Огнеупорни тухли

Огнеупорни тухли

Тухли, устойчиви на високи температури, обикновено са бели или имат светло бежово нюанс с тъмни импрегнации. Огнеупорната тухла се използва за изграждане на каменни конструкции, работещи при високи температури. Това могат да бъдат индустриални пещи, комини. Използва се и в случаите, при които има опасност от случайно запалване, за да се осигури пожаробезопасност.

Технологията за производство на топлоустойчиви тухли е доста сложна - тя е направена от огнеупорна глина, която е до 70% от масата на сместа. Също така, съставът на сместа включва силициев диоксид или алуминиев оксид, графит, кокс, големи кварцови зърна. Огнеупорната глина гарантира липсата на пукнатини по време на печенето (1300-1400 Celsius).

В зидарията се използва огнеупорен разтвор с добавка на смачкани тухли. Също така, специфичността на зидарията от огнеупорни тухли предполага тънки шевове, които се постигат чрез внимателно залепване.

Формата на тухла може да бъде права, клин и под формата на трапец.

Съответно, съществуват четири класа:
- шлайфани тухли (наричани още алуминиев оксид), устойчиви на внезапни температурни промени и сравнително лесни за производство;
- кварцови тухли, изработени са от чист кварц;
- "основна" тухла (извлечена от химическия термин "база");
- въглеродни видове тухли - от пресован графит или кокс.

Изборът на материал от даден сорт трябва да се определя не само от работните температури, но и от химичните свойства на материала. Има смисъл и да се разгледат свойствата на горивото или пепелта.



Тухла от кварц се използва, когато стената на зидарията ще дойде само в контакт с пламък или горещ метал. Кварцът не понася контакт с агресивни среди - вар, стърготини, железни оксиди. От кварца има килери от отражателни пещи - например домашни камини.

Алуминиевите материали съдържат значително повече глина, което ги прави много по-устойчиви на контакт с алкали.

"Основните" тухли се използват най-често в металургичната промишленост, те се използват в процеса на получаване на Bessemer стомана, която е направена от фосфорни руди.

В ежедневието, когато се изгражда къща и помощни структури, най-добре е да се използват материали от алуминий, маркирани с буквата "Ш" (от думата "шамот").

Такава тухла се използва и за изграждане и облицовка на сауни и вани, може да се използва за изграждане на печки за сауни, камини, руски печки и огради.

Е, ако имате нужда от оценка на строителството, сайтът ще ви помогне да оцените разходите. Само там е всичко, за да направите оценки за строителството без проблеми в най-кратки срокове.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Chamotte глина какво е това и как се използва?Chamotte глина какво е това и как се използва?
Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?
Приготвяне на тухли вкъщиПриготвяне на тухли вкъщи
Видове и избор на тухли от строителни материалиВидове и избор на тухли от строителни материали
Благоприятна конструкция с производство на тухлиБлагоприятна конструкция с производство на тухли
Правилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качествоПравилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качество
Строителни материали от керамикаСтроителни материали от керамика
Съвети за избор на материали за зидарияСъвети за избор на материали за зидария
Зидария в строителствотоЗидария в строителството
Как да изберем облицовъчна тухлаКак да изберем облицовъчна тухла
» » Огнеупорни тухли
© 2021 BggeHat.com