свързване на веригата. Но всички те се основават на технологията на дългосрочно изгаряне, което означава, че те имат високи технически параметри.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отоплителни пещи с водна веригаОтоплителни пещи с водна верига
Фурна с дърва с водна веригаФурна с дърва с водна верига
Отоплителна пещ с дълъг животОтоплителна пещ с дълъг живот
Ъглови пещи - камини за къщи и вили, избор на практика и строителствоЪглови пещи - камини за къщи и вили, избор на практика и строителство
Струва си да се използва газов нагревател в страната, кой модел да изберемСтрува си да се използва газов нагревател в страната, кой модел да изберем
Отоплителни пещи за вилиОтоплителни пещи за вили
Печки за изгаряне на дърва за отопление на домаПечки за изгаряне на дърва за отопление на дома
Пещ с водна схемаПещ с водна схема
Комбинирани фурни, задвижвани от дърво и електричествоКомбинирани фурни, задвижвани от дърво и електричество
» » Печки за изгаряне на дърва с водна схема
© 2021 BggeHat.com