Как правилно да запалите камина с дърва за огрев, инструкции от типа "turn-by-turn" и съвети от професионалистите

Една от дейностите във всички пионерски състезания беше възможността да запали огън. Минаха години, но си спомняме много от тънкостите, свързани с този процес. От гледна точка на физиката, за процеса на изгаряне е необходимо да се осигури достъп до кислород и да се премахнат горивните продукти. Тези два принципа се прилагат във всяка камина и всяка фурна с помощта на дизайнерски функции.

Настоящата камина, независимо от вида й, се основава на отделянето на топлина при изгарянето на горивото. Характеристиките на камината, включително нейната ефективност, са постоянни параметри, които зависят от разположението на устройството и материала. Но при всички същите условия, камините могат да произвеждат различни количества топлина. Оказва се, че всичко зависи от това как да се огъне камината.

Създаваме уютна атмосфера в къщата
Попълнете къщата с топлина и комфорт

Подготовка на

Преди да се справите с огъня, трябва да подготвите камината за употреба. Дори и ако се нагрява ежедневно, все още не пренебрегвайте тази стъпка за вашата безопасност.

  • Всичко започва с тест на комина. Натрупването на сажди по стените може да доведе до неконтролирано изгаряне, т.е. до пожар. Саждите съдържат запалими смоли и креозот. Те трябва да бъдат изхвърлени своевременно.
  • Докато камината на камината не е пълна с дърва за огрев, проверете течението. Лесно е да направите, ако сте запалили парче стар вестник. Ако има течение, пламъкът на огъня ще се отклони ясно към комина.

Всеки собственик самостоятелно определя какво да изгори камина, но има няколко съвета, които трябва да бъдат изслушани. Всеки от нас се чудеше защо сухата дърва гори по-добре. Във влажно дърво между влакната има влага. Необходимо е да се прехвърли количеството топлина за дълго време, така че да се изпарява напълно и само тогава дървесината да се запали.

Готов за ползване дърва за огрев
Суха дърва за готвене

Ето защо, ако имате камина на дървото, трябва да използвате само сухи трупи, за предпочитане твърда дървесина. Разтопете се с мокро дърво, разбира се, можете, но това ще изисква много усилия от вас. Просто изсече дървото е подходящо за дърва за огрев, след една година на правилното сушене, така че собствениците на дървени камини са предварително варени запаси в дървесни трупи.

Към външните параметри на дърва за огрев също са изпълнени определени изисквания. Тяхната дължина не трябва да надвишава 40 см и да е около ¾ част от ширината на пещта. По отношение на конкретните породи, трябва да се предпочитат онези, които дават повече топлина. Примерите са бук, тис, дъб, бреза. Не се препоръчва използването на иглолистни скали, тъй като наличната в тях смола ще даде много сажди и дим.

Най-важният етап

Всичко е готово да стартира пожара. Този процес се счита за най-важното, тъй като изисква известно умение и издръжливост. Много фенове са скептични по отношение на съвременните автоматични запалителни средства, считайки ги за неестествени. Не всички обаче могат да запалят дърва за огрев "от един мач". Ето защо трябва да следвате всички препоръки, които започват с начините за поставяне на дърва за огрев:

  • Ако запалването на камината не е за първи път, не изваждайте цялата пепел от предишната употреба от решетката. Малкият слой служи като отлична топлоизолационна защита. Тя ще предпази тялото на камината от прегряване и няма да позволи студен въздух през скарата за пепел да проникне в пещта.
  • Всяко подпалване на камината започва с подреждането на дърва за огрев. Класическият метод включва налагането на по-малки клони или лъчи по-дебели. Постепенно дървесната пирамида се формира от дървени трупи с по-голям диаметър. Най-важното е да се остави достатъчно пространство между слоевете, за да се осигури достъп до въздуха.
Подготвя се да започне пожар
Подготовка за запалване на огън
  • Алтернативен начин е обратното опаковане. Състои се от полагане на дебели трупи на дъното. Перпендикулярно на тях дървесината е по-тънка. Променяйки посоката на местоположението и намалявайки диаметъра на дърва, стигаме до факта, че отгоре ще има малко разпалване. В резултат на това огънят ще се премести отгоре надолу. Този метод дава ефект на затворена пещ, т.е. продължително изгаряне на дърва за огрев и следователно по-голямо освобождаване на топлина.
  • Преди да освети камината, е необходимо отново да проверите черното. Ако помещението е достатъчно хладно, тя може да отсъства поради студения и влажен въздух в комина. Към камината не се пуши, когато осветявате, трябва да отворите клапана за директно вдлъбване в тръбата и да загреете въздуха, използвайки стар вестник. След появата на сцеплението можете да започнете да разтопите камината. Уверете се, че отворът за пепел или пепелника е отворен.
  • Kindle дърва с хартия. Включете го в ролка и го включете в огъня. След това го занесете в кладенеца и се плъзнете между него и слой стара пепел. Когато дървата за огрев започват да се изгарят, е необходимо да затворите стъкления екран, ако има такъв, така че искри да не летят извън пространството, ограничено от пещта.
Отличен пламък в пещта
Красив пламък в пещта

Съвети и тайни

Зареждането на камина с дърва е голяма отговорност. Неправилните действия могат да доведат до загуба на топлина или до пожар. Необходимо е правилно да се изчисли интензитета на изгаряне. Можете да го регулирате чрез отваряне или затваряне на вратата на пепелника. Обикновено правилният режим на горене се придружава от пукнатини на дърва за огрев и лек бръмчене на топъл въздух излизащ в тръбата. Силната обира е признак на прекомерно сцепление и ще доведе до това, че дървото бързо ще изгори и цялата топлина ще избяга в комина.



За да се оцени позицията на вратата на пепелта е възможно от цвета на пламъка на разтопената камина, тя трябва да е ярко жълта. Увеличаването на яркостта, до бял цвят, показва излишък на кислород, тъмният пламък показва недостатъка му.

Не се опитвайте да запълните пещта с много дърва за огрев. Времето за изгаряне от това е малко вероятно да се увеличи и цялата топлина ще отиде "в тръбата". Освен това рискувате да разрушите камината. Появилите се пукнатини в тухлите от силното им отопление не могат да бъдат спрени от нищо, димът непрекъснато ще ги пробие.

Открито огнище с жив огън
Жив огън в открито огнище

Използвайте различни методи, за да изгорите огъня в камината, не можете. От температурната разлика материалите за подаване на пещта могат да се разрушат. Самите трупи трябва да изгорят и да излязат. В краен случай, ако спешно трябва да напуснете къщата, трябва да извадите жармовете и да ги гасите извън камината.

Ключалката на комина не може да бъде блокирана непосредствено, тъй като въглеродният окис все още се изпуска от жар. Но отвореният изглед ще доведе до загуба на топлина, така че трябва да потърсите неутрално решение - да го затворите няколко часа след като комина се охлади.

Правилата, които ви казват как да запалите камината, също са от значение, ако тази камина е на въглища. Разликата е само в процеса на запалване. За да разтопите камината, работейки с въглища, трябва да осветявате чипс и обяд, които се наслагват с малък слой специален въглен за камината. След като изчакате постоянен пламък, смело добавете големи въглища и регулирайте тягата, както е описано по-горе.

Въглищата са много по-трудни за запалване от дървото, така че често трябва да използвате химикали под формата на таблетки. Модерни камини са оборудвани с електрически и газови горива.

За това как правилно да изгорите камината на печката, трябва да мислите за всички. В този брой сигурността се разглежда не само като енергийна ефективност. На първо място, злоупотребата с пещта може да доведе до непоправими последствия, когато огън унищожи всички най-скъпи.

Но най-опасният враг е въглеродният оксид, който човек не се чувства. Отравяне може да се случи в съня, ако е твърде рано да се затвори димоходната тръба. С използването на камина това се случва по-рядко, тъй като обемът на изгорялото гориво е малък в сравнение с пещта, но тези правила трябва да се спазват във всеки случай.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Готови камини за дома и апартамент, ние разглеждаме всички възможни вариантиГотови камини за дома и апартамент, ние разглеждаме всички възможни варианти
Как да се чисти камината, какви инструменти и инструменти трябва да използвамКак да се чисти камината, какви инструменти и инструменти трябва да използвам
Камини с параКамини с пара
Дървени камини за дома, основните предимства на използването на подобни устройстваДървени камини за дома, основните предимства на използването на подобни устройства
Каква газ камина да изберем за апартамент, ние проучване на принципа на системата на газКаква газ камина да изберем за апартамент, ние проучване на принципа на системата на газ
Какъв вид камини за дачата саКакъв вид камини за дачата са
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Как да изберем правилната каминаКак да изберем правилната камина
Ние използваме газова камина като дом, изберете правилния моделНие използваме газова камина като дом, изберете правилния модел
Камините за печки за къщи се избират по-често от потребителитеКамините за печки за къщи се избират по-често от потребителите
» » Как правилно да запалите камина с дърва за огрев, инструкции от типа "turn-by-turn" и съвети от професионалистите
© 2021 BggeHat.com