Топлоустойчив и топлоустойчив уплътнител за камини и печки

Изборът на строителни материали за монтаж и ремонт на тухлени камини е строго ограничен от такива параметри като устойчивост на топлина, сцепление, безопасност на околната среда. Необходимостта от използването на такива вещества възниква дори на етапа на изграждане на камини или печки. Трудността се дължи не само на високата температура на работната единица, но и на разликата в коефициентите на термично разширение за различните елементи.

Например, екстериора на камината портал често се прави с плочки. Поради факта, че той има твърда връзка с тухли и разликата в способността му да се разширява с нарастването на температурата, скоро след началото на работата на камината има нарушения във външното покритие. За нормална работа, еластично лепило, което не само ще държи плочка елемент, но той не се разрушава от загряване на горивната камера на камината.

Неподвижните условия, в които тухла е разположена, въпреки всички свои характеристики, не могат да повлияят на целостта на зидарията. Следователно, след определено време, всеки собственик трябва да се изправи пред необходимостта от ремонт на пукнатини в стените на пещта или комина. Понякога тези пукнатини са дори преминали.

Опаковъчна композиция под пистолета
Удобно опаковане на състава за работа с пистолет за строителството

Днес, използвайки уплътнител за камини, можете да се справите със сходни проблеми, без да имате професионални знания. Този материал е разнообразен в някои параметри и, следователно, в областта на приложение. Ето защо е важно да разберете какви типове уплътнители са разделени на различни производители.

Основни изгледи

Методите за разделяне на глутиновите пасти в групите са доста различни. Някои видове класификации могат да бъдат безполезни при избора на вещество за дадена работа. Нека да се занимаваме подробно само с фундаментални типове и първоначално ще разгледаме още няколко раздела.

  • Класификация по вид на опаковката. Уплътнителите се продават в меки тръби, които са удобни за използване при малки повърхности на повърхността. За приложението на веществото не се изискват допълнителни устройства. Методът на приложение е познат за дълго време, тъй като в такива епруветки се произвежда паста за зъби. Алтернативата е твърда тръба, която е пригодена за специален пистолет. С помощта на такова устройство е удобно да се приложи уплътнителя, като се запълват с прорези.
  • Класификация по броя на компонентите. Основният принцип на действие на уплътнителите е междумолекулното взаимодействие на материята и повърхността. За да е стабилно съединението, е необходимо да изчакате втвърдяването на веществото. Някои производители използват спомагателни полимери за ускоряване на този процес. Когато се смеси, се образува паста, която има адхезионни свойства. Но технологията за подготовка на такава смес изисква много точно спазване на пропорциите. Високата степен на втвърдяване налага ремонтните работи да се извършват ускорено. Следователно тези двукомпонентни уплътнители често се използват от майстори с достатъчен опит. Еднокомпонентно лепило изсъхва по-дълго, но е напълно готова за употреба и позволява, ако е необходимо, да се отстранят залепените повърхности, за да се отстранят грешките.
  • Разделяне според максималната температура на експозиция. Топлоустойчив уплътнител за камини и печки е избран и топлоустойчив. Но в допълнение към тези параметри, и двата вида грундове имат отличителни белези, които ви позволяват да ги прилагат в различни сфери на дейност.
Средства за запечатване на камини и печки
Композиция за работа с камини и фурни

Топлоустойчиви (силиконови) пасти

Ограничението на максималната температура от 250-300 ° C позволява употребата на такива съединения във външното покритие, възстановяването на външния слой на портала, свързването на сандвич-тръби и обработката им на места, минаващи през тавана на тавана. Силиконът играе ролята на основното вещество тук. В зависимост от примесите, максималната температура, за която се изчислява пастата, може да има различни стойности.

Обикновено силиконовите уплътнители имат червен нюанс. Това показва, че съдържа железни съединения.

В своето разнообразие топлоустойчивите уплътнители са разделени на киселинносъдържащи и неутрални. В случая на печки се използват неутрални пасти, тъй като киселината, отделена при втвърдяване на веществото, има остър неприятен мирис. Кристализацията на неутрални уплътнители се придружава само от отделянето на вода или алкохол. В допълнение, киселината има пагубен ефект върху запечатаните стави.

Силиконов състав на марката Germent
Силиконов състав от добре известен производител

За да се реши въпроса за приложимостта на силикон, маркирайте основните му характеристики.

  • Съставът в завършената му форма не подлежи на унищожаване от НЛО. Това ви позволява да използвате този изглед не само на закрито, но и на улицата.
  • Тя е добре свързана с различни видове повърхности. Единственото условие е предварителната им подготовка (отстраняване на прах, омокряне).
  • Водоустойчивите свойства правят този тип уплътнител незаменим вариант за запечатване на изхода на коминната тръба през покрива.
  • Пластичността на готовото вещество няма да позволи разрушаване по време на термодинамични промени. Уплътнител, идеално пригоден като лепилен елемент когато се обличат с камини.
  • Възможност за използване в механизирани устройства.


За да може термоустойчивият уплътнител да изпълни качествено качествата му, е необходимо да изчакате пълното втвърдяване на пастата преди огъня на камината. Това може да отнеме до няколко дни. Подробна информация се предоставя от производителя.

Топлоустойчиви (силикатни) пасти

Този тип уплътнител се използва в най-горещите места на камини и пещи, където температурата може да надвишава 1000 градуса. Някои пасти са в състояние да издържат на кратко излагане на 1500 градуса степен на печене. В пещта се използва силикатен уплътнител, при който е възможно пряк контакт с огъня. Целта му е съвсем стандартна - свързващата връзка при поставянето на елементи и пълнителя в пукнатините. Но изборът пада върху топлоустойчивата паста не само от високите температури.

Силикатен състав на марката Titan
Силикатен състав от добре позната марка

Тези материали са с много отличителни качества. Сред тях важно място е нестабилността на вибрациите. Замразеният силикатен уплътнител се разпада и разрушава по време на деформация. Те трябва да се справят с тези елементи, които остават статични, когато камината работи. Това е мястото на артикулация на чугунени части и тухли.

Обикновено термоустойчивите пасти имат черен цвят, което показва наличието на натриев силикат в тях.

Техният недостатък е, че те са свободно прикрепени към части, които имат гладка повърхност. Ето защо, преди прилагането на уплътнителя ще трябва да се извърши подготвителна работа. Те имат стриктно дефиниран алгоритъм:

  • Повърхността се почиства от прах и нестабилни частици.
  • Той се обработва с разтворител за обезмасляване.
  • Гладката повърхност трябва да се трие с голям шкурка или метална четка (коричка), за да се увеличи площта на контакт на пастата с елемента.
  • Преди да приложите уплътнителя, препоръчваме да овлажнявате областта с вода.

Ако основната задача на ремонта е да запечата шевовете, повърхностите, разположени в непосредствена близост, трябва да бъдат защитени срещу случайно проникване на уплътнителя. За да направите това, по цялата дължина и на двете страни на шев паста лента боя. След първите признаци на замразяваща паста, тази лента може да бъде премахната. Но уплътнителят напълно замръзва само след един ден.

Преди да започнете камината, проверете здравината на ставите. Затвори комина и включи огъня в малко парче вестник в камината. Ако димът навлезе в стаята чрез проблемно място, това показва ниско качество на извършената работа. Поставете камината в експлоатация на етапи, като постепенно увеличавате работната температура. Не се препоръчва рязко повишаване на максималната стойност при първото изпълнение.

Основните характеристики в по-точен диапазон могат да бъдат посочени само от производителя. Сред популярните марки на всички видове уплътнители са: Penosil, Soudal, Tytan и Mastertex F. Това не е пълен списък с марки и е ограничен само до тяхното използване.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква тухла да се използва за направата на камина, практиката на изборКаква тухла да се използва за направата на камина, практиката на избор
Плочки за печки и каминиПлочки за печки и камини
Как е инсталирането на камината, финността на инсталацията на камината системаКак е инсталирането на камината, финността на инсталацията на камината система
Как да очертаем камина със собствените си ръцеКак да очертаем камина със собствените си ръце
Плочка за декорация на камини и печки, основните й сортовеПлочка за декорация на камини и печки, основните й сортове
Как да използвате ефективно печки-камини, за да дадеКак да използвате ефективно печки-камини, за да даде
Как да изберем камина с дърва за изгаряне на дърваКак да изберем камина с дърва за изгаряне на дърва
Използването на ъглови печки-камини за отопление вилиИзползването на ъглови печки-камини за отопление вили
Лепило за пещи и камини топлоустойчиви, топлоустойчиви, огнеупорниЛепило за пещи и камини топлоустойчиви, топлоустойчиви, огнеупорни
Кой лак да избере за покриване на тухлена пещ и как да я използваКой лак да избере за покриване на тухлена пещ и как да я използва
» » Топлоустойчив и топлоустойчив уплътнител за камини и печки
© 2021 BggeHat.com