Възможни причини, поради които камината пуши, как да реши проблема

Изграждането на пещи или камини се намалява не само до точното опаковане на редове. Има готови схеми, които капитанът е усъвършенствал през годините, а сега подробно описват как трябва да се изпълняват всеки ред зидария. Много строители, които започнаха да имат въпрос, какво ще се случи, ако нарушат тези схеми? В най-добрия случай камината няма да изпълнява напълно функциите си. В най-лошия случай, ви очаква изненада, когато се изсипва дим в стаята от пещта.

За да се отървете от причините за пушека на камината след пускането й в експлоатация е много по-сложно, отколкото на строителния етап. Ето защо е необходимо да се знае цялата информация за това явление и да се предотврати на ранен етап.

Реален огън в камината
Жив огън в открита камина

Видове дим

Оказва се, че камината може да пуши по много начини. По вид на дим, можете бързо да намерите възможни причини, така че в първите случаи ще се опитаме да даде класификация, която е лесно да се определи сегашната ситуация.

  • Причината, поради която в стаята влизат димът, служи като връщане назад. Това явление, при което се наблюдава движение на газове в обратна посока. Обратното сцепление се дължи на различни видове нередности във функционирането на конструкцията, но глобалната причина е една - налягането в помещението е по-ниско от външното.
  • Промяната в посоката на натискане (преобръщане) се характеризира с факта, че под въздействието на определящия фактор се получава местна емисия на дим от пещта. Този фактор може да служи като отваряне на прозорец или врата. Обикновено, ако причината се елиминира, ударът в камината се нормализира.
  • Често работата на камината не е критична, но със запалването на дима в стаята не може да се избегне. Към тази група дим е ситуацията, когато подобно явление се наблюдава, когато дървата за огрев се поставят в огнището.
  • В отделна група има случаи, при които дори висока температура на камината не помага. По време на работа от пещ димът идва, той тече от ъглите и пукнатини без прекъсване.
Стаята е в дим
Определено нещо се обърка

причини

След като разглобихме всички ситуации по видове, нека да преминем към списък с причините, поради които димът започва да се движи в обратната посока. Нека да отговорим на въпроса защо камината пуши?

Всички причини също могат да бъдат класифицирани. Те ще бъдат разделени, в зависимост от това дали причината се крие в липсата на дизайн или при неправилна работа.

  • Геометрията на камината се взема произволно. Съотношението на размерите на пещта с размерите на камината влияе върху образуването на тяга. Ако господарят направи грешка на този етап, то остава само да го коригира фундаментално.
  • Възможно е да се открие фатална грешка в отделна група, като например несъответствието между размерите на пещта и стаята, които ще трябва да се нагреят.
  • Местоположение на огнището на стълбището, interwindow пространство до вратата причинява горивните продукти напускат пещта ще бъде в начина, по който да отговаря минимално съпротивление. Този път е маршрут през стаята до близкия прозорец или врата.
  • Ако няма сцепление, първо трябва да се проверят всички размери на комина с препоръчаните, когато се използва определена схема на каменна зидария. Прекалено малката площ на канала увеличава устойчивостта на движение на газовете, а голяма улеснява проникването на паралелен въздушен поток отгоре надолу. Тук ще бъде необходимо да обърнете специално внимание на височината на тръбата. Недостатъчната височина няма да осигури подходящо диференциално налягане.
  • За да може димът да изкара комина, не е необходимо да се променя посоката му без основателни причини. Всички завои и колене са допълнителна пречка, което води до намаляване на тягата.
Проблемна ситуация
Неприятна ситуация
  • Качество тухла или приготвеният разтвор често води до образуване на пукнатини. Те също могат да причинят неправилна работа на камината. Във всеки случай, през тези пукнатини, газовете навлизат в стаята.
  • Ами ако горивото е влажно? По-добре е напълно да откажете от запалване на камина със сурови дърва за огрев. Повече дим може просто да няма време да избяга. В пещта ще бъде оформен вид корк, който ще принуди изгарянето да излезе през вратата в стаята.
  • Известни са няколко причини, които се характеризират със състоянието на самия комин. При тестване на канала се оказва, че е запушена от паднали листа, паднали тухли или паднали птичи гнезда. След отстраняване на блокажа, тя се възстановява.
  • Почистване на камината и нейната превантивна поддръжка задължително е задължителна. На стените на комина са образувани сажди в геометрична прогресия. Депозити на сажди и сажди са центровете за растеж на нови формации. Ако пропуснете почистването на комина, това непременно ще доведе до най-бързо настъпване на дим в стаята.
  • Причината може да бъде и природен феномен. Ниско атмосферно налягане или вятър с утаяване води до обратна тяга. Тъй като природата не може да бъде коригирана, тогава се препоръчва да изчакате неблагоприятни условия.
Дефектна камина в сажди
Типичен вид на неизправна камина

лекарство



Всеки собственик е пивоварната веднага си зададем въпроса: "Какво да правите, ако пушека в стаята?" Имайте предвид, че не съществува никаква възможност да прекроявам камина, и да предостави няколко съвета, които ще бъдат полезни, дори и в най-отчаяни ситуации.

В случай на неправилна корелация на размерите на пещта с размерите на помещението е възможно да поставите азбестова плоча в пещта, която ще отреже част от площта. По метода на постоянните проби наистина е възможно да се определи оптималното му положение.

Ако причината е в недостатъчна вентилация, трябва да се вземат всички мерки за нормализирането му. Оставянето на топъл въздух без пряк достъп ще създаде вакуум, който на свой ред ще върне дима от комина в помещението.

Съвременните инструменти ви позволяват да коригирате грешките в дизайна. Така че недостатъчното сцепление може да бъде компенсирано от въздушните течения, което създава специален вентилатор. Но ако това устройство има прекъсване на тока, тогава всички недостатъци ще се покрият. Използвайки изкуственото сцепление, не забравяйте, че е опасно да го направите през нощта.

Отговорът на въпроса: "Защо камината дим?" Може да е някоя от горните причини. Най-важното е да го намерите навреме и да го премахнете, за да работи системата правилно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Проекти на печки и камини от тухли, как да се изчисли самостоятелно, къде да се направи готов…Проекти на печки и камини от тухли, как да се изчисли самостоятелно, къде да се направи готов…
Изграждане на камина със собствени ръцеИзграждане на камина със собствени ръце
Ъглова камина със собствените си ръце, фантазия или реалностЪглова камина със собствените си ръце, фантазия или реалност
Ремонт на камината от капитана и извършване на работата сами, полезни съветиРемонт на камината от капитана и извършване на работата сами, полезни съвети
Как да изберем правилната каминаКак да изберем правилната камина
Топлоустойчив и топлоустойчив уплътнител за камини и печкиТоплоустойчив и топлоустойчив уплътнител за камини и печки
Редът на ъгловата камина със собствените си ръцеРедът на ъгловата камина със собствените си ръце
Камина-камина със собствени ръцеКамина-камина със собствени ръце
Как правилно да запалите камина с дърва за огрев, инструкции от типа "turn-by-turn" и…Как правилно да запалите камина с дърва за огрев, инструкции от типа "turn-by-turn" и…
Защо зимата дръпнете в камината повече, отколкото през лятото, причините за появата на обратен…Защо зимата дръпнете в камината повече, отколкото през лятото, причините за появата на обратен…
» » Възможни причини, поради които камината пуши, как да реши проблема
© 2021 BggeHat.com