Технология на тухлената зидария

За да се направи тухлена зидария

издръжлив и надежден, е много важно не само да се избират висококачествени материали, но и да се спазва технологията на зидарията.

Видове тухли

Сортове от тухли.

Строителни материали

Ако една тухла се използва като строителен материал за изграждане на стени, може да се използва керамика и силикат. Съчетавайки два вида, можете да получите доста интересен резултат.

За да се направи червена тухла, се използва специален вид глина. Готовите форми се пекат при много високи температури. Поради високите температури, при които материалът започва да се стопи, всички пори са запечатани. Поради това практически не се абсорбира влагата.

За зидане на стени се използва тухла със стандартни размери 65 * 120 * 250 мм. Средно 50-55 тухли трябва да бъдат използвани за извършване на 1 м² зидария.

Схема за приготвяне на хоросан

Схема за приготвяне на хоросан.

В модерните строителни блокове от тухли често се използват. Те са много по-големи в сравнение с тухлите. Това дава възможност да се изгражда много по-бързо. За да може стенната зидария да има равна повърхност, е много важно да закупите материала без дефекти.

Като хоросан може да се използва смес, основана на различни материали:

  • вар;
  • цимент;
  • вароциментова.

Компонент, който е задължителен, независимо от основата, е пясък. По време на производството на разтвора е много важно да се наблюдават пропорциите на всички компоненти, тъй като при неправилно съотношение качеството на сместа може значително да се намали. Най-често срещаната форма на пропорциите, според която хоросанът е приготвен за зидария, е както следва:

  • 1 част цимент;
  • 6 части пясък.

Качеството на завършения резултат също ще бъде повлияно от марката цимент, така че си заслужава да обърне специално внимание на тази точка.

Необходими инструменти

За полагане на стени от тухли е необходимо да се подготвят всички необходими устройства:

Инструменти за тухлена зидария

Инструменти за тухлена зидария.

  • контейнер за разтвор или бетонов смесител;
  • кофи за носене на разтвора;
  • мистрия;
  • линия за изграждане на тухли;
  • адаптацията за вышивания;
  • равнище;
  • pickax да раздели тухла;
  • ъглов ъгъл на сградата.

Преди да поставите първия ред върху решението, струва си да направите някои изчисления. Това е необходимо, за да се увеличи броят на твърдите тухли в серията. Извършвайте първата подготвителна серия без хоросан, основата се поставя тухли, маркирането се извършва.

Всички маркировки трябва да бъдат строго контролирани от вертикалната линия и нивото.

След приключване на маркирането можете да продължите с подготовката на разтвора.

Характеристики на тухлена зидария

Конвенционалната зидария има дебелина от половин тухла. Що се отнася до външните и носещите стени, зидарията се извършва в една тухла. Тя е 25 см или повече. Вътрешните стени и различните прегради са направени на половината от тухла, но има случаи, когато зидарията се извършва на 1/4 от тухла. Трябва да се отбележи, че такава стена няма да има достатъчна сила. За укрепването му е задължително да се засили. Закрепването трябва да се извършва на външните стени. Достатъчно е да се укрепи всеки четвърти ред.



Особено внимание трябва да се обърне на поставянето над прозореца и вратите. За да подсилите серията над отвора отвътре, можете да поставите ъглов метал с размери 100 * 100. За армиране може да се използва армировка или специална подсилваща мрежа, която се поставя директно в хоросана.

Видове тухлена зидария

Видове тухлена зидария.

Може да се използва вертикална армировка. Най-често се използва за изграждането на колони. Това укрепване поема мястото на арматурата директно в зидарията.

Зиданието започва от ъглите. За да направите това, трябва да поставите няколко реда височина. Това ще позволи по-нататъшно уреждане на редовете по тесни връзки. За да издърпате въдицата по време на работа, ноктите се поставят, които след това ще бъдат прикрепени към линията. Много е важно да обърнете внимание на вътрешните стени. Когато полагате стените около периметъра, трябва незабавно да направите превръзка, с помощта на която съкровището на вътрешните стени ще продължи.

Стените могат да започнат да се подреждат по два начина. Първият вариант включва полагане на няколко реда една стена. В друг случай можете да направите първия ред около периметъра. След това можете да поставите тухли по друг удобен начин. Предимството на втория вариант е възможността да се провери верността на всички ъгли. Това ще предотврати възможни диагонални наклони.

Основни начини за полагане на тухли

Методът на полагане директно зависи от плътността на хоросана. Днес можем да различим няколко основни сорта:

Схеми за облицоване на тухли

Схеми за облицоване на тухли.

  1. Съединител "в скобата". Такава зидария се извършва, ако разтворът се използва доста твърд. За полагането на тухли е необходимо разтворът да се постави с мистрия, докато той трябва да се отдръпне отвън 10-15 mm. Изглаждате разтвора върху леглото, поставете блока и леко го притиснете към основата. Излишните разтвори, които излизат от шевовете, веднага се отстраняват от повърхността на мистрия. Много е важно незабавно да се премахне този излишък, в противен случай разтворът замръзва.
  2. Тухли, които се полагат "отзад назад". Този метод се използва, ако разтворът е достатъчно пластмасов. Сложете сместа отвън с 20-30 мм. След поставянето на уреда трябва да бъде натиснат. Крайните части също се смазват със смес. Ако е необходимо, фугите се попълват допълнително.

Обличането трябва да е от всеки ред, затова е необходимо да се оттегли нов ред от 0,5 тухли. Заслужава да се отбележи, че ако зидарията на стената се извършва в една тухла, първият ред задължително трябва да бъде tychkovym. Това ще укрепи силата и надеждността на изградената стена.

Технология за полагане на тухли

За да се направи качествено разширяване, е много важно да се запълнят всички пропуски. Необходимо е да се контролира този момент и да не се допусне формирането на "pustoshovki". Ако в шевовете има кухини, те могат да образуват студени мостове, а през зимата те ще оставят студа в къщата. Качеството на завършеното коварство ще се отрази на външния вид на къщата.

Замазката може да бъде задълбочена и изпъкнала. За да се проведе първата, при полагане разтвор трябва да се положи с определен отстъп, а след това с помощта на специален инструмент формира външен вид. За изпъкналите фуги, хаванът трябва да се постави равномерно по ръба. Оформянето се извършва и със специален инструмент.

Основните видове превръзки

При изграждането на стена, за да й дадете по-голяма здравина, е много важно да направите точен дресинг. Обличането зависи от реда на полагане на тухли в един ред, може да бъде различен в зависимост от страната, върху която се вписва. Основните видове дресинг:

  • вертикално;
  • странично;
  • надлъжно.

Използвайки надлъжно лигиране, възможно е да се предотврати различни разслоявания на стената. В допълнение, тя ще осигури еднакво натоварване на цялата база.

Също така е необходимо да се разграничат видовете превръзки:

  • един ред;
  • многоредово.

Характерна особеност за едноредова система е промяната на реда на лъжици и куп. В този случай всички шевове се смесват спрямо предходния ред с една четвърт. В този случай, надлъжните елементи се подреждат наполовина чрез смесване.

Многоредовото превръзка в съединителя включва 6 реда, положен с подскачащ метод, и 5 реда, които са натрупани с лъжица. Този метод на зидария много често се нарича американски метод. Сред строителите, този метод е най-популярен, защото ви позволява да използвате максималния брой твърди тухли. Можете да използвате друга версия на този метод, при която един ред от зидария балик се редува с три лъжици.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Цената на тухли за куб с материали и без изграждане на къщаЦената на тухли за куб с материали и без изграждане на къща
Колко тухли в 1м2 зидария считаме за площ на стените на частна къщаКолко тухли в 1м2 зидария считаме за площ на стените на частна къща
Броят на тухлите в 1м3 зидария се счита за оценка на строителството на тухлена частна къщаБроят на тухлите в 1м3 зидария се счита за оценка на строителството на тухлена частна къща
Видове и избор на тухли от строителни материалиВидове и избор на тухли от строителни материали
Правилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качествоПравилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качество
Как да изчислим потреблението на тухли за зидарияКак да изчислим потреблението на тухли за зидария
Съвети за избор на материали за зидарияСъвети за избор на материали за зидария
Как да поставим стенаКак да поставим стена
Предимства на тухла като популярен строителен материалПредимства на тухла като популярен строителен материал
Зидария в строителствотоЗидария в строителството
» » Технология на тухлената зидария
© 2021 BggeHat.com