Производство на горивни брикети от дървени стърготини у дома

Наскоро активно набира популярност горивни брикети

, алтернативен тип твърдо гориво за пещи, камини и котли. Експлозивният растеж на популярността се дължи на качеството на това гориво, неговата висока топлинна мощност и продължителното време на изгаряне. Като суровина за горивни брикети се използват отпадъци от селскостопанска продукция, дървесина и други естествени материали. Интересно е, че горивните брикети от дървени стърготини чрез пренос на топлината са много по-добри от дървесината с пълна стойност от същите дървесни видове.

Много популярни са европейските пръчки, изработени от дърво: дървени стърготини, стърготини, стърготини, дървесен прах, кори, клони и дори дървесни листа. В тази статия ще говорим за тях по-подробно, ще проучим технологията на тяхното производство, ще разкажем как да направим брикети от дървесни горива у дома.

Фабрични горивни брикети от дървени стърготини
Брикети от промишлено гориво от дървени стърготини

Производствена технология

Като суровини за производството на горивни брикети могат да се използват:

  • различни видове дърво;
  • семена и люспи, елда, ориз;
  • слама или тръстика;
  • орехови черупки;
  • торф;
  • въглища;
  • тор или отпадъци.

В зависимост от качествените характеристики на тези материали горивните брикети имат различни стойности на калоричност, време на изгаряне и температура. Смятат се картофите брикети от слънчогледова обвивка, Горивните брикети от дървесина са оптимални в съотношението цена-качество.

Брикети от дървесни горива
Дървени брикети гориво

Отпадъчните дървообработващи предприятия се използват за създаване на евро дървета от дърво. Горивната брикет се състои от дървени стърготини, стърготини, дървесна кора, натрошени, изсушени и пресовани заедно. Много малки предприятия купуват дървесни отпадъци от фабриките, обработват и създават алтернативно гориво на своя база.

Трябва да се отбележи, че висококачествени продукти се получават изключително на професионално оборудване. Въпреки това, можете да получите качество приемливо за лична употреба, като правите горивни брикети от дървени стърготини със собствените си ръце.

Промишленото производство на горивни брикети от дървени стърготини и занаяти значително се различава:

  • Професионалните линии използват екструдери - машини за пресоване с термична обработка. Високата температура ви позволява да се отървете от излишната влага в суровините и в някои случаи помага да се създаде защитна обвивка на брикета. Обвивката се получава чрез топене на външния слой на горивната брикет под въздействието на най-високата температура в машината за пресоване. След тази обработка брикетите не се нуждаят от сушене по принцип.
  • Силата на машините за пресоване на фабричната линия е многократно по-голяма, така че брикетирането се извършва при много по-високо налягане. Колкото по-голяма е мощността на уплътняващото устройство, толкова по-скъпа е. Мощните преси правят възможно постигането на висока плътност, което увеличава стойността на нагряване на брикета.
  • Подготовката на суровините за производство на горива е по-задълбочена. Колкото по-малка е фракцията при машината за формоване, толкова по-добри, по-силни продукти се получават. За да получат фина част, индустриалците забиват дърва през трошачки и раздробители. След това стърготините се изсушават и едва тогава те се изпращат до пресата.
Магазин за производство на горивни брикети
Индустриално производство на алтернативни горива
  • Тъй като дървото във фабриката е по-добре подготвено, а пресата е с голяма мощност, формоването и фиксирането на горивни брикети минава безпроблемно. Основното лепило е лигнинът, който се намира в самата дървесина. За да се постигне изолиране на лигнина у дома е изключително проблематично, то ви позволява да направите само професионално оборудване. Така, съставът на брикета от дървесината е хомогенен, без добавяне на други вещества.
  • Брикетът, направен във фабриката, има по-ниски стойности на влагата, освен това е опакован в запечатана торба за безопасно съхранение.

В производството на гаражи майсторите се стремят да опростят процеса възможно най-много. Създаване на гориво брикети със собствените си ръце, основното нещо е да се създаде висококачествено пресоване на суровини и последващо изсушаване на продуктите. Получени са нискокачествени евро-пръчки, които по своите характеристики не надвишават значително конвенционалните трупи.

Дървени брикети гориво RUF
Опаковане на дървени брикети от марка RUF

Важен момент в производството на горивни брикети е възможността за отделяне на лигнина от дървесина. Вкъщи това не работи, затова трябва да използвате допълнителни компоненти. За да направите вашата брикет от дървени стърготини, трябва да добавите лепилна паста, която може да бъде създадена от:

  • обикновена глина;
  • естествени лепила за тапети на базата на нишесте от различни марки;
  • напоена хартия или картон.

За да се фиксира брикета лепкав състав е необходимо много, така че опцията с тапет лепило е най-скъпо. Ако използвате глина, която естествено не изгаря, след използване на брикети ще има голямо количество пепел. За да се свърже брикети, ще се изисква 10-15 глина, и съответно ще има много пепел. Добавете тук пепелта от изгорялото дърво и това няма да бъде най-розовата картина - изпечена от изгорели остатъци от пещ на пещ за брикети.

Произвеждането на брикети от гориво може да се използва като лепилен картонен добавъчен материал. Може би това е най-добрият вариант. Картонът изгаря перфектно, напълно изгорен, дървесината излъчва топлина и екологичността му е извън съмнение. Единственият недостатък на картона е продължителното изсъхване. Ще трябва да намерите отлично място за изсушаване и да изложите, че има занаятчийска Йеродрова. За да загрявате печката с това гориво то трябва да бъде внимателно изсушено, в противен случай ефективността на брикетите за гориво ще бъде твърде ниска. Тук е друг проблем с липсата на пространство.

Натиск за производство на горивни брикети
Формоване на пресата за производство на горивни брикети


Очевидно е, че като цяло технологията за производство на горивни брикети от дървени стърготини или други суровини е доста проста, което улеснява създаването на професионално или домашно производство на такова гориво. Нека разгледаме по-подробно производството в домашни условия.

Произвеждат се със собствени ръце

За да произвеждате самостоятелно брикети гориво от дървени стърготини или други подходящи суровини, ще ви е необходима преса. Ако разгледате опцията за оптимална покупка, можете да вземете хидравлична преса и компресор. Това оборудване ще ви позволи да създавате брикети без проблеми. За пълноценна работа ще ви е необходим достъп до електроенергия. Когато работите с хидравлична преса, може да има проблеми при брикетирането, тъй като ще бъде проблематично да изгорите влагата от продуктите.

Допустимо е да изберете ръчна преса за вашата продукция. Налягането в такива системи се създава чрез специален лост. Възможно е да се настрои производството на горивни брикети от дървени стърготини върху нея, но формоването на готовия продукт ще отнеме значително време, особено ако трябва да завъртите копчето, за да създадете натиск.

За да извършите обработката на дървени стърготини в брикети, можете да използвате кошница за кола. Товароносимостта на такива приспособления е голяма и затова е лесно да се създаде много натиск. Джакът трябва да бъде фиксиран върху металната рамка с главата надолу, за да се съсредоточат всичките му усилия върху формоването на горивни брикети.

Домът на Рам Прес
Автоматизирана преса на базата на крик за кола

Технологията за производство на горивни брикети от дървени стърготини в дома е както следва:

  • Пригответе дървени стърготини за формоване, почиствайте ги от чужди примеси.
  • Намокрете картона с вода и го разбъркайте с дървени стърготини в съотношение от 1 до 10. Ако използвате глинена или тапетна паста, пропорциите остават непроменени. За смесване на компоненти е удобно да се използва бетонен смесител или миксер за гипс, поставен върху перфоратор.
  • Заредете получената смес в машината за пресоване, образуват брикети и издърпайте излишната влага.
  • Получете получените продукти и ги изсипете. Сушенето може да се направи при хубаво време точно под слънцето. Брикетите се изсушават до достигане на минималната влажност. В идеалния случай влажността трябва да е 8-9, но в домашна среда е желателно най-малко да достигне прага 15-20. Колкото по-малко влага има в брикети, толкова повече топлина ще даде. Калоричността на горивните брикети от дървесината е висока, но влажността трябва да бъде минимална.
Дървени брикети гориво в пещ на пещ
Изпепели в пещта горивни брикети от дървени стърготини

Трябва да се отбележи, че дървеният материал, от който се произвежда дървеният материал, не играе решаваща роля. Отлично се показват брикети гори от дъб, бреза, елша, аспина, бор. Брикети от кората на дърветата, дървесни клечки, възли, клони и дори листа също изгарят перфектно.

Благоприятно е да се произвеждат горивни брикети, когато получите безплатни дървени стърготини. Самите дървени стърготини нямат смисъл във фурната, тъй като те горят лошо, но ги правят плътни тухли, лесно можете да изгорите печката. Ако дървеният материал непрекъснато се доставя безплатно за вас, има смисъл да се организира малко производство на горивни брикети за собствените си нужди. За да направите това, трябва да купите или да направите нормална преса. Самоприемането на дървени стърготини, стърготини и други суровини е много скъпо и обезпокоително.

Много хора вече гледат на такива технологии, които позволяват да се спести от отоплението на къщата, отоплението на сауната. Те дори не са спрени от тезата, че полученото гориво ще бъде с лошо качество и се полагат много усилия за работа. Същевременно домашното производство е толкова обичано в нашата страна.

В същото време, че е по-добре да използвате горивни брикети или конвенционални дърва за огрев. В същото време, ако се вземат предвид брикети от местно производство, разликата става по-малко забележима. Производството на топлина ще бъде сходно или малко по-голямо и това ще изисква много работа.

В заключение, отбелязваме, че дори и да правите всичко по технологията, винаги има шанс брикетите да не работят за вас. След изсушаване брикети с лошо качество могат просто да се разпаднат.

Да се ​​изгради производството на гориво брикети от дървени стърготини със собствените си ръце е за онези хора, които използват пещи и котли директно за отопление. Създавайки няколко кубчета брикети, със сигурност ще спестите. Основното нещо е да се намерят подходящи суровини под формата на дървени стърготини и подходящото количество свободно време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какво оборудване е необходимо за производството на горивни брикетиКакво оборудване е необходимо за производството на горивни брикети
По-добре да отоплява печката с дърва или гориво брикети, сравнениеПо-добре да отоплява печката с дърва или гориво брикети, сравнение
Горивни брикети за камини и печки, обща информация за съвременните гориваГоривни брикети за камини и печки, обща информация за съвременните горива
Брикети за отоплениеБрикети за отопление
Брикети за пещи за пещиБрикети за пещи за пещи
Как да направите брикети с гориво със собствените си ръце, лесни инструкцииКак да направите брикети с гориво със собствените си ръце, лесни инструкции
Горивни брикети от слънчогледови семена и люспи от слънчоглед, общ прегледГоривни брикети от слънчогледови семена и люспи от слънчоглед, общ преглед
Как се организира производството на горивни брикети, бизнес тънкостите?Как се организира производството на горивни брикети, бизнес тънкостите?
Как да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалимКак да нагреете пещ с гориво брикети, как да ги запалим
Колко пелети за хората? Или нови дърва за огрев с повишена топлинна мощност!Колко пелети за хората? Или нови дърва за огрев с повишена топлинна мощност!
» » Производство на горивни брикети от дървени стърготини у дома
© 2021 BggeHat.com