Пелетна камина функция на устройството, плюсове и минуси, инсталационни характеристики

Отоплението на къщата е включено в списъка на основните задачи за подобрение. Навсякъде газификацията е да се реши този проблем чрез инсталиране на котли. Статистиката обаче показва, че не всички собственици са склонни да използват газовото оборудване.

Камината в стаята от древността имаше за цел да затопли стаята и да позволи готвене на храна. Около Средните векове отношението към камината се промени малко. Той стана символ на богатство и просперитет в къщата. Днес камините вършат отлична работа в основната задача да създават декоративен външен вид, но все по-често започват да си припомнят непосредствената си цел.

За съжаление, Не всички електрически камини са оборудвани с нагреватели, а дървесните или газовите модели имат ниска ефективност. Революцията в областта на твърдото гориво се произвежда от пелетна камина, която работи върху дървесни пелети - пелети.

Оригиналният малък нагревател
Малък оригинален нагревател

Устройство на системата

Камината на пелети външно много прилича на обикновена дървесина, но вътрешната й структура и принцип на работа са напълно различни. Той се основава на изгарянето специален вид гориво - пелети, които са пелети от компресирани дървесни стърготини.

Пелетите с помощта на автоматизирана система се подава в пещта, където те горят с голямо отделяне на топлина. Това се улеснява от свойствата на гранулите и подаването на въздух към пещта със специален вентилатор.

В резултат на това тази камина има доста висока ефективност, което позволява да се използва като самостоятелен дизайн за отопление на цялата къща, а не за отделната стая, в която е инсталирана.

Модерно отоплително устройство
Съвременният начин за отопление на къщата

В най-популярната класификация има само два вида камини:

  1. отделно стоящи;
  2. вдлъбнатина.

Самостоятелна пелетна камина има пещ, бункер за гранули, автоматизация, която контролира процеса, но няма декоративна облицовка. Той е в метална кутия и само в някои случаи е оформен от керамични плочи.

Вградени камини вместо случай, те се инсталират в подготвени ниши, които могат да бъдат оформени и хармонизирани с дизайна на стаята. Рамата няма нищо общо с камината и е оборудвана отделно.

Устройството на устройството на пелети
Устройството на устройството на пелети

Да разгледаме основните функционални възли на системата:

  • Бендер за пелети. За достатъчно продължителна работа на камината без човешка намеса е необходимо да се осигури доставката на гориво в автоматичен режим. Основният детайл при решаването на този проблем е бункерът, в който се полагат пелети. Транспортната функция се извършва чрез винт с ръчно или автоматично задвижване. Такъв бункер осигурява непрекъсната работа през деня. Това не е единственият капацитет в устройството. Горивните продукти под формата на пепел се натрупват в специална пепелна кула, която от време на време трябва да се изпразва. Но тъй като пелетите са почти напълно изгорени, процедурата за почистване на пепелния съд е много рядко.
  • Пещта. В горивната камера се извършва изгаряне, така че има няколко дизайнерски характеристики. Пещта е изработена от чугун и има решетъчна структура. Всичко това осигурява добър топлопренос. Размерът на камината зависи от работата на камината. В самостоятелни камини този параметър е доста малък, тъй като пелетната камина в нейните размери трябва да побере всички основни възли (автоматизация, бункер, шнек). Вградените конструкции се характеризират с голяма пещ, която увеличава техническите параметри на камината.
  • Горелката. В долната част на пещта има горелка. Той захранва гранули и нагрят въздух. Дозировката на горивото и кислорода променя режима на горене и значително увеличава неговата ефективност. Модерните горивни камини са оборудвани с горелки с автоматична система за запалване.
  • Автоматика. Редица системи, отговорни за работата на няколко възли, са под контрола на един контролер. Той съответства на работата на температурните датчици, запалването, винтовете и дозирането на въздуха. Контролерът се контролира от панела, който се показва на тялото на камината. Но модерните модели са оборудвани с дистанционно управление.
  • Камина с контур. За ефективно отопление на цялата къща трябва да изберете печка камина. Тя се различава от обикновената камина с нейното присъствие охлаждаща верига. Като охлаждащо средство, като правило водата действа. Корпусът е монтиран в камината и загрява водата, която циркулира през системата под действието на помпата. Особеността на контурната структура е, че тя е подходяща за система с херметичен експандер или с отворена. Изчисленията и практиката показват, че използването на пелетна камина е няколко пъти по-изгодно от камината, изгаряща дървесина.
Хармонично вписан в интериорния дизайн на устройството
В хармонично изображение във вътрешността на устройството

Предимства и недостатъци



Пелетна версия на камината, подобно на всяко устройство, показва положителни и негативни качества в работата си. Отрицателните качества са присъщи на всеки дизайн, така че тяхната наличност не показва неуспешно развитие. Всеки потребител избира за себе си онези качества, които го примамват и какво може да жертва. Предимствата и недостатъците на камината могат да бъдат идентифицирани в групи.

Предимства:

  • Времето между пълненето директно зависи от обема на бункера и режима на работа на горелката. Както и да е, автономната работа на камината е възможна през целия ден. Това е средна цифра, тъй като по-скъпите модели могат да работят без зареждане до два дни.
  • Работата на контролера не само позволява поддържане на определена температура, но и регулира режимите при нестандартни ситуации. Всяка неизправност ще доведе до затваряне на камината, за да се осигури пожарна безопасност. Съвременната технология позволява автоматично управление на камината, в зависимост от времето на улицата.
  • Изгарянето с доставката на кислород става много по-интензивно и по-качествено. Това зависи не само от коефициента на топлопренасяне, но и от количеството на горивните продукти. Летливите елементи се отстраняват посредством специален комин и пепелта се събира в специална пепелна кула. В сравнение с горивната камина, пелетата оставя много малко пепел като продукт.
  • Камина без електричество може да загрее до 300 м2 от помещението. Районът няма да увеличи площта, но е възможно да се инсталира пълно отопление за къща от няколко стаи.
  • Апаратът за пелети, в допълнение към димоходната тръба, не съдържа допълнителни изисквания към мястото на инсталиране, тъй като е екологично устройство.
Съвременно екологично гориво
Съвременен вид екологосъобразно гориво

недостатъци:

  • Основният недостатък е цената, която е много по-висока, отколкото при другите алтернативни източници на топлина.
  • В допълнение към специално приготвените пелети, горивото не е подходящо за пелетната камина.
  • Работата на камината е свързана с много движещи се части. Те създават характерен шум. В допълнение, те се нуждаят от периодични грижи под формата на диагностика и дребни ремонти.
  • Необходимо е да монтирате комина.

Изгодна аритметика

Преди да инсталирате пелетна камина, е необходимо да разгледате въпроса за целесъобразността и рентабилността. Преди всичко, не забравяйте, че камината не е пълен източник на топлина. Като допълнителен източник обаче този тип камина не е подходящ поради високата му цена.

Работата на камината е в диапазона от 3 до 15 kW. Теоретично, мощността от 1 kW е достатъчна, за да загрява 10-15 m2 площ. Но повишената ефективност, достигаща оценка от 95, увеличава обхвата. Въпреки това, има някои препоръки за избор на камина или котел. До 100 м2 може да бъде безопасно отопляем с камина. С площ от 100 до 300 м2 ще се справи и камина, но тук на "арена" започват да излизат котли, а индикатори над 300 м2 за камини не са на разположение.

Мобилен нагревател за дома
Мобилен телефон за отопление на къщата

монтаж

След дълъг процес на избор на модел, трябва да инсталирате правилно купената камина. Едно от изискванията е хоризонтална, здрава повърхност. Ако има бетонна подова настилка под дъното на дъската, трябва да се демонтира малка площ от дъски, осигуряваща надеждна опора за камината.

Най-често устройството е инсталирано в помещението, в което е по-удобно да се направи димоотвод. В повечето случаи кухнята играе ролята на такава стая. Но не забравяйте, че пелетната камина ви позволява да се възхищавате на пламъка. Следователно е по-целесъобразно да се инсталира в хола, спалнята, коридора.

Коминната тръба може да бъде скрита под самостоятелно изработени панели, които отговарят на изискванията за устойчивост на определени температури. Важна стъпка в инсталацията е да се осигури захранването на камината. Захранващият кабел трябва да бъде разположен в съответствие със схемата за монтаж, така че да не се повреди от движещите се части.

Оригиналният уред за пелети може да бъде отличен източник на топлина, ако решите да го инсталирате у дома.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Как да използваме камина за отопление на къщата, какъв вид гледка е най-добре за неяКак да използваме камина за отопление на къщата, какъв вид гледка е най-добре за нея
Основните видове камини, класифицираме устройствата според различни характеристикиОсновните видове камини, класифицираме устройствата според различни характеристики
Чугунена камина за дома и вила евтин нагревател и елемент декорацияЧугунена камина за дома и вила евтин нагревател и елемент декорация
Камини във вътрешността на селска къщаКамини във вътрешността на селска къща
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Камините за печки за къщи се избират по-често от потребителитеКамините за печки за къщи се избират по-често от потребителите
Отопление на къщата с каминаОтопление на къщата с камина
Отоплителни вилиОтоплителни вили
Как да направите една газова камина със собствените си ръце и дали си струва да го направите самиКак да направите една газова камина със собствените си ръце и дали си струва да го направите сами
» » Пелетна камина функция на устройството, плюсове и минуси, инсталационни характеристики
© 2021 BggeHat.com