Как да се чисти камината, какви инструменти и инструменти трябва да използвам

След известно време на перфектна работа на всяка камина или печка, тези устройства започват да причиняват неудобства. Камината става по-трудна за запалване

, Дървото в началото на запалването постоянно избледнява и димът от пещта не се издига нагоре, а по-скоро се влива в стаята. Опитният собственик на камината веднага отбелязва, че е време да почисти устройството.

Почистването на камината е задължителна процедура и не показва никакви недостатъци в конструкцията на конструкцията. Следователно е необходимо да се избере периодичност, за да не се доведе до критичност състоянието на комина. Ако камината се нагрява ежедневно, почистването ще е необходимо след два месеца работа. Дългото време на престой в работата на камината ще намали броя сервизни сесии до 1-2 на година.

Реален огън в настоящата камина
Не забравяйте, че в камината има истински огън

За начало трябва да решите какво ви е необходимо за почистване на камината. Теоретично продуктите за изгаряне на дърва за горене са въглероден диоксид и вода под формата на пара, които се изпаряват през комина. В този състав обаче има и малка част от твърдите фракции, които се образуват по време на изгарянето на смоли, които са част от дървесината. Тези фракции образуват сажди, които под действието на водна пара придобиват плътна консистенция и се утаяват по стените на коминните тръби.

Най-податливи на замърсяване места са тръби от тухли с правоъгълен канал, стави на метални тръби, места за стесняване на тръбата. Но необходимостта от почистване на комина може да доведе до отломки, които са се появили отвън. Тя може да бъде паднала листа, птица, която е прелетяла, мрежа.

Цели на предотвратяване на комина

Чрез почистване на камината обикновено имаме две цели.

  • Подобрено сцепление. Депозитите от сажди могат да бъдат доста трудни. Те стесняват канала, увеличавайки съпротивлението при преминаване на газовете. Трасът се влошава, което води до факта, че камината започва да пуши, а продуктите от горенето се вкарват в стаята.
  • Отстраняване на сажди. Саоните съдържат отровна субстанция - креозол. Но опасността му се крие и във факта, че тя е запалима субстанция. Ако се възпламени, от тръбата излитат искри, което може да доведе до пожар. Изгарянето на сажди повишава температурата на коминния материал и насърчава разрушаването му.
Работи за почистване на комина
Почистване на комина

Древни пътища

Има няколко възможности за премахване на сажди, които се различават по тяхната ефективност и трудолюбие. Те трябва да се нанасят, в зависимост от количеството сажди по стените на пещта и тръбата. Но почистването на камината трябва да се планира предварително и да не започне по-рано от един ден след спирането на дърва за огрев.

Нашите предци не знаеха как да почистват комина в камината с помощта на химически реакции, но имаха достатъчно знания, за да извършат тези процедури с помощта на наличните средства.

  • По време на изгарянето на горивото горивото беше поръсено със сол. Трябва да се отбележи, че такъв метод не е могъл да реши проблемите на прекалено запушения тръбен канал и е с превантивен характер. Солта е използвана в камините и печките. Периодичното му нанасяне значително увеличава времето до следващото механично почистване.
  • Различните видове дървесина за дърва за огрев съдържат различни количества катран. Така че иглолистните породи не трябва да се използват като гориво. Те дават голямо количество отлагания и допринасят за бързото образуване на задръствания в комина. Твърдата дървесина е по-подходяща за тази цел, а трепетлика дървесина има качество, което излъчва много топлина. Ето защо, за почистване на камината изгорели известно количество аспен. Топлината изгаряше сажди, освобождавайки саждите. Но този метод беше използван под строго наблюдение, тъй като вероятността беше висока, че високите температури биха могли да доведат до пожар.
Склад на осемен дърво
Aspen дърва помага за премахване на сажди и сажди
  • Пречистването на картофи или по-скоро нишесте в състава им, имат добра очистваща способност. При изгаряне (обикновено изгорели около кофа), отделеното нишесте омекотява сажди и пада до дъното на пещта.

Съвременни начини

Съвременните методи включват тези, които не изискват механични усилия и се основават на химични реакции. Специалните агенти могат да почистват замърсяванията, които нямат време да образуват каменисти наноси. Те се произвеждат под формата на прахове или брикети, които трябва да се добавят към горивото преди почистване на камината. По време на изгарянето се освобождават определени вещества, които оказват разрушителен ефект върху саждите.

При продажба има средства, които се добавят към горивото периодично. Те са опаковани в опаковка и са изгорени с него. Изчисляването на сумата се извършва за един тон изгаряне на дърва за огрев и е посочено подробно в инструкциите за всеки конкретен препарат.

Опаковка с почистващ препарат
Специален дневник за запис в камина

Най-удобният начин за почистване на камината е регистрационният файл за тромпет. Изгаря се с дърва за огрев и не е необходимо повече действие. Самият сапун пада от стените на комина, които със сигурност ще чуете и ще видите. Има няколко други популярни добавки, например "Kominiček", продаван в чували и PCC, който беше обявен по-горе.

Механична опция



Най-ефективният начин да се отървете от сажди в някоя от неговите прояви е механичното почистване. Преди да почистите камината, трябва внимателно да се подготвите. Завършете отоплението за деня, предхождащ предписаната процедура. След определеното време е необходимо да проверите ръката, независимо дали няма топли въглища. Цялата пепел се отстранява от дъното на пещта и от пепелния остатък, ако дизайнът на камината позволява това.

Сега трябва да се грижите за околните неща и мебели, тъй като е невъзможно да се почисти камината без придружаване на прах. Отворете пещта трябва да се окачат с парче плат. Всички мебели и други неща, които са в непосредствена близост до огнището, покрити с филм. В долната част на пещта е желателно да се разстила хартията.

Правата тръба може да се почисти отдолу, през пещта. Ако комина има няколко колела, тогава тази процедура трябва да започне от горната част, която ще трябва да се изкачи на покрива. Всички врати за почистване на комина трябва първо да бъдат затворени, а капакът, който покрива канала за дим, е отворен. Почистващите врати са затворени така, че падащите сажди да не проникват в стаята. Тогава през тези врати ще бъде възможно да се премахнат всички остатъци.

Обработка с печка с прахосмукачка
Почистване с прахосмукачка

Достъпът до коминната тръба трябва да осигури надеждно и стабилно положение. За извършване на почистване използвайте четки и халки, чиито размери са малко по-големи от размерите на комина. Трудно достъпните места с канали са лесни за почистване, като има гъвкав кабел, който ви позволява да промените посоката на действие и едновременно с това да превъртите ръката.

Преди да се качете на покрива, трябва да сте сигурни, че няма голямо натоварване и да оцените общото състояние на канала на комина. Направете го по-удобно, като гледате по канала от камината камина. За големи препятствия ще трябва да използвате специална сърцевина, свързана с кабела. Освен това ядрото, нищо не може да се използва, тъй като чуждестранен обект може да се залепи или да повреди съединителя на комина.

Ядрото не трябва да се спуска гладко върху телта, а да се хвърли надолу. Благодарение на своята кинетична енергия, тя разгражда твърди сажди, разрушена тухла, боклук. След като завършиха цялата работа на върха, те слязоха, отвориха почистващите врати и леко извадиха саждите от каналите в специална торба. След това отново можете да почистите долната част на пещта и скарата с прахосмукачка. Бъдете готови за това, че контейнерът за прахосмукачки ще трябва да бъде изхвърлен, затова е препоръчително да се складират на хартиен контейнер за еднократна употреба.

Оригиналът инструмент за почистване на комина
Оригинално устройство за коминочистачи

Всички изброени работи трябва да се извършват при нормални климатични условия. Не трябва да има вятър и дъжд. Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че ситуацията не може да бъде под строгия ви контрол, тъй като трябва да работите с отровни вещества.

Не поемайте шанс, така че поставете на респиратор. Твърдите сажди могат да наранят ръцете. Самото сажди, които са получили микротравмати, предизвикват болезнени усещания, поради което е необходимо да се работи с ръкавици. Когато извършвате манипулации отгоре, опитайте да не вдишвате въздух от тръбата. Друга мярка за сигурност е свързана с престоя на голяма височина. Стълбата и подобни структури трябва да бъдат надеждни и да издържат на маса, която до голяма степен надвишава масата на човек.

Полезни съвети

Почистване на домашната камина - явление неизбежно. Няма начин да се избегне напълно тази процедура. Съществуват обаче някои съвети, слушането им значително ще увеличи интервала от време между превенцията.

  • Не изгаряйте битовите отпадъци в печка или камина. Може да съдържа пластмасови продукти. По време на изгарянето пластмасата отделя вещества, които могат да се утаят по повърхността на стените на комина.
  • Желателно е да се затопли камина с дърва за огрев от твърда дървесина, тъй като иглите съдържат много смола. Въпреки очевидното силно изгаряне, тези смоли се изпаряват и се утаяват на вътрешната повърхност на тръбата. Тласкащите находища натрупват сажди, като рязко намаляват площта на канала.
  • Дърва за горене трябва да са сухи. Сухата дървесина гори по-интензивно, което означава, че по-голямата част от продукта ще се превърне в въглероден диоксид и вода, а по-малка част в сажди.
  • Когато дойде времето на последното дозиране на горивото, се препоръчва да се хвърлят няколко пепелника в пещта. Това ще служи за почистване на комина при повишена температура.

Саждите по време на изгарянето винаги се разпределят, но образуването на отлагания се влияе от определено количество водни пари. Тя може да бъде намалена, ако се предотврати кондензация. За тази цел коминната тръба е изолирана. Възможно е да се използват готови сандвич-тръби с пълнеж от топлоизолационен материал.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да почистите коминната тръбаКак да почистите коминната тръба
Как да се изгради камина със собствените си ръцеКак да се изгради камина със собствените си ръце
Как да използвате ефективно печки-камини, за да дадеКак да използвате ефективно печки-камини, за да даде
Ремонт на камината от капитана и извършване на работата сами, полезни съветиРемонт на камината от капитана и извършване на работата сами, полезни съвети
Камина-камина със собствени ръцеКамина-камина със собствени ръце
Как правилно да запалите камина с дърва за огрев, инструкции от типа "turn-by-turn" и…Как правилно да запалите камина с дърва за огрев, инструкции от типа "turn-by-turn" и…
За да измиете камината от сажди, наличните средстваЗа да измиете камината от сажди, наличните средства
Възможни причини, поради които камината пуши, как да реши проблемаВъзможни причини, поради които камината пуши, как да реши проблема
Какво е използването на дим зъб в камината, как правилно да го направиКакво е използването на дим зъб в камината, как правилно да го направи
Как да изберем камина?Как да изберем камина?
» » Как да се чисти камината, какви инструменти и инструменти трябва да използвам
© 2021 BggeHat.com