Зидария от тухлени стени

От древни времена тухлената стена е основа за различни структури. Древните проекти са издържали всички нещастия и сега продължават да задоволяват окото. Къщите с такива стени са построени от векове.

Схемата за тухлена зидария

Схема на тухлена зидария.

Сега са разработени и използвани много строителни материали, които позволяват бързо и качествено строителство. Въпреки това тухлената стена все още е извън конкуренцията.

Основни свойства на тухлени повърхности

Материалът е изкуствен камък, получен чрез изгаряне на глина. Има и други начини за правене. Въз основа на метода на производство и състава се отличават следните основни типове тухли: червени, силикатни (бели) и декоративни.

Материалът е правоъгълна. Основните геометрични параметри са височина (дебелина), широчина и дължина. Всички аспекти на такъв бар се използват като работници. Приети са следните имена: най-широката страна е леглото, страничното лице е лъжица, крайната страна на точките.

Тухлено оформление

Тухлена схема.

Червеното е най-често срещано при строителството на стени. Той се получава чрез изпичане на глина. Стандартното червено се предлага в размери 120 x 250 x 65 mm. Той има якост на натиск от 76 до 300 кг / см2 (тази стойност е посочена в материала). Теглото на една стандартна тухла е 3.5-3.8 кг. Освен това се получава сгъстен червен цвят 120x250x88 мм.

Силикатът има кварцова пясъчна основа. Предлага се в бял цвят. Стандартната силикатна тухла е със същия размер като сгъстената тухла.

Всички видове имат много добра устойчивост на замръзване, топлоустойчивост и високи хидроизолационни свойства. Механичната здравина на материала зависи от неговия състав, така че в неговата марка се посочва например M500 - якост на натиск 500 kg / cm². Когато избирате, трябва да обмислите за кои повърхности е предназначена (носители, вътрешни и т.н.). Устойчивост на замръзване е показан в минута след буквата F, например, F50 - скреж представляващо -50º С изолационни свойства зависят от наличието на празнини: кухи тухли имат висока топлоизолационни свойства, но по-ниска якост.

Изграждане на тухлени стени

Работата е обикновена зидария, свързана със закрепващ агент (хоросан). За укрепване могат да се използват армиращи елементи. Основните индикатори на всяка стена са якостните и топлоизолационните свойства. В случая на тухлена стена тези параметри зависят (в допълнение към свойствата на самата тухла) от дебелината на припокриването и начина, по който се поставят в един ред.

Дебелината зависи главно от броя на редовете в напречната посока. Изчислението се прави от състоянието на полагане в един ред върху леглото през стената. В този случай се приемат следните дебели стени:

Схема за облицовка и зидане на стени

Схема на облицовка и тухли на стените: 1 - обвързващ ред, 2-6 - лъжици.

  • 125 мм - на половин тухла;
  • 250 мм - в 1 тухла;
  • 380 мм - в 1,5 тухли;
  • 510 мм - в 2 тухли;
  • 640 мм - в 2,5 тухли.

Тухлените стени обикновено имат следните дебелини:

  • външни - 1,5-2 тухли;
  • вътрешни превозвачи - 1,5;
  • прегради - 0,5.

Повърхността е изработена от тухли, свързани с хоросан. Решението образува шев между контактните лица. При полагане на хоросана се прилага върху всички контактни лица. В резултат на стената има следните ставите: на предната страна - хоризонталната връзка (между легла тухли) и вертикална връзка (между краищата), във вътрешността на стената - надлъжния шев (между лъжички) и напречен шев (между вътрешните повърхности на тухлите покрай стената).

Циментови разтвори, варови разтвори и циментово-варови разтвори могат да се използват като свързващи вещества за фиксиране. Циментовият разтвор е смес от цимент и пясък в съотношение 1: 3 или 1: 4. Варовиковият разтвор (вар с пясък и малко количество глина) има ниска якост, но има добри топлоизолационни свойства. Най-често срещаната за тухлена стена е цименто-варова мазилка. Приблизителното съотношение на сместа е както следва: цимент - 1 част, пясък - 3 части, вар - 1 част.

Основни правила за тухлена зидария

Специална схема на особеностите на зидарията на колоните, ъглите и стените

Специална схема на характеристиките на зидарията на стълбовете, ъглите и стените.

Тухлените стени ще имат достатъчна здравина, ако се спазват определени правила за полагане.

Преди всичко, равнините на всички редове трябва да бъдат успоредни един на друг.

Стандартите не позволяват на повърхността да се огъва под ъгъл, по-голям от 17 °. Лъжиците и точките в реда трябва да образуват две взаимно перпендикулярни системи, т.е. да се допират една до друга, да образуват напречни и надлъжни шевове. Надлъжните и напречните шевове във вертикалната посока трябва да са успоредни.



При поставянето трябва да се използва принципът на обличане, т.е. тухла трябва да бъде разположена най-малко върху две долни тухли.

Подобно превръзка трябва да бъде по дължина на вертикални, надлъжни и напречни шевове.

Видове тухлена зидария

Видове тухлена зидария

Image 1. Видове тухлена зидария.

В зависимост от монтажа на тухла (по протежение или надясно), има два вида зидария: балюк и лъжица. С щамповане на предната страна на стената излизат само краищата на тухлите и с поставянето на лъжицата има странично лице. Може би различна комбинация от тези стилове.

При дебелина на половин тухла може да се използва само лъжица. В случая, когато дебелината е една тухла, възможно е да се използват и двата метода, но комбинацията от тези методи е за предпочитане. Например, след 2-3 тухли, положени по стената, се поставя една върху друга. Това полагане създава преплитане в един ред и укрепва структурата.

Дори и повече опции за комбиниране на подложки могат да бъдат приложени с увеличаване на дебелината на стената. Панел стена на зидария стар руски има следната комбинация от лицата на предната си страна: редуващи се една граница и лъжица, където заглавието е в средната лъжица в предходния ред (Преглед 1: видове зидария)

Важно правило за полагане е лигирането на ставите, т.е. връзката между тухлите в един ред не трябва да съвпада със ставата в предишния ред.

Третият ред обикновено се поставя по същия начин като първия ред. Лентата на редове трябва да бъде осигурена в напречната посока. Лигацията на веригата включва редуване на редици от решетки и лъжици, за да се избегне съвпадането на шевовете в стената.

Видове разпределение на зидарията по дебелина на стената

Изчисляване на потреблението за тухлена стена

Изчисляване на потреблението за тухлена стена.

В зависимост от предназначението на стената може да има различен дизайн, който определя различния тип разпределение на материала над дебелината на стената. Могат да се разграничат няколко основни конструкции. Твърдата зидария се произвежда като монолитна система с докинг редове.

Леката зидария се изпълнява под формата на две стени в половин тухла, между които се образува пространство, изпълнено с топлоизолация. Вътрешната пустота не трябва да бъде непрекъсната по цялата височина на стената. Между стените след определено разстояние се прави пакет от щипка.

Тухлени стени с повишена здравина са подсилени с зидария. В този случай, подсилващите елементи са разположени във вертикални и хоризонтални шевове. Напречната армировка е направена от метални мрежи, приложени през 4-5 реда. Използва се повърхност с декоративна зидария, използваща комбинация от различни видове стил и материали. И накрая, зидарията с облицовка от декоративен материал отвън може да бъде направена едновременно с полагането на тухли.

Изработка на тухлена стена

Тухлена зидария

Зидария.

Тухлената зидария започва с почистване на повърхността на основата и прилагане на хидроизолация под формата на слой покривен материал. След това се поставят 3-4 редици тухли в ъглите на основата, докато вертикалността винаги се проверява с помощта на оребло и нивото по ниво. В ъглите на стените са закрепени с телчета размерите ъгли (poryadovkoy), които носят на разделяне област 77 мм една от друга (дебелината на блокчето и дебелината на разтвора е 12 mm). Между редове се опъват шнурове (мостове), върху които се контролира линията на полагане.

Нанася се слой разтвор върху поставения ред. Mastercloth постави решение (около 3 см дебелина) върху тухла. След това се монтира на стената. Инсталацията може да се извърши по два начина. Начинът "напразно" означава полагане в разтвора на повърхността на предишния ред и преместването му с разтвора към тухла, положена по-рано. След това, тухла влезе в решението най-накрая.

Методът на "натискане" е както следва. "Мастърком" премества хоросана върху тухлите, положени по-рано. Новият с решение се снижава до предишния ред и се премества към мистрия. С остър ход на ръката, маламашката се отстранява и тухла се притиска към следващата. За цялостно отлагане върху него можете да почуквате с гумен чук или с дръжка на мистрия. Излишъкът от разтвора се отстранява. Линията за полагане на линиите се контролира от плътно въже. Така се извършва зидарията.

Необходими инструменти

За изпълнението на тухлена зидария ще ви трябва следните инструменти:

  • мистрия;
  • равнище;
  • чук;
  • чук;
  • гон дърводелец;
  • рулетка;
  • лопата;
  • шпатула;
  • длето;
  • нож.

Тухлената стена е гръбнакът на къщата. Правилният избор на вида на полагане, дебелината на стената, ще гарантира нейната надеждност и качество.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология на тухлената зидарияТехнология на тухлената зидария
Видове тухла с полагане на нагревател и монтаж на нагревателВидове тухла с полагане на нагревател и монтаж на нагревател
Стойността на цената на мозайка на квадратен метър и кубичен метър зидарияСтойността на цената на мозайка на квадратен метър и кубичен метър зидария
Изчисляване на потреблението на хоросан върху зидарияИзчисляване на потреблението на хоросан върху зидария
Технология за затопляне на стената от тухлиТехнология за затопляне на стената от тухли
Затопляне на стари тухлени и тухлени дървени къщиЗатопляне на стари тухлени и тухлени дървени къщи
Как правилно да слагате тухлите самиКак правилно да слагате тухлите сами
Тухлена къщаТухлена къща
Укрепване на тухлената стенаУкрепване на тухлената стена
Как да изчислим потреблението на тухли за зидарияКак да изчислим потреблението на тухли за зидария
» » Зидария от тухлени стени
© 2021 BggeHat.com