Струва си да се използва газов нагревател в страната, кой модел да изберем

Решаването на проблема с отоплението на вилата зависи от редица ключови моменти. Необходимо е да се определи сезонността на отоплителната система, вида на използваното гориво, естеството на местоживеенето (частично или пълно пребиваване). Във всеки случай същите изисквания важат за източника на топлина:

  • наличие на гориво;
  • ефективност на работата;
  • лекота на използване;
  • ниска цена.

В зависимост от това кои параметри са приоритет, е избран конкретен модел на нагревател. Първата стъпка е да се определи вида на горивото.

Източник на топлина, работещ с газ
Газов източник на топлина

Предимства при използването на газ

Природният газ, като вид гориво за отопление, започна да се прилага сравнително напоследък. Постепенно, поради качествата си, той започва да заменя такива традиционни източници на енергия като дърва за огрев, въглища, торф. Популярността на използването на газ се дължи на огромните запаси в страната и отличните технически характеристики.

Всяко изгаряне е химическа реакция. Неминуемо, отделянето на карантията, което може да бъде представено от токсични вещества. В случай на изгаряне на газ, такива продукти са въглероден диоксид с вода под формата на пара. Ето защо, екологично, този вид гориво се счита за най-чистият.

Има много начини за увеличаване на ефективността на отоплителното устройство. Но нито един от тях няма да позволи да се достигнат тези показатели за ефективност, които имат газово оборудване.

Нагревател с малък размер
Малко отоплително устройство

При всички обстоятелства, които определят употребата на балон газ или от общ принцип, това е сравнително икономично гориво, по отношение на обема или общите разходи. Въпреки многобройните разрешителни от контролиращите организации за монтаж и пускане в експлоатация на газово оборудване, инсталирането е технически лесно инсталирано.

Значително предимство е фактът, че експлоатацията на оборудването, работещо с природен газ, винаги трае по-дълго, отколкото е посочено от производителя.

Устройството и сортовете на газовите пещи

Горивен генератор, който използва този вид гориво, е пещ за отопление на газ за лятно пребиваване. Ограничението на площта на отопляемото помещение се дължи на факта, че такава печка няма водна верига. Топлоснабдяването се осигурява чрез инфрачервено лъчение и конвективно движение на топъл въздух.

Печка за домашна употреба
Малка печка за домашна употреба


Навън газовата пещ не се различава от котела. Тя има метално тяло (стомана или чугун), пещ, в която е монтирана горелка, система за изсмукване на дим и автоматично регулиране. Трудно е да се направи една класификация на устройствата, така че всички модели са разделени по няколко начина на конкретна основа.

  • Чрез принципа на енергийна екстракция и пренос, пещите се разделят на модели с верига и без верига, отворен или затворен тип. Важен фактор е периодичността и продължителността на пребиваването в къщата.
  • Топлинният капацитет на материала, от който е направена газова пещ за дача, оказва влияние върху естеството на неговото използване. Така че, за бързо нагряване на помещението за временно пребиваване, стоманена конструкция се счита за по-подходяща. Неговата топлинна мощност е малка и осигурява безпроблемно прехвърляне на енергия през стените. От другата страна се счита модел от чугун. Чугунът може да съхранява енергия. Това води до ефективно отопление на въздуха в къщата с постоянна работа на пещта.
  • Методите за управление на режима на работа на горелката определят видовете пещи. Една проста едноетапна горелка се счита за най-надеждна поради простия си дизайн. Тя не изисква консумация на енергия, но ви позволява да разрешите или забраните захранването с газ. Двустепенната горелка осигурява превключване на икономичен режим на работа. Има опции с плавна промяна в силата на пламъка.
  • По пътя на доставката на въздух ние различаваме пещите с естествена циркулация и принудителна циркулация, в която се използват специални помпи. При внедряването на принудителна циркулация е възможно да се увеличи ефективността на пещта от няколко единици.
  • Всеки газов нагревател за дача трябва първоначално да започне. В зависимост от метода на запалване и манипулациите, извършени за това, е възможно да се разграничат моделите с електрическа система и система, основаваща се на пиезоелектричния ефект.

Налични опции за отопление

Отделният клас включва газови нагреватели, като по-компактни и понякога преносими устройства. От пещите се разграничават от мащаба на отоплението, принципа на работа и масата на конструкцията. В изброените проблеми пещите нямат господство, тъй като съществуват модели на отоплителни тела, в които се реализират по-ефективни методи за отопление, отколкото в пещи. Нека разгледаме подробно всички видове системи, подходящи за вили.

  • Инфрачервен нагревател. Основата на устройството е инфрачервена горелка. Тя получи такава епитет за факта, че пламъчно отопляемата керамична повърхност излъчва инфрачервена радиация. Околните органи в стаята абсорбират тази радиация, загряват и загряват въздуха. Този метод на трансфер на енергия се счита за ефективен както за малки, така и за големи площи. Голямото разнообразие от форми на тялото на устройството ви позволява да избирате стени, стени и вградени модели. Но всяко използване на открит огън изисква необходимото изгаряне на кислород. Следователно е необходимо да се проветрява помещението възможно най-често или да се инсталира вентилационен канал.
Инфрачервен модел
Инфрачервена опция
  • Каталитичен нагревател. Горенето е химическа реакция на окисляване, в резултат на което се отделя топлина. Пламъкът е плазма, един йонизиран газ. Възможно е да се предизвика окислителна реакция без образуване на плазма, само за това са необходими помощни компоненти - катализатори. Тази теория се основава на действието на каталитичен нагревател. Ролята на катализатора се изпълнява от нагревателен панел, изработен от фибростъкло и платина. Ефективността се увеличава при използване на принудителна конвекция. Каталитичният нагревател с газов цилиндър не отнема много място, а е производителен източник на топлина. Предимството на това устройство е липсата на продукти за изгаряне, което означава, че той може да бъде инсталиран във всяка стая, дори и да няма вентилация.
Модел на каталитичния нагревател
Каталитична версия
  • Конвектор с газовата камера. Терминологията в името на устройството показва, че нагряването на стаята се дължи на конвекция на топъл въздух. Отоплението на въздуха се осигурява от изгарянето на гориво. Външно конвекторът има някои прилики с радиатора на отоплителната система и също така е монтиран под прозореца. Но притокът на въздух най-вече не идва от дъното на стаята, а от улицата. За да направите това, в стената е направена дупка. За да се работи с конвектора, се изисква да се осигури изхода на продуктите от горенето, в противен случай с липса на кислород, съответният сензор ще сигнализира системата, която ще изключи устройството. Предимството на конвектора е неговата способност да поддържа зададената температура в помещението.
Модел с газовата камера
Устройството с газовата камера
  • Газовият пистолет. Друг вид нагревател е пистолетът. Мощен въздушен поток, разпенващ генератора, бързо се нагрява и влиза в стаята. Пистолетът има високо ниво на шум, така че се използва за отопление на промишлени помещения, гаражи, хижи. Често подобно устройство се използва за строителни работи през зимата, ако е необходимо да се осигури сушенето на строителния материал. Външно оръдието прилича на тръба, в дъното на която е монтиран контролен модул. В тръбата е разположена газова горелка и е монтиран вентилатор. Устройството за управление осигурява подаване на газ и регулиране на захранването му.
Нагревател в оръдие формат
Нагревател под формата на пистолет
  • Mini-фурна. Приложното поле на газовото оборудване не се ограничава до горните устройства, а има и по-компактни пещи. Те се използват за получаване на локална топлина. Преди такава фурна трябва да се затоплите. Комплектът включва малък газов цилиндър. Такава печка може да загрее въздуха в палатката.

Съвети за избор на устройства

Четейки техническите характеристики на различните устройства или се запознаете с обратната връзка на потребителите, можете да стигнете до заключението, че абсолютно всички устройства са добри по свой начин. Как да вземем решение за избора на конкретни условия в страната? Няма общ отговор. Има само няколко съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате, когато избирате най-добрия вариант.

Изберете фурната, в зависимост от наличността на газовия уред. Ако не е, тогава трябва да се предпочитат онези пещи, които работят на балон газ. Недостатъкът е необходимостта от периодично зареждане на цилиндрите и тяхната поддръжка.

Методът на разположение също така влияе върху модела на бъдещата пещ. След като реши да достави къщата с отопление, собственикът вероятно е предвидил тази област на полезна площ, която е готова да пожертва, такова решение и ще подкани какво да придобие.

В някои случаи инсталирането на комин е не само трудно, но и абсолютно невъзможно. Някои газови устройства не изискват отстраняване на продуктите от горенето.

Във всеки технически паспорт е посочена приблизителната площ на стаята, която може да бъде захранвана с топлина от тази пещ. Не е необходимо да коригирате цифрите точно заради икономичност. Площта на помещението трябва да бъде избрана с излишък. Прекарвайки повече пари за закупуване на дизайна, ще спестите консумация на гориво и ще осигурите топъл микроклимат дори при най-ниските температури извън прозореца.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Отоплителни вилиОтоплителни вили
Каква трябва да бъде височината на пещта в пещта, изследваме зависимостта от вида горивоКаква трябва да бъде височината на пещта в пещта, изследваме зависимостта от вида гориво
Отоплително котле за вилиОтоплително котле за вили
Отопление с твърдо горивоОтопление с твърдо гориво
Котли за гореща вода за твърдо горивоКотли за гореща вода за твърдо гориво
Отопление на къщата с бойлер за твърдо горивоОтопление на къщата с бойлер за твърдо гориво
Видове отоплителни котлиВидове отоплителни котли
Котли за дълготрайно изгаряне на дърва за огрев, самосглобяемиКотли за дълготрайно изгаряне на дърва за огрев, самосглобяеми
» » Струва си да се използва газов нагревател в страната, кой модел да изберем
© 2021 BggeHat.com