Горивни брикети за камини и печки, обща информация за съвременните горива

В повечето частни къщи, в допълнение към пълноценна отоплителна система, има печка или камина. Тази структура не се утвърждава толкова като почит към традициите или към практическите съображения, толкова много от желанието да има истинско огнище в къщата, а в нея и жив огън. Почти на всеки обект с къща има баня, обикновен селски с печка и терма.

За да загрявате сауната или да бягате в камина, къщата ще изисква твърдо гориво. Най-добрият вариант е събраните и изсушени дърва за огрев, но има и алтернатива - горивни брикети. В този материал ще се опитаме да ви разкажем повече за брикети за пещи за печки и камини, ще разберем колко добре работят и дали могат напълно да заменят конвенционалните дърва за огрев.

Част печени горивни брикети
Модерен тип твърдо гориво за камини и печки

Обща информация

Нека първо да разберем какви горивни брикети са и как те са направени, за да разберат естеството на това алтернативно гориво.

Горивните брикети са известни на повечето хора под името "Евродрова". Подобно на обикновените дърва за огрев, брикетите се считат за твърдо гориво и се използват за запалване на пещи и камини. Те са произведени от различни естествени материали, износени до дървени стърготини и притиснати на машина под високо налягане до предварително определена форма. Обикновено се използва правоъгълна форма или имитация на лога.

Тъй като всички растения съдържат лепкаво вещество лигнин, брикетът не се разпада, но надеждно се прилепва заедно след натискане. По този начин производството на горивни брикети не използва лепило, което им позволява да останат екологосъобразно гориво.

В момента всички горивни брикети, Euro-bar, могат да бъдат разделени на три типа, които не са твърде различни помежду си:

  1. Eurofriches RUF (Ruf);
  2. Евробрикети Pini-kay (Pini Kay);
  3. Евробрикет Нестро (Нестро).
Съхранение на еврофибрат RUF
Склад на евробаскет RUF

Първият вариант може да се счита за класически еврододод. Те са създадени в съответствие с описаната по-горе технология от дървени стърготини, които се пресоват в доста правоъгълници, като малки тухли. Горивните брикети за печки в този дизайн са евтини, така че можете да помислите за този вид оптимално съотношение цена и качество.

Вторият вариант не е много по-различен от първия, точно тук на последните етапи на производството се добавя печенето на европейски брикети, което е необходимо, за да се създаде възможност за удължаване на срока на годност на продуктите от дървесни стърготини. Печенето ви позволява да създадете някои черупки, защита от влага и други неприятни ефекти, което гарантира дългосрочно съхранение и най-важното е целостта на брикета.

Третият вариант е хибрид на първия и втория вид. Тези брикети имат редовна цилиндрична форма, подобна на полюсите, но те не се изгарят отвън.

Подобно на всички горивни брикети, продуктите Pini-kei са създадени в правоъгълна форма, подобна на дървесината. Въпреки това, за разлика от традиционните дърва за огрев, в центъра има проходна дупка.

Съхранение на европейски прасета
Склад на европейските Pinks Kay

Друга процедура със суровини оказва влияние върху цената, която в европейския Pini-kei малко над аналогията на RUF. Въпреки това, каквито и опции да изберете за камина или печка, те все още ще бъдат евтини, по-евтини от конвенционалните дърва за огрев.

Колко гориво са брикети, приблизително няколко хиляди рубли на тон, което е доста сравнимо с цената на няколко тона обикновена дървесина и какъв е най-добрият избор, ще разгледаме допълнително.

Дървесина или горивни брикети



За да оценим напълно възможността да избираме, коя опция е по-добра, е необходимо да се преценят предимствата и недостатъците на горивните брикети, тъй като всичко е приблизително разбрано с дървесината.

Така че, колкото по-добре е обикновеното дърво от Евродровите:

  • На първо място, пресовани дървени стърготини са по-плътни от дървесината, което означава, че времето за изгаряне е много по-дълго, приблизително 3-4 пъти. Тъй като горивните брикети гори толкова дълго време, човекът спестява директно гориво.
  • В същото време изучавайки как гори горенето на брикети, бих искал да отбележа, че преносът на топлина от изгарянето им е с порядък по-голям, приблизително 2 пъти. И това въпреки факта, че интензивността на пламъка в печката е посредствена.
  • Топлината се отделя по време на изгарянето на брикета в равни количества, което е поразително различно от изгарянето на дърва за огрев. Обичайните дърва за горене мигват за известно време, след което те дават максимална топлина и гниене. Останалите въглища се изгарят в рамките на 15-20 минути, като постепенно се намалява преносът на топлина. Евро блокове горят еднакво интензивно по време на обслужването си, докато въглищата се изгарят в продължение на около час, придавайки същата топлина като брикета, който току-що постави в пещта. За любителите на кебапите в природата, тази собственост на алтернативното гориво е само находка. Струва си да си помислите какво да вземете за кремък като кремък: класически въглища или чифт брикети от компресирани дървени стърготини.
Изгаряне на въглища от горивни брикети
Характерно изгаряне на въглища от горивни брикети
  • Хубаво е, че след изгарянето от евробрикети практически нищо не остава. Количеството на пепелта след изгаряне е равно на 1 от общата маса на горивния блок. С дърво, разбира се, такъв остатък не може да се сравни, защото след тях винаги има 15-20 въглища и пепел.
  • Пепелта от горивните брикети не само е естествена, но и се смята за добър тор, тъй като в състава й има голямо количество калий.
  • Както и най-добрите дърва за огрев, горивните брикети практически не отделят дим, остра миризма и огънят от тях е гладък, без искри и пръски. Можете спокойно да погледнете подобен пожар, да го контролирате, което от съображения за сигурност е много добро. Не се отделят сажди, което означава, че коминът не изисква постоянно почистване.
  • Естествено, при изгарянето на евробрикети, не се отделят вредни вещества за хората или за околната среда, тъй като те са изработени от естествени материали. Имайте предвид, че не всички обикновени дърва за огрев са толкова безопасни, защото на влажна дървесина може да бъде плесен или гъбички, които изгарят, за да образуват токсичен дим.
  • С малки размери и дългосрочно изгаряне, горивните брикети се съхраняват в по-малки количества, отколкото дърва за огрев. В същото време всички те имат еднаква форма и размер, което им позволява да бъдат красиво и удобно сгънати на едно място. Разбира се, от обикновените дърва за огрев също можете да сгънете красива дървесина, но това не е толкова лесно. Но за да се подготвят брикети, напротив, просто не, как да се отреже, видя и котлет дърво.
  • Включено в плюсовете и на факта, че пелетите за горивата в печката не излъчват толкова боклук, както обикновено, дърва за огрев, от които около чиповете на къщата, парчета кора, стърготини и прах.
Характеристики на европейските брикети от местни производители
Извадка от етикета "Евробрикет"

Брикетите за гориво са създадени за икономия, спестявайки всичко от парите до мястото, заемано от пакети от суровини. Горните критерии ясно показват колко по-добре са евробрибрите, но дървесината има и своите предимства, които ясно показват недостатъците на тези видове суровини:

  • Evrodrova за камината в повечето случаи ще бъде отлично решение, но за фурната не винаги. Факт е, че те произвеждат по-малко топлина от обикновените дърва за огрев и затова бързо затопля стаята, не можете да отоплявате банята. Отоплението на къщата с брикети гориво отнема известно време, за да се хване правилно.
  • Горивните брикети са предназначени да бъдат гориво, а не да създават уникална атмосфера на уют и топлина. Когато са изгорени, те не излъчват характерен пикочен звук върху дървото. Това крекинг се чува поради факта, че все още има влага в обикновената дървесина, докато в европейските тухли не е така. (Влажността на сухите дърва е 20, горивните брикети 8-9.) Затова, за да създадете подходящ антураж, ще трябва да зареждайте обикновените дърва за огрев в камината, които обикновено горят, но не силно тлеят.
  • Между другото, ниското съдържание на влага в горивните брикети може да се превърне в проблем при тяхното съхранение, тъй като те се разпадат при лоши условия на съхранение.
  • Струва си да се отбележи, че пепелта от дърва е практически без мирис, а пепелта от изгорените брикети, напротив, мирише изключително неприятно.
  • В зависимост от качеството на производството, горивните брикети могат да бъдат както силни, така и много крехки, които се разпадат в ръцете. Докато от обикновена дървесина винаги знаете какво да очаквате.

Разбира се, тези недостатъци не могат да се нарекат критични, но си струва да ги вземем предвид при избора на твърдо гориво за отопление на къщата и осветление на сауната.

Практика по избор

Когато изучава използването на такова алтернативно гориво, той иска да научи повече за това как да избере горивни брикети. Оказва се, че има някои нюанси тук.

Малък огън в двора на горивните брикети
Бюджетна огън от подходящи суровини

Обикновено цената директно отразява качеството на европейските брикети, които могат да бъдат обикновени или високи. Висококачествените горивни брикети имат висока плътност, около 1400 кг на м3. Плътната структура без пукнатини и чипове им позволява да изгорят добре, отделяйки голямо количество топлина и напускайки почти нищо.

Стандартните брикети имат по-ниска плътност, около 1000 kg на m3. Те обикновено се състоят от няколко слоя, които могат да бъдат прекъснати при механични влияния. Топлинната енергия от тези продукти е по-малка, те горят по-бързо и оставят повече пепел.

Разликата в плътността се появява в производствения процес, защото колкото по-силен и по-дълъг е суровината, толкова по-силно става. Различните производители работят по различен начин със суровини, от които крайният продукт има различни характеристики.

Разликата в качеството на европейските брикети неумолимо повлиява тяхната цена, като разпространява продукти на цена. Въпреки това, цената на дори най-качествените брикети е по-малка от тази на конвенционалните дърва за огрев 2-3 пъти. Eurobricks са достъпни за всички, без изключение, твърдо гориво.

Имайте предвид това горивните брикети могат да бъдат направени у дома, използвайки дърво, глина и вода. Има много рецепти за приготвяне на такова гориво.

Накратко, това трябва да се каже горивните брикети гори дълго време, отделят много топлина, не оставят боклук и пепел след себе си, са по-евтини от обикновените дърва за огрев. В същото време дървото за огрев позволява създаването на невероятна атмосфера на топлина и комфорт, дължащи се само на миризмата и треската, като е възможно по-бързо да се построи къща или баня с тяхна помощ.

При избора на подходящо твърдо гориво е целесъобразно да се оценят не само техническите му характеристики, но и възможността за прилагане, както и окончателният резултат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво оборудване е необходимо за производството на горивни брикетиКакво оборудване е необходимо за производството на горивни брикети
По-добре да отоплява печката с дърва или гориво брикети, сравнениеПо-добре да отоплява печката с дърва или гориво брикети, сравнение
Производство на горивни брикети от дървени стърготини у домаПроизводство на горивни брикети от дървени стърготини у дома
Брикети за отоплениеБрикети за отопление
Брикети за пещи за пещиБрикети за пещи за пещи
Как да направите брикети с гориво със собствените си ръце, лесни инструкцииКак да направите брикети с гориво със собствените си ръце, лесни инструкции
Горивни брикети от слънчогледови семена и люспи от слънчоглед, общ прегледГоривни брикети от слънчогледови семена и люспи от слънчоглед, общ преглед
Как се организира производството на горивни брикети, бизнес тънкостите?Как се организира производството на горивни брикети, бизнес тънкостите?
Какъв вид камини за дачата саКакъв вид камини за дачата са
Как да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалимКак да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалим
» » Горивни брикети за камини и печки, обща информация за съвременните горива
© 2021 BggeHat.com