Лепило за пещи и камини топлоустойчиви, топлоустойчиви, огнеупорни

Наличието на инструкции за свободен достъп за самостоятелно изграждане на фурни и камини стимулира активирането на новопостъпилите майстори. Ако преди камината се смяташе за почти нереална мечта, днес тя вече е общ атрибут на стилизирана стая. Съвременните камини не са загубили функцията си за отопление на помещенията, те са станали по-хармонично комбинирани с обкръжаващия интериор, благодарение на разнообразието от довършителни материали.

Процесът на полагане на камини прави известни изисквания към използваното решение. Традиционният състав на цимента не може да се използва поради разрушителния ефект от високите температури. За тухлена камина са подходящи разтвори, съдържащи глина. Но готвенето може да отнеме много време. Ако изпълнявате всички стъпки, от определянето на качеството на глината и завършването с последователност, ще отнеме до 10 дни.

Готовият лепило за печки и камини има изгодно предимство, което се крие в опростеността и своевременността на подготовката му. Предлага се под формата на прах, където просто трябва да добавите определено количество вода или под формата на мастик в вече приготвена форма.

Смеси за зидане и декорация на камини
Композиции за работа с камини

Проектирането на камини се състои от няколко възлови елементи. Всеки елемент се характеризира с определени условия на работа. Изискванията за адхезивните състави са различни. Така че, някои могат да бъдат използвани в сърцето на камината, където температурата надвишава 1000 градуса, докато други са подходящи само за такива работи като довършителни работи, изграждане на комин, изграждане на корпус.

Какво означават основните параметри?

Много майстори за начинаещи погрешно вярват, че такива показатели като устойчивост на топлина, термична якост, топлоустойчивост и пожароустойчивост са синоним на един параметър. След това, в случай на използване на универсални средства, в които всички тези характеристики се изразяват в голяма степен, те могат просто да бъдат щастливи, а топлотехниката да се справи с всички функции. Професионалните майстори разграничават тези термини и манипулират тези параметри, като избират композицията за различните видове работа.

  • Топлоустойчивото лепило може да поддържа техническите свойства при температури над 140 ° C в продължение на няколко часа.
  • Топлоустойчивият материал трябва да запази качествата си за дълго време.
  • Топлоустойчивият материал повишава температурната лента на термоустойчивото лепило 10 пъти.
  • Топлоустойчивостта е способността да се запазват качествата при продължително излагане на температури над 1000 ° С.
  • Огнеупорното съединение контактува директно (отворен контакт) с самия пламък за няколко часа.
  • Огнеупорното лепило е пригодено за продължителен контакт с огъня.

В случай, че адхезивният състав ясно изразява само определени характеристики, този материал е подходящ за извършване на тесен интервал на работа.

Смес от производителя Теракота
Смес под марката Terracotta

Топлоустойчиви и огнеупорни смеси се използват при полагане на шлакови тухли в самата пещ. Те образуват силно решение, което при изсушаване е с висока адхезия и издържа на критични температури без напукване. Топлоустойчивите съединения често се използват за полагане на пещи в места за топлообмен или в лабиринти от тухлен комин.

От неопитни майстори често се предлага да се използва термоустойчиво лепило във всички видове работа, тъй като то има най-високи темпове. Такава мисъл може да се формулира от липсата на разбиране за основните процеси, които се извършват в пещта или камината по време на тяхната работа.



Някои съседни повърхности (каменни стени и облицовка) имат различни коефициенти на разширение. Свързващата връзка може да бъде само еластичен материал, който не е топлоустойчиво лепило. След изсушаване топлоустойчивите смеси могат да се деформират без разрушаване под действието на външни сили. Това лепило ще бъде подходящо за облицоване на огнището на камината, като разтвор на плочки или на места, където температурата не надвишава 140 ° С.

Характеристики на състава

Готовите смеси, които могат да се използват в пещната промишленост, показват необходимите свойства благодарение на състава им. Тук, в допълнение към цимента и пясъка, има непременно шамотни влакна и синтетични добавки.

Лепилото за плочки обикновено съдържа пластификатори, които добавят разтвор на силата. За устойчивостта на температурите отговарят шамотните влакна. Големият им брой прави решението изключително: тухла не може да бъде преместена, в противен случай всички свойства на композицията са нарушени.

Сграда Смеси Eunice
Смеси от марката Eunice

Какво да изберем като лепило

Тези, които все още не са имали време да се натрупа опит по въпросите на зидани печки и камини, но реши да се извърши независимо цялата работа, ще бъдете изненадани от невероятното разнообразие от материали, които са представени от различни производители. Но такова разнообразие няма да направи добро за посетителя, защото колкото по-алтернативни са вариантите, толкова по-трудно е да се направи избор.

Основните характеристики на смесите и методите за тяхното приготвяне са написани на опаковката. Но компетентно да използва тези данни, професионалистът може само. Остава да се ръководи от популярните марки, доказали се като качествен универсален продукт.

  • Топлоустойчиво лепило "Terracott", дължащо се на висока адхезия, се препоръчва при работа с облицовки. Отлично залепени с плочки и декоративен камък. Издържа на температури до 250 градуса С, но се разрушава при високи механични натоварвания. Не е подходящ за полагане на долните редове. Под търговската марка "Теракота" могат да се намерят и топлоустойчиви зидарски смеси.
  • Ако финалът не е планиран, тогава тухлирането трябва да се извърши така, че слоят хоросан да е възможно най-малко. Тогава появата на зидарията ще бъде оригиналното откритие на дизайна. Високо еластичното лепило "Profix" е подходящо за довършване с различни материали и може да действа като зидария хоросан. С помощта на това е удобно да се правят тънки шевове между тухли.
  • За да се изгради тухлена камина или печка, универсалното решение "Scanmix Fire", което се позиционира като топлоустойчива, ще ви помогне. Продуктите от финландската фирма са търсени с професионални печки. Неговата граница на температурния индикатор достига 1200 градуса.
  • В повечето случаи се извършва независима работа с определени грешки, които трябва да бъдат коригирани чрез изправяне. Но ние всички знаем, че за лепене на плочки имате нужда от идеално равна повърхност, която начинаещият не може да създаде. Лепилото «Ceresit Flex SM 16» се различава от аналозите, тъй като позволява да се работи върху неравна повърхност. Той е опакован и освободен в хартиени торбички и има достъпна цена. Теглото на торбата е 25 кг. "Ceresit Flex SM 16" често се изисква от начинаещи майстори по съветите на по-опитни.
Смеси от производителя Ceresite
Състав на марката Ceresite

В отделна група материалите се избират за работа с метални повърхности. Това е актуално в съвременния свят, тъй като значителна част от камините има метални камери или облицовки, които също подлежат на декорация.

  • Dow Corning Q3-1566 има висока степен на еластичност, тъй като металите се разширяват значително. И макар че максималната му температура е 350 ° C градуса, тя не "изтича" от повърхността, както прави с няколко от своите колеги.
  • Силикон от Белиф се позиционира като уплътнител. Но често се използва като зидария. Основната цел е да се извършат ремонти.
  • PENOSIL Premium +1500 високата цена оправдава широк списък от повърхности, за които се прилага.

След теоретичното описание на всички характеристики знанието трябва да се приложи на практика. За целта е необходимо да се изброят всички критерии, които трябва да бъдат взети под внимание. За начало е необходимо да се дефинира с цел нанасяне на лепило. Ще се използва ли за зидария или за облицовка.

Внимателно прочетете сместа и обърнете внимание на температурното ограничение. Изчислете площта и, като знаете разходите за документация и опаковка, определете размера на материала и неговата цена. Оценявайте популярността на марката на производителя.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква тухла да се използва за направата на камина, практиката на изборКаква тухла да се използва за направата на камина, практиката на избор
Сместа за зидария, като използвате готовата версия и направете сама себе сиСместа за зидария, като използвате готовата версия и направете сама себе си
Как да очертаем камина със собствените си ръцеКак да очертаем камина със собствените си ръце
Как да изберем камина-фурна за лятна резиденцияКак да изберем камина-фурна за лятна резиденция
Камини печкиКамини печки
Използването на ъглови печки-камини за отопление вилиИзползването на ъглови печки-камини за отопление вили
Камините за печки за къщи се избират по-често от потребителитеКамините за печки за къщи се избират по-често от потребителите
Топлоустойчив и топлоустойчив уплътнител за камини и печкиТоплоустойчив и топлоустойчив уплътнител за камини и печки
Камината печки със собствени ръцеКамината печки със собствени ръце
Как да защитите пода пред камината, какви материали могат да се използватКак да защитите пода пред камината, какви материали могат да се използват
» » Лепило за пещи и камини топлоустойчиви, топлоустойчиви, огнеупорни
© 2021 BggeHat.com