Какъв трябва да бъде размерът на камината за нормална работа

Не всички знаят, че всички видове камини, представени от огромен брой модели, според някои технически параметри, имат доста сигурни, утвърдени стандартни показатели. Тези параметри включват размерите на основните възлови елементи. При изграждането на камина тези стойности трябва да се спазват, тъй като отклоненията могат да доведат до неизправност на устройството. Всяка камина трябва да се справя със същите задачи:

  • да се извлече получената топлина в резултат на изгарянето на горивото;
  • обезпечаване на отстраняването на продуктите от горенето;
  • осигуряват захранване с кислород в пещта.
Каменна рисунка с портал
Рисуване на стена камина

Историята на изграждането на камини е богата на експериментални открития, натрупани под формата на опит, преминал от учителя към ученика. Днес много професионални печки дори не мислят защо избраният стандартен проект има точно определени размери. Неговите знания се свеждат до запомнящи индикатори за различни видове пещи. Междувременно съществуват доста добри причини за стандартизацията. Да разгледаме по-подробно размерите на камината, нейните основни характеристики, които са показател за нейната правилна работа.

Условия за нормално сцепление

Всеки е чувал за термин като жажда. Дори и без да знаете определението, можете интуитивно да си представите какво е това. Съществуват мнения, че това е разликата в налягането или температурната разлика между горната и долната част на комина.

Такова представяне обаче не е напълно правилно, тъй като при малка разлика в налягането, тягата може да се увеличи поради други фактори. Следователно, тяга трябва да се разбира като скоростта на движение на въздушните маси през участъка на комина. Тя може да бъде увеличена, намалена или нормална. Средната скорост трябва да бъде равна на 0,25 m / s.

Измерете скоростта на придвижване на продуктите от горенето вкъщи е невъзможно. Преди да осветите камината, препоръчваме да се уверите, че е налице течението. За тази цел е необходимо да се наблюдава поведението на пламъка на изгоряло парче хартия и вече е възможно да се оцени величината на тази тяга от поведението камината след разпалването.

Разпределение на тухли
Схема за полагане на тухли

За да не се разчита на волята на делото, внимателно се проучват всички фактори, влияещи върху големината на тягата. Сред тях са динамични (атмосферно налягане, валежи, вятър, увреждане на комина) и статистическата зависимост от това какъв размер камината са били избрани в строителството като му ширина, височина.

Основни фиксирани размери

Стандартизацията на размерите изобщо не означава, че всички камини трябва да бъдат клонирани от един. Фактът е, че измежду всички измерения се определят тези, които оказват влияние върху неговата функционалност. Тези размери трябва да се спазват. Сред тях са линейните размери на пещта, площ димния канал, на разстояние от пода до долната страна на прозореца на камина, позицията на зъба по отношение на камината димния огнище, ширината на канала на зъба в областта на припокриване.

Останалите размери не засягат работата и играят решаваща роля в различията в моделите един от друг. Например, размерите на портала се избират в зависимост от размерите на дупката на пещта и от пространството, определено за камината.

Коригиращите размери не означават задаване на абсолютната им стойност. Изброените размери са в зависимост от обема на помещението, което ще трябва да се нагрее. Но между тях се установява математическа връзка, която не може да бъде нарушена. Когато създавате проект, можете да използвате една от многото готови таблици, които показват всички стойности, необходими за тези условия. Тази маса е ежедневен инструмент на всеки господар.

Размери на камината комплекс
Размери на елементи от камина

Въпреки факта, че такива таблици могат да бъдат намерени във всеки източник, всеки майстор, дори и начинаещ, трябва да има представа как да генерира тези данни.

Изчисляване на параметрите

Началната точка за изчисляване на структурата може да бъде обемът на помещението или неговата площ. За да определите площта на прозореца на камината, който е предната част на пещта, трябва да разделите площта на помещението с 50. Всички необходими измервания за къщата наистина могат да се извършват без специални инструменти. Познавайки областта на дупката на пещта, ще трябва да решите малък проблем в математиката. Съотношението на ширината и височината на прозореца се изразява с дял от 2/3. Въз основа на тези условия се определят първите специфични измерения.



От дълбочината на пещта, теоретично, скоростта на потока от газове не трябва да зависи. Но практиката показва абсолютно противоположни резултати.

  • Прекомерната дълбочина води до увеличаване на скоростта. Такъв резултат се счита за неблагоприятен, тъй като топлината няма да има време да бъде прехвърлена в стаята и заедно с топъл въздух напуска стаята през комина.
  • Малка дълбочина на пещта - пряка причина за лошо сцепление. Стаята постепенно ще започне да се запълва с горивни продукти.

Стандартната дълбочина е свързана с височината на прозореца. Това е 2/3 от последното. Избраните пропорции се проверяват по години и са истината, на която не е необходимо да се избира теория.

Рисуване от чугунена камина
Завършена чугунена версия

Пълното изчисление на камината включва изчисляване на параметрите на комина. Но тук основните индикатори зависят от формата на димния канал. В напречното сечение каналът може да бъде кръг, квадрат или правоъгълник.

Конвекционните потоци се издигат по комина по сложна траектория, която е подобна на спирала. В резултат на това въздушните маси практически не срещат препятствия в секцията с кръгови канали. В останалите два вида канали се формират микро потоци в ъглите, които чрез своето обръщане пречат на движението на дим. В такива комини е препоръчително да се говори за ефективен канал с площ, много по-малка от площта на димния отвор.

Тази теория е доказателство за факта, че в същата височина на комина количеството на тягата зависи от формата на секцията на канала. Може да се установят средните параметри на комина и тяхното придържане към конструкцията. Дължината на тръбата ще бъде повлияна от местоположението на изхода й през покрива. Важно е да не се наблюдават пропорции, а разстоянието от тръбата до билото. Ако се променя в рамките на 1,5 м, тръбата се повдига над горната част на покрива с 0,5 м.

Данни за камини във връзка с размерите на комина
Таблица, базирана на размерите на комина

Следващият диапазон от разстояния, ограничен до три метра, съответства на равнището на нивата на тръбата и билото. На разстояние от тръбата до билото над 3 m е необходимо да се прилагат геометрични конструкции. В духовен план трябва да нарисувате хоризонтална линия през най-горната точка на покрива. От него прочетете ъгъла от 10 градуса и задръжте гредата. Нашата тръба трябва да завършва в пресечната точка на гредата и оста на димния канал.

Не забравяйте за района на канала. Тя трябва да бъде 10 пъти по-малка от площта на прозореца на камината. Ако пуснете канал с по-голяма площ, това няма да доведе до увеличаване на тягата, както изглежда на пръв поглед. Твърде много област помага за прекъсване на потока от студен въздух от атмосферата в стаята. Това явление се нарича обратна тяга.

Какво не са взели предвид

Всички измерения, изброени по-горе, са в определена зависимост един от друг. За началната точка на изчислението предложихме да се вземе площта на помещението, което е добре обосновано решение. Въпреки това, в някои случаи проблемът трябва да бъде решен от края на краищата. Например, ако къщата е оборудвана с комин, който в своите функции отговаря на изискванията за камини. След това всички изчисления ще трябва да започнат от района на канала.

Има определени индикатори, които не са свързани с математическата зависимост, но са определящи за нормалната работа на камината.

  • Височината на прозореца на камината от пода може да бъде около 0,3-0,4 м (в зависимост от наличието на ниша за съхраняване на дърва за огрев).
  • Подиумът за портала се простира от предните му ръбове с 0,5 м, а отстрани - с 0,3 м.
  • Ъгълът на димния зъб е 20 градуса.
  • Страничните стени на пещта се стесняват към комина, образувайки ъгъл с нормалната от 45 ° до 60 °.

Сега знаете всичко за формирането на геометричните размери на камината. По-удобно ли е да използвате тези знания или готови таблици, за да разберете каква трябва да бъде широчината на камината, нейната височина? Всеки капитан дава личен отговор на този въпрос.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква тухла да се използва за направата на камина, практиката на изборКаква тухла да се използва за направата на камина, практиката на избор
Проекти на печки и камини от тухли, как да се изчисли самостоятелно, къде да се направи готов…Проекти на печки и камини от тухли, как да се изчисли самостоятелно, къде да се направи готов…
Финландски пещи за саунаФинландски пещи за сауна
Пелетна камина функция на устройството, плюсове и минуси, инсталационни характеристикиПелетна камина функция на устройството, плюсове и минуси, инсталационни характеристики
Какъв вид камини за дачата саКакъв вид камини за дачата са
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Как да изберем правилната каминаКак да изберем правилната камина
Използването на ъглови печки-камини за отопление вилиИзползването на ъглови печки-камини за отопление вили
Преходна двойна камина в интериора и характеристики на използването муПреходна двойна камина в интериора и характеристики на използването му
Камина от пещ от тухла, как да се изгради комбинирано устройствоКамина от пещ от тухла, как да се изгради комбинирано устройство
» » Какъв трябва да бъде размерът на камината за нормална работа
© 2021 BggeHat.com