Какъв вид дърва е по-добре за използване, за да разпали сауна

За да получите максимално удоволствие да отидете в сауната, трябва да знаете точно как да го отоплявате, особено какъв вид дърва да използвате за фурната. След като направите правилния избор на дърва за огрев, можете да сте сигурни, че те бързо ще пробият стаята, ще я напълните с приятен аромат и не носят със себе си дим и сажди. Както вероятно сте предположили, в тази статия ще се опитаме да ви кажем какъв вид дърва е по-добре да отоплявате баня.

Тиха топла селска сауна
Сауната бавно се подрежда

Общи моменти

Обикновеният човек често мисли, че дървото за банята е пълна, но това не е напълно вярно. Например, стари дървени, борда и решетеста пънове, не най-добрият вариант за осветление на пещта в банята, въпреки че ефективността, с която такъв дървен материал не е равно всяка заготовка. Това дърво почти не загрява, пуши и пуши, а освен това пространство постепенно се пълни бани изгоряха неприятна миризма на мухъл. В резултат на това използването на гнила дървесина няма да позволи нормалното време в топлина и комфорт, но само да усложни целия процес.

Не е за нищо, че те казват, че е правилно да затопляте банята с цялото изкуство, което нашите прародители ценят, а аурелът на мистицизма само добави доверие към професионалните прислужници за баня. Днес, когато всеки има достъп до информация, можете бързо да анализирате най-популярните видове дърва за огрев и да изберете най-подходящия вариант за цена и качество.

Дърва за готвене, готова за употреба
Събрани дърва за зимата

Основната характеристика на доброто дърво е неговата плътност. Дървесината от дървета с гъста структура гори по-добре и отделя повече топлина. Що се отнася до топлината баня един от основните параметри, най-лесно да се вземе предвид качеството на дърво в техния пренос на топлина, а по-късно и от други параметри избира дим, мирис, скорост на дърва за горене в пещта. Нека да разгледаме най-подходящото дърво за огрев за баня от различни видове дървета.

Оптимални опции

Дърва от елша. Най-доброто, оптимално дърво за огрев за използване в банята е дневника на алджи. В древни времена се е извисявало, че са били отоплявани от баните на благородството, царе. Смята се, че най-добрите дърва за огрев се получават от елша, която е израснала на сухо място, далеч от реки и езера. Дърветата от дърветата са порьозни, леки, лесно се изсушават и съхраняват за дълго време без загуба на основни свойства. При запалването на такива дърва огънят бързо се хваща.

Отличителна черта на дърва за огрев от елша е липсата на дим, докато топлината, която отделя много. Факт е, че в състава на дървото от елша няма практически смолисти вещества.

Alder дърва за огрев може да се използва безопасно в баня на черно, не се страхува да стане трезвен от дим. При изгаряне дървесината на този вид дърво излъчва приятен аромат, така че боровинките се използват активно за пушене на месо и риба. Изгаряйте дърва с мека, спокойна, без искри и пукане. Цената на дърва за огрев от елша е напълно приемлива, а дървесината почти винаги се предлага от търговските организации.

Събиране на ябълки
Събиране на дърва за огрев

Дърва за огрев. Дъбовата дървесина чрез пренос на топлина е един от най-силните, надминавайки само дървените трупи и габър. Смята се, че е оптимално да се събере дъб в основата на живота, тъй като няма много топлина от младите дървета, а при изгарянето на старо дърво се образува много пепел.

При изгаряне дървото на дъба излъчва характерен горски аромат, който много хора обичат. Ето защо дъбовите дърва се използват активно в открити камини, бани на черно. Освен това, според лекарите, топлината и ароматът на горящия дъб имат лечебни свойства, благоприятно повлияващи дихателната система.

Състав на дъбова дърва за огрев
Събиране на дъбова дърва за огрев

Дърва от бреза. Дървесината от бреза се счита за оптимална в съотношението цена / качество. Брезата не е рядко дърво, така че е събрана в промишлен мащаб. Дървесината от бреза лесно гори, излъчва силна и добра топлина. Пожарът на бреза перфектно задържа, така че е възможно да запалите пещ дори и с мокри дърва за огрев.

За вана брезовата дървесина е просто находка, тъй като заедно с добрия топлопренос, парата от тях има лечебни и дезинфекционни свойства. Банята на бреза дърва се препоръчва за настинки, хронични проблеми с дихателните органи. Използвайте бреза, дъб и елша може да бъде като в баня на бяло, а на черно, основното е да откъснете кората, чието съдържание на смола е много по-високо.

Дръжте бреза дървесина в продължение на няколко години, докато техните свойства те няма да загубят. Цената на бреза дърво е приемливо, по принцип всеки човек може да си го позволи.

Бреза дърва за съхранение на дърва
Събиране на брезови дърва за огрев


Дърва от пепел. Пепелта има най-силен топлинен трансфер между другите дървета. Дърва от него са скъпи и оскъдни, не е толкова лесно да ги намериш. Високата топлинна емисия на пепел се дължи на крайната гъстота на дървесината. Такова дърво изгаря дори в мокро състояние. За вана, тази опция е много добра.

Дърва от липа. Варовик може да се използва за запалване на сауната, но трябва веднага да се отбележи, че топлината от тях не е толкова голяма. В същото време дървените трупи се изгарят достатъчно бързо от липата, създавайки еднообразен огън, имат само време да се хвърлят.

Ароматът, който излъчва лимонено дърво по време на изгарянето, се счита за лечебен и добре повлиява хората с болести на дихателната система. Тези лечебни свойства на вар запазват за две години съхранение и след като качеството на дървото се влошава рязко. Лаймът не се събира за бъдеща употреба, той се използва в извън сезона за превантивни цели, както и за лечение на настинки и облекчаване на стреса.

Валидни опции

Смятахме, че най-добрите варианти за дърва за огрев за печки в баните, но има и други видове дървета, които също могат да се използват.

Дървесина от игли. Иглолистната дървесина по време на изгарянето издава уникален, приятен, лечебен аромат, който толкова много фенове на баните харесват. Ето защо се използват дърва от смърч и бор, въпреки всички недостатъци на това дърво:

Иглолистни дърва за огрев
Събиране на дърва от бор и смърч
  • При изгарянето на иглите се изпускат много сажди и се изгаря, чиито дебели слоеве сажди се намират по стените на комина.
  • Дървесината е пълна със смолисти вещества, така че изгарянето създава голямо количество въглероден окис, дим.
  • Изгорелите игли са неравномерни, с голям брой изпуснати искри, треска. Висока опасност от пожар не позволява употребата на такива дърва в отворени пещи и камини.
  • Топлообменът на иглолистна дървесина е посредствен, но топлината е добра. Най-добре е да използвате борова дървесина в сауната.

Дърва от овощни дървета. Много редки дърва се събират от овощни дървета: ябълка, круша, слива. Те се появяват в продажба, след като са изрязали някоя дива или стара градина на някое място. От изгарянето на такова дърво, добър пренос на топлина, мек и приятен аромат, без дим. За запалването на пещта е малко вероятно да се поберат такива дърва за огрев, тъй като огънят ги държи здраво, но те могат безопасно да бъдат поставени в подготвена фурна.

  • Оптимално за вана се считат дърва от ябълково дърво, които практически не пушат и дават добра треска.
  • Дървесината от череши има най-силен и най-приятен аромат, но когато се изгарят, те напротив - силно пушат.
  • Дървесината от сливата е оптимална за готвене барбекю, добавяйки уникален вкус към чинията.

Ако искате да парите във вана с приятни, очарователни, сладки аромати, не забравяйте да използвате дърва за огрев от овощни дървета.

Дърва от ябълково дърво в купчина
Събиране на дърва за огрев от ябълкови дървета

Дърва от аспи. Aspen дърва не е най-добрият вариант за вана, защото те имат ниска топлина продукция, те горят бързо, и се запалват с трудности. В същото време аспинната пара дава възможност за почистване на комина от сажди, които се появяват там след използването на иглолистни дърва за огрев. Aspen дърва е превантивна мярка, която е просто необходима, ако използвате различни видове дървесина за запалване на сауна.

Специалистите препоръчват изгарянето на дъбова дървесина заедно с картофени пилинг за укрепване на почистващите свойства на аспинната пара.

Дървесината от твърда дървесина за изгаряне на бани практически не се използва поради ниския трансфер на топлина. Ето защо, клен, топола, върба може да се съхранява само за запазване на огъня в пещите. Освен това димът на върбата е доста разяждащ и неприятно, а тополата на практика не излъчва топлина по време на горенето.

Очевидно е, че ако искате да отоплите сауната добре, трябва да използвате подходящото дърво. Оценете възможността за събиране на елитни дърва за огрев, техните цени и наличност във вашия район. Ако такава възможност не е налице, винаги е възможно да се комбинират по-прости версии, постигайки необходимите резултати.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Горивни брикети за камини и печки, обща информация за съвременните гориваГоривни брикети за камини и печки, обща информация за съвременните горива
Как да стреля печкаКак да стреля печка
Какъв вид дърва се използва най-добре за запалване на каминаКакъв вид дърва се използва най-добре за запалване на камина
Пещта на банята от улицатаПещта на банята от улицата
Как да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалимКак да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалим
Отоплителни котли на дърваОтоплителни котли на дърва
Birch дърва, основните свойства на популярното дървоBirch дърва, основните свойства на популярното дърво
Как да се стопи печката със сурови дърва за огрев, ефективни техникиКак да се стопи печката със сурови дърва за огрев, ефективни техники
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?Какво трябва да знаете, преди да изберете метална фурна за баня?
» » Какъв вид дърва е по-добре за използване, за да разпали сауна
© 2021 BggeHat.com