Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли

Подготовката на хоросан за тухлена зидария никога не се счита за комплексна строителна операция, а в бригадите тази работа се извършва от най-младите и неопитни. Но грешките при изпълнението му на професионалистите са очевидни и тяхното премахване не отнема много време и усилия.

Пропорции цименто-пясъчна смес

Пропорции цименто-пясъчна смес.

Основни изисквания за приготвения разтвор

Правилната смес за полагане на тухли трябва да отговаря на определени изисквания. Има само трима от тях, но неспазването на дори една от тях прави невъзможно качествената зидария. Първо, сместа трябва да е достатъчно пластмасова. Това е важно, тъй като от неговата пластичност зависи качеството на запълването на нередностите и пукнатините в зидарията.

На второ място, времето за настройка трябва да бъде оптимално. Ако сместа е приготвена твърде бързо, тогава няма да е възможно да я използвате за зидария. Циментовите смеси запазват своята пластичност за 1.5-2 часа, а когато се добавят към вар, този път се увеличава до 5 часа. Трето, поддържането на достатъчна здравина след пълно втвърдяване. Ако замразената смес не е достатъчно здрава, сложената зидария вероятно ще се деформира.

Основните компоненти на решението

Таблица на потреблението на инертни материали за приготвяне на 1 m3 бетон

Таблица на потреблението на инертни материали за приготвяне на 1 m3 бетон.

За да се поправят тухлите в зидарията, се използват различни видове хоросан. Но те са подготвени по подобна технология. В състава на всеки разтвор за полагане на тухли се използва стягащ, пълнеж (обикновено се използва пясък) и водата задължително е включена. Те се различават само в стимулиращия компонент. Ако е необходимо, за по-добра пластичност и вискозитет, глина, PVA лепило или други добавки понякога се добавят към подготвената смес.

Като свързващо вещество за приготвяне на разтвора може да се използва:

  • вар;
  • цимент;
  • циментова вар.

Един хоросан за полагане на тухли с използването на вар е почти никога не се използва. Лаймът го прави по-топъл, но това е и основната причина за недостатъчната сила на сместа. Единствените места, където могат да се поставят тухли върху вароциментова замазка, са основите на печките и тухлените тръбни тръби. В зависимост от масленото съдържание на вар, пропорцията на хоросан за тухли от зидария може да варира от 1: 2 до 1: 5 (1 част вар за 2-5 части пясък).

Видове тухлена зидария

Видове тухлена зидария.

Сместа за полагане на тухли на основата на цимент е била и остава най-популярна сред зидарите. Въпреки факта, че е най-студеният и най-тежкия от всичките три вида, той е и най-издръжлив от тях. Еластичността на циментовата смес зависи от количеството цимент в нея. Пропорциите на цимент и пясък, в зависимост от цимента и изискванията за полагане на стените на изискванията, могат да варират в широк диапазон: от 1: 2 до 1: 5.

За разлика от аматьорите, професионалистите предпочитат циментовите варови смеси. Те са поради наличието на варово мляко в състава на по-топла и по-пластмасова от чистия цимент, но те остават достатъчно силни, което им позволява да ги използват практически за всякакъв вид тухлена зидария.

Единственият им недостатък е, че те не могат да се използват при условия на висока влажност. Оптималното съотношение на цимент, вар и пясък за разтвор от клас M25 е 1: 1: 4 за разтвор от клас M50 - 1: 0.5: 4.5.

Технология за подготовка на висококачествени разтвори

Таблица на средната стойност на консумацията на цимент за приготвянето на циментови разтвори

Степен на осредняване на консумацията на цимент за приготвяне на циментови разтвори.

Основната тайна на качествено подготвеното решение е в правилното съотношение на смесване на неговите компоненти. За да подготвите хоросан за зидария, ще ви са необходими обичайните инструменти:

  • голям капацитет за смесване на компоненти;
  • кофи (може да са стари, но винаги чисти);
  • Съветска лопата;
  • мистрия.

Ако се предполага, че големи обеми на тухлена зидария и екип от строители ще участва, е препоръчително като контейнер за приготвянето на разтвора се използва миксер, тя ще ви спаси от тежката повтарящи се действия - смесва с ръка.

Но ако обемът на работа е малък и имате намерение да го направите сами, е по-добре да готвите сместа ръчно. време на преобладаващата част от циментови разтвори Настройка за зидария - 1,5-2 часа, подготовка дори половината смесители решение, все още няма да има време за определеното му време, за да се използва, следователно, отпадъчни материали и време, за да се подготвят.

Преди приготвянето, пясъкът трябва да бъде подготвен за употреба, т.е. пресяване, максимално изчистване от отпадъци и чужди примеси. Пясъкът се използва най-добре от реката, но обичайната кариера, основното е, че тя трябва да е плитка фракция, не повече от 2,5 мм.

След това пясък и цимент се изсипват в контейнера за подготовка на разтвора с кофи. Ако не знаете точната необходима пропорция, тогава е по-добре да започнете с най-работещия - 1: 4 (1 кофа от цимент и 4 пясък).

Би било голяма грешка да се счита, че материалите се пълнят не по обем (в литри), но по тегло (в кг).

Заспива април 10-литрови кофи с пясък и цимент 1 е същата кофа, в крайна сметка няма да получи 50 литра на сместа, и само 40, защото цимента запълва пространството между зърната, но не и да ги увеличи в насипно състояние. В бъдеще, чрез увеличаване на дела на пясък или цимент, винаги можете да настроите готовия разтвор до желаната пластичност.

Първо, циментът и пясъкът се смесват ръчно, докато се получи хомогенна маса, след което получената смес се затваря с вода. Средният показател за използването на вода е приблизително 0,8 литра на 1 кг цимент. Но тези данни не са точни, количеството добавени към цимент, пясък смес на вода обикновено се определя вече по време на подготовката на сместа, добавяне на малко течност с придобиването на получаване на разтвор на желаната консистенция.

За да смесите сместа се нуждаете от чиста вода, най-добре от стайната температура (15-20º). През цялото време, докато изливате вода, сместа трябва да се смеси добре. Не пропускайте този нюанс, защото пясъкът като най-тежкият компонент на приготвената смес винаги се утаява на дъното на резервоара, като изцежда водата, която е в сместа. Правилно приготвената смес трябва да изглежда като дебела домашно приготвена заквасена сметана.

Познавайки всички нюанси на изработването на разтвор на хоросан, лесно можете да го подготвите сами, без да прибягвате до помощ, а не на безвъзмездни строителни фирми. Основното нещо е да не се отклонявате от правилната технология и да не се отказвате след евентуален провал.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Сместа за зидария, като използвате готовата версия и направете сама себе сиСместа за зидария, като използвате готовата версия и направете сама себе си
Видове разтвори и смеси за зидарияВидове разтвори и смеси за зидария
Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?
Технология на тухлената зидарияТехнология на тухлената зидария
Консумацията на разтвор на 1 m2 или тухлен куб се изчислява заедноКонсумацията на разтвор на 1 m2 или тухлен куб се изчислява заедно
Основни правила и методи на тухлена зидарияОсновни правила и методи на тухлена зидария
Изчисляване на потреблението на хоросан върху зидарияИзчисляване на потреблението на хоросан върху зидария
Тухлена зидария за частно строителство в РусияТухлена зидария за частно строителство в Русия
Изчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидарияИзчисляване на потреблението на тухли и хоросан на 1 куб.м зидария
Как се прави свързването на зидария с тухлена зидария?Как се прави свързването на зидария с тухлена зидария?
» » Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
© 2021 BggeHat.com