Плочка за декорация на камини и печки, основните й сортове

Напоследък можете да срещнете все повече и повече частни къщи и вили, проектирани с отопление на печка или оборудвани с камини. Всяка структура може да изпълнява две функции: да създаде специално вътрешно настроение в стаята и да действа като допълнителен източник за поддържане на комфортна температура в корпуса. Често се случва, че огнищата не са доста привлекателни след изграждането.

За да се определи подобен проблем ще помогне плочки за камина и печки, с които се извършва облицовката на фасадата част на конструкцията. Подходът към изпълнението на довършителните работи трябва да бъде ясно разбиране за действията и при липса на опит е по-добре да се консултирате с специалист.

Контрастиращ у дома
Контрастно изпълнение на дом

вид

Има много видове довършителни материали, но най-популярните са следните опции:

  • теракотни плочки;
  • майолика;
  • плочки;
  • клинкерни плочки;
  • плочки;
  • керемиди;
  • порцеланови плочки;
  • мраморни плочи;
  • каменни изделия и тяхната имитация.

Експерти твърдят, че плочките за облицоване на печки и камини не са лесни. Факт е, че той се експлоатира в доста тежки условия, под постоянното влияние на високите температури и редовните му колебания.

Голяма био камина
Оригиналната био камина

Ето защо съществуват редица изисквания за материала:

  1. Екологична съвместимост. При нагряване токсините се отделят във въздуха, така че тяхното съдържание трябва да бъде минимално.
  2. Топлоустойчивост. В идеалния случай материалът трябва да издържа на температура на нагряване от 1000 градуса по Целзий. Ако плочките за облицовъчни камини имат обозначение "Т" върху опаковката, то е подходящо за работа.
  3. Разпалване. Колкото повече брой пожари преминали през материала, толкова по-добре. Показана е на опаковката под формата на пламък, в който е показана цифрата.
  4. Топлопроводимост. Тъй като функцията на пещите е да затопля къщата, съответно, този индикатор трябва да е висок.
  5. Устойчивост на влага. Нивото на абсорбиране на влага не трябва да надвишава 3. На опаковката се обозначава етикетът "Е", където след това се посочват процентите с номера.
  6. Твърдост. На камината е по-добре да се полагат плочки, дебелината на които е 8 или повече милиметра, за да се предотврати деформации.
  7. Удължаване. При излагане на температурата коефициентът на разширение трябва да бъде в рамките на 8.
  8. Порьозност. Фино порестият материал е много по-силен от големите порести продукти. За да завършите камината или фурната, подходящи са плочките с маркировка PEI IV или V.
  9. Burnout. Най-добрите показатели в това отношение са порцелановите каменинови изделия, тъй като лесно преодоляват температурните промени без последващата промяна на оригиналния вид.
  10. Статика. Материалът не трябва да бъде статичен, за да не се увеличава нивото на електрическата проводимост.
Дневна с камина и телевизор
Мека мебел с камина и телевизор

Струва си да обърнете внимание на маркировката "А". Тя казва, че керемидата за камината е изработена с помощта на компютърна технология, която позволява да се сведе до минимум необходимостта от монтаж на линии и подрязване, прекалено голямо количество материал.

Повече за различните типове

Стилни теракотни плочки. Замислената топлоустойчива плочка за камини и пещи има груба текстура на лицето. На външен вид тя прилича на червена изгоряла тухла и естествен камък. Материалът има следните параметри:

  • устойчивост на физически ефекти;
  • дълъг експлоатационен живот;
  • теракотните плочки се изработват при температура над 1000 градуса;
  • устойчиви на пара и влага;
  • Висока адхезия към повърхността на пещта.
Обзавеждане на печка с теракота
Използване на теракота за обзавеждане на пещта

Също така е характерно, че е допустимо използването на теракот за облицоване на вътрешни и външни конструкции, включително и такива, при които има повишено ниво на влажност. Изработена е от пресована глина с плътна структура.

Орнаментирана майолика. Представената плочка за декорация на камината има повърхностно остъклено покритие, но е изработена от глина, която преди това е била подложена на изпичане. На предната част е приложен изящен шаблон, който прави дизайна елегантен.

Поради факта, че моделите се прилагат ръчно, цената на материала е доста висока, поради което, за да се намалят разходите за работа, понякога се комбинират с продуктите на Metlakh.

Проверени плочки. Всички познати плочки са керамични плочки за печки и камини. Материалът е направен със специална технология, поради което увеличава нивото на устойчивост на постоянни температурни колебания и последиците от пламъка. За облицовката на огнището е по-добре да се използват елементи с матова повърхност, чийто размер е 20 (25) на 25 сантиметра.

Остъкляването е по-добре да не се използва, защото не е много високо качество и след време на него ще се появят пукнатини. Недопустимо е да се използват плочки за окончателно фокуси, разположени на открита веранда или лице, както и където температурата спада под нулата.

Завършване с плочки
Покритие с плочки

Монтирани керамични плочки за камината за специално лепило или мастика, или според инсталационната технология в рамката.



Класически клинкер. Оригиналните и красиви плочки за довършителни пещи и камини са направени чрез смесване на няколко материала: шамот прах, няколко типа шисти глина и други композитни елементи. Лицето на плочката не е покрито с глазура.

Цветовият диапазон е широк, вариращ от бяло и бежово, до оранжево, червено, кафяво, което се получава чрез добавяне на боя на минерална основа. Там не е облицовка на камината с плочки от този вид, ако вътрешната зидария е направена от фурни тухли, което се дължи на разликата в изпълнението.

Древни плочки. Приятно докосване, гладка или релефна повърхност, внимателно обработено с глазура или емайл, красив модел и квадратни форми - това се характеризира с плочки с камини.

Декориране със зелени плочки
Използване на зелени плочки

Неговото производство и последващо моделиране е ръчно изработено, съответно, цената на материала е много висока. В допълнение към директните елементи има ъглови и крайни плочки, така че лесно можете да добавите пълен шаблон. Материалът се характеризира с голямо разсейване на топлината и устойчивост на температурни промени, както и с оригинален дизайн.

Шлайфани плочки. Представеният материал е топлоустойчива керемида, която има един слой, отгоре на който се отлагат кафяво и неговите нюанси, както и синя глазура. Друг доста скъп тип материал, произведен ръчно при температура 1300 ° C градуса. Основните материали са огнеупорни глини и каменисто брашно, което увеличава нивото на здравина.

Chamotte обзавеждане на камина система
Chamotte обзавеждане на камина комплекс

Предимствата на плочките за камини и печки са както следва:

  1. добре понася твърде високи или критично ниски температури;
  2. най-висока устойчивост на пожар;
  3. по време на работа тя не се счупва или издрасква;
  4. могат да издържат на дълъг статичен натиск;
  5. нивото на плъзгане е изключително ниско;
  6. плочките са устойчиви на агресивни химикали;
  7. дебелината на малко болка, отколкото тази на плочките.

Характерна особеност е, че тази огнеупорна керемида не изисква нанасяне на допълнителна гипсова или каменна изолация.

Модерни керемиди от порцелан. Порцеланът често се използва в довършителните работи, за да придаде на фокуса изискан вид. В производството на глина използва няколко класа, кварцов пясък, гранит гранит и мрамор. Като оцветител действа като сол и метален оксид.

Порцеланови плочки за довършителни работи на стени
Използва се за довършителни работи по порцелан

Керамичният гранит се различава в гъста структура с ниска порьозност. Материалът не може да се деформира по време на работа на камината, с отопление и охлаждане. Освен това съвременният керамичен гранит може да повтори всеки материал за облицовка, който беше описан по-рано.

Друга особеност на материала е пълното запазване на оригиналните качества, дори ако той е изложен на пряка слънчева светлина в продължение на няколко години. Дебелината на плочата варира от 9 до 12 милиметра, а инсталацията се осъществява с помощта на специално лепило.

Вечен мрамор. Представеният материал е покрит с конструкции в луксозен интериор. Мраморът е най-подходящият материал за довършителни работи, тъй като отговаря на всички оперативни изисквания. Единственият му недостатък е доста висока цена, а сред недостатъците - прекомерна маса, която усложнява процеса на инсталиране.

Експертите твърдят, че декорацията на камината с плочки е сложен и отнема време, така че е най-добре да се доверите на опитни майстори. Въпреки това, ако има желание да извършите сами довършителните работи, е необходимо да научите подробно как да направите това, да изучите характеристиките на материалите и да започнете да работите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Видове каминиВидове камини
Как да се пекат печкаКак да се пекат печка
Струва си да се използват плочки за декорация на камината, малък преглед на облицовъчния материалСтрува си да се използват плочки за декорация на камината, малък преглед на облицовъчния материал
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Как да изберем правилната италианска плочка?Как да изберем правилната италианска плочка?
Лепило за плочки Какво трябва да избера?Лепило за плочки Какво трябва да избера?
Комплект камини как да изберем правилната?Комплект камини как да изберем правилната?
КаминиКамини
Основата на къщатаОсновата на къщата
» » Плочка за декорация на камини и печки, основните й сортове
© 2021 BggeHat.com