Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?

Ако конструкцията трябва да се използва при високи температури, за да се циментира, използвайте хоросан за шлакови тухли. Този разтвор се приготвя по специален начин и също така има огнеупорни свойства. Зидария от огнеупорни тухли може да бъде направена само на разтвор от пясък и глина или напълно без разтвор. Такова решение може да бъде закупено като готова смес и разредено за работа. Този материал се нарича шамотна мъгла.

Шкаф тухли

Качествената шамотна тухла има единствен цвят и гладки, не нарязани ръбове.

Този прах е много фин и трябва да се съхранява на сухо място до момента на подготовката. За да се получи разтвор с специални свойства на зидарията на огнеупорни тухли, прахът се смесва с предварително определено количество вода и механично с помощта на бормашина с дюза или специална конструкция на смесителя се разбърква. Всеки път, когато се добавя стриктно определено количество вода, но завършената смес в консистенция трябва да прилича на заквасена сметана. Пълната готовност на разтвора се постига след 1-2 часа инфузия.

След това разтворът отново се смесва добре. Препоръчително е да добавите 1/6 Портланд цимент към силата на разтвора, изчислявайки по отношение на цялата маса. Съставът на такова решение следва да бъде възможно най-близо до състава на самия шлек, по-специално пожароустойчивостта и устойчивостта на газа. Въпреки че трептенето отговаря на всички тези изисквания, той много седи, дори когато е приготвен от всички правила. Затова вместо готовия прах се препоръчва да вземете всички необходими съставки и да го приготвите сами.

Разтвор за зидария: подготовка на съставките

Определяне на съдържанието на мазнини в глина

Определяне на съдържанието на мазнини в глина.

За структури, които постоянно ще изпитват високи топлинни натоварвания, обикновеният циментов разтвор не е подходящ. За да поставите камината или камината, използвайте смес от пясък и глина, чието съотношение варира в зависимост от съдържанието на мазнини в глината. За да можете самостоятелно да смесвате това решение, ще ви е необходимо:

  • чамоттен пясък;
  • земна огнеупорна глина;
  • малко сито;
  • сол;
  • цимент;
  • вода.

Добавянето на цимент в такъв състав е по избор и се добавя в малки количества. Сместа трябва да има висока пластичност, да няма бучки и да е хомогенна. Това ще осигури силна връзка между тухлите, тази смес няма да се разцепи и няма да доведе до голямо свиване при сушене.

Ако сместа се основава на мастна глина, тя може да бъде добре разпространена върху тухла, а шевът с нейната употреба ще бъде красив и много тънък. Тази смес не се препоръчва за работа в пещта, тъй като свиването е много голямо при свиване. Ако вземете чистата глина, сместа няма да се свие, но няма да осигури достатъчна здравина, тъй като тя ще се разпадне и ще се счупи.

Качество на пясък и глина

Пясък за хоросан

За да подготвите хоросана, трябва да вземете чист и много фин пясък.

Вземете много чист и фин пясък, най-често е планински или речен пясък, който се пресява през фино сито, за да изключи включването на растения и камъчета. С докосване, определете каква глина и дали е подходяща за работа, може да има само опитни професионалисти. Но за това има няколко начина, които са подходящи за употреба от новодошлите.

Глината, за да се определи качеството му се поставя в кофа и се излива с вода, а след това се смесва със смес от консистенция наподобява течна сметана. Докато глината не се уталожила на дъното, прясно нарязана дъска се спуска в кофата, връщайки я, наблюдавайки колко глина има върху нея. Ако слоят е по-малък от 1 мм, тази глина е постла и трябва да се смеси с повече мастни глини. Ако слоят е много дебел, трябва да добавите пясък. Нормалната глинеста пластичност се придържа към дъската неравномерно и дебели около 2 мм.

Шамотни размери от тухли

Размерите на шахматните тухли.



Най-дългият и най-надежден начин за определяне на качеството на глината ще изисква разделянето му на 5 порции, всяка с обем от 1 литър. Първата част се смесва с вода. Във втория, добавете 1/10 литър буркан от пясък, в третата поставете 1/4 буркан, четвъртият - 3/4, а в последния - пълен пясък. Смесвайки всичко, приготвено отделно, докато глината се прилепне към ръцете, от всяка смес се образуват малки топчета, като някои от тях се търкалят в торти. Глината изсъхва в продължение на около 10 дни на закрито, където е суха и няма черупки. Подходящ за свързване на зидарията е сместа, от която най-малко се разкъсват тортилите, а топките не се счупват, падащи от височина на метъра до пода.

Ако няма време да изчакате 10 дни, можете да уредите малко по-точен тест на сместа за здравина. Топките се полагат върху плоска повърхност и с помощта на плоска плоча започва да се притиска леко възможно най-равномерно. Веднага разпръснати топки са направени от чиста глина, ако пукнатини не се появяват, глина мазнини. Нормално и подходящо е комбинацията, когато топките са покрити с малки пукнатини (при компресия) с около една трета от размера.

Смесване на хоросан за зидария от огнеупорни тухли

Тази работа трябва да се обработва отговорно, тъй като неправилното количество съставки или нарушената работа може да предотврати подготовката на качествен разтвор за зидария. Огнеупорната глина трябва да бъде напоена с вода, така че водата да се покрие напълно и да се остави в това състояние да се накисва за период от 12 до 72 часа. Необходимо е периодично да се смесва накисналата глина.

Ситото на глината

Потопената глина трябва внимателно да се разтрие през сито.

След това глината, напоена за зидария, трябва да се избърше през сито, чиято големина не надвишава 3x3 mm. Чрез същия екран сух пясък се пресява и се добавя към глината. Идеалният за зидари майстори е пропорцията от 1 част глина до 2 части пясък. Глината с пясък се смесва добре до хомогенност, след което се добавя вода.

За да направите разтвора на хоросана правилно, водата трябва да се излива в него с тънък поток, като непрекъснато се разбърква разтвора. Спрете отливането на водата, когато масата придобие консистенция на гъста сметана. На този етап се препоръчва добавянето на сол към разтвора. Съотношението на добавяне към стандартната кофа на разтвора е 100-150 г. При солта разтворът става по-трайни. За да се засили, добавете цимент, в кофата на хоросан - около половината от мелницата. И ако е възможно, можете да смесите хоросана за изграждане на стени от огнеупорни тухли с течно стъкло.

Завършената смес трябва бавно и равномерно да се измъкне от лопатата и да не се разпростира върху нея и да не се изплъзва. Само такава смес може да запълни качествено всички празнини. Приблизително количество смес за полагане на плоски 100 тухли - 2 кофи (ако се правят шевове от 4 категории, приблизително - 5 мм). Ако възнамерявате да оформите руска печка, тази сума трябва да бъде увеличена с 20 поради характеристиките на зидарията.

Работете с хоросан и огнеупорни тухли

Особено внимание трябва да се обърне на полагането на правилно и качествено запечатване на фугите, тъй като водата влиза в вградените или невъоръжените шевове. Ако водата в тях замръзне, ще унищожи съединителя много по-бързо, отколкото бихме искали. Изборът на зидани тухли по категория трябва да зависи от планирания температурен режим. Тъй като планираната температура е по-висока, шевът трябва да е по-тънък:

  • 1 категория - 1 мм;
  • 2 категория - 2 мм;
  • Категория 3 - 3 мм;
  • Категория 4 - е по-широка от 3 мм.

За да се тества качеството на шева, се използва сонда с широчина 15 мм, дебелината на която е равна на дебелината на шева. За да проникне в шева, измервателната пръчка трябва да бъде 20 mm. За правилното разполагане, всяка тухла е подплатена и изравнена с дръжка на мистрия. За да осигурите шевовете на дадено ниво и постоянна дебелина, поставете лентите и прикрепете кабела към тях. Започвайки с първия ред изчисления, в бъдеще само кабелът е ориентиран.

Качеството и здравината на зидарията до голяма степен зависи от това как ще бъде разпределено решението (трябва да се разпредели равномерно).

Сухата тухла ще извлече преждевременно влагата от разтвора, като не позволява да се замразява. За да се предотврати това, тухлата в процеса на зидане е непрекъснато навлажнена или напоена няколко часа предварително.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Chamotte глина какво е това и как се използва?Chamotte глина какво е това и как се използва?
Как да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвораКак да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвора
Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещиМетоди за приготвяне на хоросан за зидани пещи
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
Изчисляване на потреблението на хоросан върху зидарияИзчисляване на потреблението на хоросан върху зидария
Изчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидарияИзчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидария
Видове и избор на тухли от строителни материалиВидове и избор на тухли от строителни материали
Строителни материали от керамикаСтроителни материали от керамика
Ремонт на зидарияРемонт на зидария
Огнеупорни тухлиОгнеупорни тухли
» » Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?
© 2021 BggeHat.com