Изчисляване на потреблението на хоросан върху зидария

При планирането на изграждането на обект от тухли трябва да знаете консумацията на хоросан върху зидарията. Това ще ви позволи да закупите точно толкова строителни материали, колкото е необходимо за извършване на инсталационната работа. В резултат на това можете да спестите не само вашите пари, но и вашето лично време.

Тухлена зидария

За изграждането на тухлена стена се нуждаете от тухли и разтвор на свързващо вещество.

Видове решения за тухлена зидария

Свързващият елемент между тухлените блокове по време на изграждането на стени е смес, състояща се от втвърдител, пълнител и вода. Днес най-популярните са такива видове решения:

Видове тухлена зидария

За различните видове зидария е необходим различен обем разтвор.

  1. Цимент и пясък. Състои се от цимент, пясък и вода. Тук съотношението на компонентите зависи от марката на свързващото вещество и метода на полагане. Това решение е най-силното, затова се използва най-често. Ако обаче се отклоните от технологията на нейното производство, тухлената структура губи силата си и пукнатините се развиват с течение на времето.
  2. Lime. Вместо цимент, се използва негасена вар. Той има висока пластичност, но се измива с вода, поради което с негова помощ е възможно да се изградят само вътрешни стени.
  3. Смесени. В този случай циментът и пясъкът се разреждат не с обикновена вода, а със загасена вар. Това създава смес, която има висока якост и еластичност.
  4. С пластификатор. За втвърдителя и пълнителя, за да се увеличи пластичността, полимерната добавка допълнително се смесва. Тази смес се препоръчва да се изработи от суха смес, като се добави вода според инструкциите.

Каквато и да е съставката на хоросана за зидария, е необходимо да се изпълнят точно всички изисквания за качеството му. Всички съставки трябва да бъдат внимателно почистени от буци, вар вар и пясък пресяват през сито. За да се приготви сместа, първото нещо, което трябва да направите, е да смесите сухите съставки заедно и след това бавно да добавите чистата вода при температура около 20 ° С. За да улесните процеса на смесване, можете да използвате бормашина със специална дюза или бетонов смесител.

Изчисляване на хоросан за 1м3 тухлена зидария

Преди да се направят изчисленията, трябва да се отбележи, че консумацията на разтвора се влияе от следните фактори:

  • вид зидария;
  • предназначението на стените (за носещите конструкции трябва да се използва решение от по-висок клас, отколкото при самоносещи);
  • Дебелината на стената (с нарастваща дебелина, потреблението на сместа също се увеличава).
Консумацията на хоросан за различни видове тухлена зидария

Консумацията на разтвор за различни видове тухлена зидария.

Преди извършването на изчисления е необходимо да се прецени обхватът на бъдещата работа. Ако планирате да направите малко количество работа, след това като крепеж се препоръчва да купите готови смеси, които преди употреба просто трябва да се разреждат с чиста вода в определена сума. В този случай можете да сте сигурни, че тухлената стена ще има висока якост и надеждност.

Ако възнамерявате да започнете цялостно строителство (например да построите частна къща, изработена от тухли), купуването на готов микс ще бъде нерентабилно. В този случай е необходимо да изберете всички компоненти на разтвора. Като се имат предвид смесите цимент-пясък, трябва да знаете, че съотношението на компонентите в тях е 1: 4. Това означава, че 1 част от втвърдителя има 4 части пълнител. В зависимост от техническите характеристики на пясъка и хоросана, съотношението на компонентите може да варира в широк диапазон.



При изчисляването на необходимото количество хоросан на зидарията трябва да се пристъпи към факта, че около 0,25 m3 циментова пясъчна смес ще достигне 1 m2 от зидарията.

Дебелината на конструираната структура обаче играе огромна роля тук. Таблица 1 показва зависимостта на консумацията на разтвор на 1 m3 зидария от дебелината на стените и използваната тухла.

Таблица 1

Вид тухлаДебелина на стената в тухли
0,5 (12)1 (25 cm)1.5 (38 cm)2 (51 см)2.5 (64 cm)
обикновен0.18902210.23402400245
модулиран0160020002160.2220.227

Изчисляване на цимент за зидария

Търсенето на цимент се определя, както следва:

Състави на строителни разтвори за тухлена зидария

Композиции от строителни разтвори за зидария.

  • се изчислява общият обем на зидарията;
  • се определя общият обем на необходимата смес;
  • като се вземе предвид избраното съотношение на компонентите, се изчислява количеството цимент.

Например, е необходимо да се разбере колко цимент ще се изисква за издигане на външните стени на едноетажна къща 10x12 м с височина на тавана 3.2 м, ако се използват обикновени тухли и 2 тухлени тухли.

Първото нещо, което трябва да знаете, е общото количество зидария. За тази цел дължината на стените се умножава по височината и дебелината на зидарията: (10 + 10 + 12 + 12) * 3,2 * 0,51 = 71,808 m3. От таблица 1 може да се види, че се изисква 0,2 m3 разтвор на m3. Поради това, за даден пример, ще ви трябва: 71 808 * 0,240 = 17 233 m3 циментова пясъчна смес. За да се подготви разтвор за зидария в съотношение, например, 1: 3, трябва да купите: 17,233 / 4 = 4,308 m3 цимент.

Тъй като втвърдителят се продава в чували с тегло 50 kg, тази стойност трябва да се преобразува в kg. За това трябва да знаете циментова плътност. Обикновено се използва средна плътност от 1300 кг / м3. Това означава да построите стените, които трябва да купите: 4,308 * 1300 = 5600 кг или 5600/50 = 112 торби от цимент.

Получавайки цимент, трябва да се отбележи, че не се препоръчва да се избира материала в прости двуслойни опаковки. Те зле предпазват цимента от влага, така че качеството му ще бъде значително по-ниско от това, заявено от производителя. В този случай не можете да постигнете необходимата здравина на конструкцията, което ще намали експлоатационния й живот.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?
Технология на тухлената зидарияТехнология на тухлената зидария
Консумацията на разтвор на 1 m2 или тухлен куб се изчислява заедноКонсумацията на разтвор на 1 m2 или тухлен куб се изчислява заедно
Основни правила и методи на тухлена зидарияОсновни правила и методи на тухлена зидария
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
Как да изчислим цимента за кубчета бетон?Как да изчислим цимента за кубчета бетон?
Изчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидарияИзчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидария
Какви са пяните блокове?Какви са пяните блокове?
Приложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетонПриложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетон
Колко тухли в 1м2 зидария считаме за площ на стените на частна къщаКолко тухли в 1м2 зидария считаме за площ на стените на частна къща
» » Изчисляване на потреблението на хоросан върху зидария
© 2021 BggeHat.com