Дървени камини за дома, основните предимства на използването на подобни устройства

В историята на камината има много периоди. Те са свързани с използването на нов тип гориво, изобретяването на нов модел, подобряването на дизайна. В екстремната античност, когато камините започнаха да се появяват по начина, по който те сега съществуват, единственият вид гориво е дърво. Същата ситуация се развива през Средновековието.

Днес картината се промени радикално, тъй като камината започна да изпълнява двойна роля. В зависимост от това се използват различни дизайни. Камините обикновено се изработват на дърва за огрев, за да се наслаждават на жив пламък, тъй като според топлинните свойства има много по-перфектни опции.

Масивна камина система в къщата
Масивна структура в частна къща

вид

Изброяването на всички видове съществуващи камини е доста проблематично. Но ако вземете отделен вариант, например по вид гориво, класирането ще бъде доста лаконично. По отношение на дървесния огън разделянето се извършва в зависимост от вида на комина и използвания материал.

По дизайнерски характеристики се отличават класическите английски камини и камини от скандинавски тип.

  • Английските опции са по-известни на нас, тъй като те имат просто устройство. Коминът е проектиран директно над пещта.
  • Във финландската или естонската версия коминът се намира отстрани. Това конструктивно решение позволява един комин да се използва за камината и за печката.
Традиционна камина в хола
Традиционен вид домашна камина

Дървените камини могат да бъдат разделени според материала, от който са направени. Тухлените камини съхраняват всички традиции, прекарват ги във времето. Това са открити огнища и масивни структури. Отоплението на помещението се дължи по-скоро на разпределената топлинна радиация. Малка част от енергията се дължи на отопляемите тухли на пещта и комина. Не е изненадващо, че тези устройства имат ниска ефективност. Увеличете го, като използвате гориво, няма смисъл, но можете да увеличите функционалността.

Камината може да комбинира камина и фурна. В допълнение към всички добавени плота, позволявайки ви да приготвяте храна. Подобно изпълнение ефективно използва разпределената енергия. Коминът във фурната е направен под формата на канали, които приличат на лабиринт. Преминавайки през тези канали, димът изпуска топлината от тухлите и само след това лети в тръбата.

В чугунени камини Пещта е изработена от метал, което само по себе си увеличава излъчването на топлина. В допълнение към лъчистата енергия стаята се загрява от въздушни маси, които циркулират между пещта и тялото на такава камина. Особеността на дизайна е, че е възможно да се реализира затворен тип. Благодарение на наличието на специална стъклена врата пещта с камина е херметически затворена, а достъпът до въздуха е осигурен в строго определен обем. Липсата на кислород намалява интензивността на изгаряне и общият дял на полезната енергия се увеличава.

Чугунена пещ с горещ огън
Камина система с чугунена пещ

Основни характеристики



За да може камина за къща да гори дърва, за да изпълни всички желани функции, трябва да бъде напълно разбрано, че има своите предимства и недостатъци. С някои недостатъци можете да се изкачите и да се опитате да ги премахнете, а някои от тях могат да бъдат от решаващо значение при избора на камина.

Предимства:

  • Изглед на класическа камина. В модерния интериор често прескача ноти от класиката. Освен това камината е престанала да бъде само устройство за отопление на стаята. Повечето от тези, които са решили да придобият камина, смятат за необходимо да покажат своите аристократични корени. Това може да стане чрез изграждането на камина с дърва за изгаряне на дърва.
  • Достъпно гориво. Известно е, че съвременните устройства използват специално обработено гориво за нови технологии. Дървесината не е най-евтиният вариант, но по отношение на достъпността те са надминали всички конкуренти. Те дори могат да се подготвят самостоятелно, и след това да го използвате по предназначение.
  • Можете да запазите запас от дърва за огрев на определено място в стаята и да не създавате ненужно объркване. В допълнение, купчина трупи, приготвени за камината, също е един вид декор. За ценителите на тази красота се създават красива декоративна dovnitsy.
  • Благодарение на структурата си, дърва за огрев лесно се разпалва, дори ако те се запалят по естествен начин. Този процес е много важен и истинските любовници категорично се противопоставят на съвременните средства за запалване.
Селска къща в ярки цветове
Ясен интериор на селска къща

недостатъци:

  • Ниска ефективност. При изгарянето на дърва за огрев се отделя голямо количество енергия, но дизайна на камината не позволява да се използва ефективно и почти всичко върви заедно с дима. Само камини на дърва за огрев, които комбинират печки, могат да повишат този параметър донякъде.
  • Бърз разход на гориво. Известно е, че дървата за огрев се изгарят доста бързо, така че тази камина не може да бъде оставена без надзор и е необходимо постоянно да се изхвърлят дърва за огрев в огъня.
  • Горивните продукти под формата на пепел и сажди се освобождават в големи количества. Трябва периодично да почиствате комина и да отстранявате пепелта от пепелта всеки път.

Струва си да се обърне внимание на още един нюанс, който не може да бъде приписван нито на добродетели, нито на недостатъци. Планирането на монтажа на тухлена камина върху дърва е необходимо дори при построяването на къщата. Ако пропуснете този момент, ще бъде доста трудно да направите промени в дизайна, който вече е бил изпълнен.

Изгаряне в камината на дърва за огрев
Изгоряло дърво в камина

Фактът, че тухлената камина е проектирана по такъв начин, че коминът да се намира в стената. Опитът да се инсталира камина след завършване на цялата работа ще доведе до неефективно използване на пространството в стаята и е свързано с голямо количество допълнителни строителни работи.

Устройството и принципът на работа

Независимо да се разработи план за изграждане на камина е лесно, само това е изпълнено със загуба на енергия или пълна липса на изгаряне, поради лошото сцепление. Ако все пак решите да направите сами работата си, трябва поне да се запознаете с устройството и основните ключови възли на тухлената дървена камина:

Камина, изградена по всички стандарти
Правилно построена камина с камина
  • Камината е място, където дървата се изгарят. Колко добре ще бъде направено, зависимостта на камината. Качество означава капацитет и възможност за отстраняване на топлината. Дървените камини трябва да имат големи размери на камините, тъй като това се изисква от размера на дървените трупи. Те могат да достигнат половин метър. Необходимо е да се извърши точно полагане според разработената рисунка и най-добре е да се използват готови разработки от опитни работници в печките.
  • Като се има предвид, че основната енергия идва от радиация, е необходимо да се вземат всички мерки за увеличаване на излъчващата мощност. Можете да монтирате наклонен метален екран, който ще отразява лъчението, насочвайки го към стаята. Този екран за предпочитане е направен от неръждаема стомана. От хода на физиката е известно, че тъмните повърхности са способни да абсорбират и излъчват повече енергия. Следователно, вътрешното обзавеждане на пещта е направено от огнеупорни плочки, които имат тъмен цвят. В бъдеще повърхността му ще бъде покрита със сажди, което ще повлияе положително на енергийния план.
  • В някои проекти има отопляеми канали. Това са вертикални канали, направени в камината и имащи изходи в горната и долната част. Чрез долната дупка се влива студен въздух в канала, където се загрява от нагрята тухла. Благодарение на силата на натиск тя се издига нагоре и излиза през горния отвор. След като се погрижите за наличието на нагревателен канал, ще увеличите значително ефективността на вашата камина.
  • Коминът е поставен равномерно. Без достатъчно умения е трудно да се направи лабиринт. Освен това неправилно сгънатият комин ще бъде постоянно запушен или ще повлияе на разликата в налягането (натиск). Предвидете наличието на специални люкове, необходими за обслужване на комина. Ако е в линия, тогава такъв люк трябва да бъде инсталиран точно над димния зъб. Димният зъб е хоризонтална издатина, която кара дима да направи цикъл преди да излезе.
  • За да се гарантира премахването на дима и достъпа до нова част от въздуха, е необходимо да се изгради депресия отдолу, която все още ще действа като пепел. Препоръчително е да регулирате обема на входящия въздух, като по този начин можете да контролирате интензивността на изгаряне на дърва в камината.

Принципът на работа на чугунена камина не се различава от тухла. Ефективното използване на енергията се дължи на използването на материали с голяма специфична топлина и отлична топлопроводимост, както и осигуряване на навременно отстраняване на топлината. Идеята е, че е възможно да се намали количеството изгубена топлина поради топлината, отделена от елементите на конструкцията. Независимото изпълнение на чугунена камина е невъзможно, тъй като по време на нейното производство се извършва леене на елементи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Готови камини за дома и апартамент, ние разглеждаме всички възможни вариантиГотови камини за дома и апартамент, ние разглеждаме всички възможни варианти
Каменна каминаКаменна камина
Видове каминиВидове камини
Камини във вътрешността на селска къщаКамини във вътрешността на селска къща
Електрическа камина за дома и вила Основните сортове, необходими функционалниЕлектрическа камина за дома и вила Основните сортове, необходими функционални
Какъв вид камини за дачата саКакъв вид камини за дачата са
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Как да изберем камина с дърва за изгаряне на дърваКак да изберем камина с дърва за изгаряне на дърва
Използването на ъглови печки-камини за отопление вилиИзползването на ъглови печки-камини за отопление вили
Камините за печки за къщи се избират по-често от потребителитеКамините за печки за къщи се избират по-често от потребителите
» » Дървени камини за дома, основните предимства на използването на подобни устройства
© 2021 BggeHat.com