Основни правила и методи на тухлена зидария

Използването на тухли като строителен материал при строителството на сгради прави възможно не само да се получат здрави и надеждни стени. В допълнение към издръжливостта, този материал се характеризира с красива текстура и цвят. Професионално изпълнената тухлена зидария може да се превърне в украшение на всяка къща, без да е необходимо допълнително декоративно и топлоизолация.

Но това ще бъде възможно само ако бъде подготвено за работния процес и пълно съответствие с технологията.

Тухлена зидария

Схемата за тухлена зидария.

Основни правила и методи за полагане на тухли

Оптималният начин за производство на тухлена зидария е избран въз основа на дизайнерските характеристики. Във всеки случай тя е тухлена по определена схема, чието изместване е невъзможно поради втвърдения цименто-пясъчен разтвор.

Извършете зидария, като вземете предвид влагата на материала, характеристиките на фасадата и очакваното натоварване на основата.

В терминологията, отнасяща се до начините на осъществяване на този процес, се използват наименованията на части от блока. Крайните части се наричат ​​"щифтове", страничните лица - "лъжици", а горната и долната равнина са "легло".

Видове тухла съединители

Видове тухла.

Последователността на полагане на тухли може да бъде поетапна, подредена и смесена. Можете да различите следните видове натрупване, характеризиращи се със сложността на изпълнението и резултата от външния вид:

  • веригата, в която редовете се редуват с съвпадението на вертикалните шевове;
  • Кръстосан, в който хоризонталните шевове се изпълняват "на челно място";
  • Холандското се отличава с редуването на смесени и подредени редове;
  • Готическата тухлена зидария е направена само от смесени редове;
  • Английската предполага отделянето на два пинчера с необходимия брой редове с дължина на лъжицата;
  • многоредовият ред може да се направи с обвързване на свързващо вещество до 4 супени лъжици или да няма превръзка с хоризонтални фуги.

Стенен има различна дебелина в зависимост от броя на блокове, изграждащи ширината на стената, и се изчислява като се вземе предвид необходимия размер на фугата между тухли. Най-често срещаните в polkirpicha, в тухла, един и половина, две тухли. Освен това структурата може да е лека, твърда или подсилена. Начин за четвърт тухли, използвани за изграждане на леки конструкции, облицовка на сгради или структури са многослойни стени с вътрешни кухини, пълни с чакъл или други материали, както и за облицовка колони и камини.

Смес и инструмент за полагане на тухли

Схемата за полагане по начина на натискане на външния венец

Разположение на зидарията по начина на натискане на външния венец.



Слоят от хоросан, върху който се полага тухла, се нарича "легло". Най-малко един стимулант задължително присъства в състава му. Ако има няколко свързващи вещества, този тип решение е трудно. Той може да включва добавки под формата на пластификатори, които служат за увеличаване на устойчивостта на замръзване и намаляване на абсорбцията на водата. Пясъкът се използва като агрегат от сместа, а циментът се използва като стягащ компонент. Мобилността и еластичността на разтвора зависят от неговото количество.

Оптималното съотношение на всички компоненти е съотношението на 1 част цимент към 5 части пясък, с добавяне на 1 част вар, което дава на съединението по-голяма пластичност. Но при използване на кухи тухли, зидарията трябва да се изпълни с решение на по-малко подвижност, в противен случай ще се запълнят кухините в материала, което значително ще влоши топлоизолационните свойства на стените. Независимо да подготвите качествен циментов пясъчен разтвор е лесно, ако се придържате към основните правила за производство:

  • компонентите трябва да бъдат сухи, пясъкът трябва да бъде пречистен, за да се отстранят замърсяванията и чуждите включвания;
  • всички компоненти се смесват преди въвеждането на течността;
  • вода се добавя на малки порции, едновременно с смесване на сместа до пълна еднородност.
Изчисляване на необходимия брой тухли за строителство

Изчисляване на необходимия брой тухли за строителство.

Тухлената зидария не изисква набор от сложни инструменти, но всеки от тях изпълнява своята функция за постигане на качествен резултат:

  1. Контейнер за насипен разтвор за приготвяне на разтвор.
  2. Лопатата. Необходимо е смесването на разтвора, неговото хранене, разпръскване и изравняване.
  3. Кофа за разтвор.
  4. Мистрия или мистрия за изравняване и отстраняване на излишния разтвор.
  5. Hammer-kirochka за разделяне на блок тухла в части.
  6. Ъгъл за проверка на правоъгълността на ъглите и измервателната лента.
  7. Увит кабел, от който са направени мостовете.
  8. Дълги летви за поръчки и метални скоби за монтажа им.
  9. Ниво и олекотено коляно за контрол на вертикалното и хоризонталното състояние на стените, ъглите и колоните.
  10. Обиколка за запълване на ставите с хоросан и гладка.
  11. Инструмент за съединяване.

Тухлена зидана технология

Инструменти за зидария

Инструменти за полагане на тухли.

Процесът на полагане на тухли започва с подготовката на материали, хоросан и инструменти, монтаж на поръчващи и издърпващи шнурове за мостове. Поръчката е багажник с маркирани раздели, съответстващи на предполагаемия размер на редове и маркировки на местоположението на прозорците и отворите на вратите. Кейкът е предназначен да определи стриктното хоризонтално ниво на зидарията.

Можете да поставите тухли по три начина: с изстискване, наполовина облечени и наполовина бодливи. Когато се използва първият метод, част от разтвора се натиска с мистрия върху края на положената тухла, а следващата се поставя близо до нея, като едновременно с това се изважда инструментът. Това е труден метод, но осигурява добра здравина на връзката. Метод vprisyk тухли са определени косо на разлагат разтвор в съответствие с разстоянието на крайния брой на около 10 см. След това те се завърта срещу плъзгане предварително инсталиран, разтворът изпълва всички хоризонтални и вертикални интервали.

Разтворът се нанася върху основата на основата с лопатка и се изравнява с мистрия. След това тука тухла, като контролира позицията си в съответствие с изпълнените маркировки. Леко потупване на горната част се извършва чрез нанасяне и фиксиране на материала на правилното място. Освободеният разтвор се отстранява с мистрия и се разпределя между краищата или в съседното място. На всеки линеен метър на инсталацията се извършва хоризонтално и вертикално изравняване.

За да се получат две части от солиден тухлен блок върху всичките му лица, линията за бране се нарязва с пика и след това се нарязва, като инструментът се поставя точно под прав ъгъл към повърхността. Работата върху разширяването на ставите се извършва след поставяне на всеки 4-5 редове, докато разтворът се втвърди и все още има добра пластичност. Първо се обработват вертикални и след това хоризонтални фуги, като се гарантира, че те имат форма, която позволява на дъждовната вода да тече свободно от повърхността.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Зидария от тухлени стениЗидария от тухлени стени
Технология на тухлената зидарияТехнология на тухлената зидария
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
Как да се изгради един тухла бризьорКак да се изгради един тухла бризьор
Стойността на цената на мозайка на квадратен метър и кубичен метър зидарияСтойността на цената на мозайка на квадратен метър и кубичен метър зидария
Изчисляване на потреблението на хоросан върху зидарияИзчисляване на потреблението на хоросан върху зидария
Тухлена зидария за частно строителство в РусияТухлена зидария за частно строителство в Русия
Изчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидарияИзчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидария
Как правилно да слагате тухлите самиКак правилно да слагате тухлите сами
Как се прави свързването на зидария с тухлена зидария?Как се прави свързването на зидария с тухлена зидария?
» » Основни правила и методи на тухлена зидария
© 2021 BggeHat.com