Комбинирани фурни, задвижвани от дърво и електричество

Автономната работа на отоплителната система е гаранция за непрекъснато генериране на топлина, независимо от началото и края на отоплителния сезон. Един от най-важните етапи в подредбата на отоплителната система е изборът на източник на енергия. С цялото разнообразие от опции всеки от тях има известни значителни недостатъци.

  • Възможно е газът да не е на разположение на жителите на крайградските населени места, поради липсата на магистрала.
  • Дървесината е необходима прибиране на реколтата в големи количества, посвещавайки достойно време на този процес.
  • Пелетите трябва непрекъснато да се купуват и това не винаги е възможно, защото в нито един град не можете да купите този вид гориво.
  • Използването на електроенергия е свързано с увеличаване на натоварването на окабеляването и насищане с финансови отпадъци.
Дърва за отопление
Дърва за отопление на къщи

Напълно се отървете от горните фактори е невъзможно, но това е да ги сведе до минимум чрез комбиниране на две или повече устройства в едно. Получените комбинирани пещи, които използват едновременно горива и електричество, са отличен генератор на топлина за дома, отдалечен от централната топлоснабдителна мрежа.

приспособление

Най-често котелът за твърдо гориво и електрическият нагревател служат като обект на интеграция, това е обосновано от практическа и икономическа гледна точка. Такова устройство, работещо на дървесина и електричество, е удобно за работа, като настройва необходимата температура. Наличието на гориво осигурява непрекъсната работа на цялата система.

Ако това е въпрос на пълно отопление, което трябва да осигури топлина за цялата къща, тогава е необходимо да се използва вода като охладител. Следователно пещта вече е котел, оборудван със система с водна схема.

Тази схема може да бъде обща за нагряване от пламък или от работата на нагревателен елемент. Топлообменникът е конструиран така, че една част да е в непосредствена близост до пещта, а другата се спуска надолу под решетката, където са нарязани нагревателните елементи. В резултат на това открит пламък не представлява опасност за елементите на електрическата мрежа.

Комбинирана система за отопление на къщата
Многофункционална отоплителна система за дома

Отделни вериги се характеризират с наличието на водна риза, която се образува в кухината между пещта и металното тяло на котела. Част от котела, предназначен за работа върху дърво, е конвенционална дървена печка, която е оборудвана с скара и пепел. Регулирането на интензивността на изгаряне се извършва само чрез промяна на положението на пепелната врата, тъй като тръбата, която действа като комин, често е лишена от клапан.

Използваната електроенергия е доста скъпа за собственика на къщата, така че отоплителните елементи действат като допълнителен елемент на отоплителната система. Те имат обратна връзка към температурния датчик чрез автоматичен регулатор. Тази система ви позволява да включите и изключите електрическата верига в точното време.

Принцип на действие на пещта

Принципът на действие на устройството с дърво и електрическо отопление се основава на възможността за включване на нагревателни елементи според указанията на термометър, монтиран в тръбопровода за охлаждане. Можете да опишете всички възможности на комбинирано устройство, като представите алгоритъм за неговата работа.

  • Неизгодно е да се стартира системата с електрическата част на пещта. Силата на нагревателя обикновено не е толкова голяма, че напълно замества готварските печки, така че първоначално се произвеждат дърва за огрев.
  • Сензорът в главната линия на системата определя повишаването на температурата и не свързва отоплителните елементи. След изгарянето на дърва, веднага щом температурата падне, електрическата верига автоматично се затваря. Електрическият нагревател е в състояние да поддържа определената температура за дълго време.
  • Тъй като работата на електрическото оборудване не изисква намеса, тя се активира през нощта. За съжаление, по какъвто и да е начин е невъзможно да се регулира работата на пещното оборудване при изгаряне на дърва за огрев, но се предприемат опити за влияние върху интензивността на процеса. По този начин, някои сензори са снабдени с механично задвижване на амортизатора на пепелника. Тъй като температурата на охлаждащата течност нараства, вратата се затваря и захранването с кислород намалява.
Къща отоплителна система
Пример за изграждане на отоплителна система за къща

Предимства и недостатъци

За да преминете от класическо отопление на печката до комбинирано отопление, се налагат една или повече основателни причини. Те също така са тясно свързани със заслугите на пещи, които съчетават работата на дървен и електрически бойлер.

  • Електрическото отопление е удобно в смисъл, че когато е правилно свързано, то се счита за безопасно и не изисква надзор от страна на наемателите.
  • С натоварването на окабеляване все още може да се управлява, но тарифата не може да бъде преодоляна. Въпреки това, в рамките на установената норма, използването на електроенергия е доста достъпно, а превишаването на ограничението води до многократно увеличение на цените на услугите. На този етап всички ще мислят за алтернативен източник.
  • От своя страна, дърва за огрев също не е толкова лесно да се получи, и с някои трудности с този вид гориво, не може да се страхува от студено време, използвайки електрически нагреватели.
  • Ефективността на комбинираните пещи е доста висока. Когато се използва печка за изгаряне на дървесина, тя се увеличава чрез ефективно отвеждане на топлината и използване на бавна технология за горене. Всяко електрическо устройство има първоначално висока ефективност.


Не са лишени комбинираните пещи и липсват. Тръбопроводите с водния кръг трябва да бъдат направени по такъв начин, че да осигуряват постоянна циркулация през системата. В този случай е невъзможно да се разчита единствено на действието на хидравличната помпа

Съвременно оборудване с малки размери
Компактно модерно оборудване

Ако има прекъсвания на електроенергията, водата в системата ще спре и тъй като изгарянето на дърва не може да бъде спряно незабавно, голямо количество топлина ще бъде прехвърлено към водата в топлообменника. Не забравяйте, че топлопроводимостта на водата е ниска и можем да си представим последствията от спирането на течността. Отоплителната система ще трябва да се изпълнява според класическите закони, осигурявайки необходимата пристрастност към независимия поток от вода.

Инсталация на котела

При инсталирането на оборудването са обобщени всички изисквания за печки за дърва и електрически бойлери и това трябва да се вземе под внимание. Преди всичко е необходимо да се изолира повърхността на пода и съседните стени от въздействието на температурата. Върху котела се монтира азбестова табла, която едновременно служи като плоска основа и предпазва подовата настилка от пожар. Такива мерки трябва да бъдат предвидени за защита на стените.

Мястото на монтиране на комбинираното устройство трябва да се продиктува от наличието на отделяне на водопровода, характеристиките на инсталацията на отоплителната инсталация, възможността за инсталиране на коминната тръба.

За да не се зарежда домакинската мрежа, трябва да се разпредели отделна линия за електрическо отопление. Такива работи могат да се извършват само от представители на отдела за електрическа мрежа.

Котел за отопление на къщата
Отоплителен котел

Как да изберем котел

Основната задача, която трябва да бъде решена при инсталирането на отоплителна система, е да изберете най-подходящия модел от представения сорт. Да разгледаме някои параметри, които трябва да бъдат ориентирани.

  • Възможност за използване на газ. Колкото по-универсално ще бъде закупено устройството, толкова по-надеждна ще бъдете предпазена в необичайни ситуации. Някои модели котли ви позволяват да демонтирате решетката, вратата на пещта и да поставите на място газова горелка. Тези произведения се произвеждат бързо, така че превръщането ще бъде излизане при липса на дърва за огрев и електричество.
  • Обърнете внимание на силата на отоплителните елементи. Въпреки факта, че нагревателите не могат ефективно да се справят с задачата за отопление, е невъзможно напълно да се пренебрегне този фактор. Тук е необходимо да се помни, че 1 kW мощност ще осигури нормално отопление на площ от 10 m2.
  • Чугун или стомана. Материалът, използван за направата на котела е листова стомана или чугун. Моделите от чугун във всяко отношение надвишават стоманата, но тяхната маса изисква допълнителни мерки за укрепване на подовата настилка.

Многофункционалността на описаните котли няма да помогне да се създаде комфорт в къща с площ от повече от 100 м2 или двуетажна вила. Комбинираните фурни са подходящи само за малки къщи.

Преди да вземете решение за използването на тази опция, е необходимо да изчислите топлоснабдяването независимо или с помощта на специалисти. Паралелно с пещта, в същата отоплителна система може да бъде вграден по-мощен бойлер, работещ с газ. Тогава тази пещ ще служи като резервна опция или допълнителен генератор на топлина.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Колко правилно да се нагряваКолко правилно да се нагрява
Модерни методи на отоплениеМодерни методи на отопление
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Алтернативно отоплениеАлтернативно отопление
Нагряване на пелети за отопление на пелетиНагряване на пелети за отопление на пелети
Котел за изгаряне на дърваКотел за изгаряне на дърва
Комбинирани отоплителни котлиКомбинирани отоплителни котли
Комбинирани универсални отоплителни котлиКомбинирани универсални отоплителни котли
Независимото предимство и недостатъци на отоплителната система за домаНезависимото предимство и недостатъци на отоплителната система за дома
Автоматизация на циркулационната помпаАвтоматизация на циркулационната помпа
» » Комбинирани фурни, задвижвани от дърво и електричество
© 2021 BggeHat.com