Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?

Отчитайки различните пропорции на приготвянето на пясъко-циментовата смес, възможно е да се получи на изхода основа за бетон от всяка марка. Ето защо в тази статия ще говорим за начините за получаване на решения за наливане, зидария и други нужди, като се имат предвид различни пропорции, както и технологията на смесване на компоненти.

Компоненти на смес от цимент и пясък и бетон

Такива строителни материали се състоят от три задължителни компонента:

  • свързващи вещества - в тази роля действа цимент;
  • пълнител - в това си качество се използват пясък и минерален компонент (натрошен камък);
  • вода - това предизвиква реакцията на образуване на циментов камък, поради което вискозният строителен материал придобива сила.

Типичен стягащ е портландският цимент от 400 и 500, по-рядко от 300 или 600. И колкото по-голям е броят на марката, толкова по-силен ще бъде леенето или зидарията. В допълнение, характеристиките на якост се влияят от пропорциите, които определят съотношението на свързващия материал и пълнителя. Типични пълнители са пясък и чакъл. В този случай, колкото по-тънък е първият компонент (пясък), толкова по-голям е процентът на съдържанието на втората съставка на пълнежа (натрошен камък). Следователно, средни и големи пясъци, преминаващи през сито с диаметър на клетките от 1,2 до 5 милиметра, се вземат за търговски решения.

Сместа от цимент и пясък се състои от три компонента: вода, пълнител и свързващо вещество

Сместа от цимент и пясък се състои от три компонента: вода, пълнител и свързващо вещество

Пясъчната част на разтвора не трябва да съдържа глина. Когато се получават търговски и мастни разтвори, почвите се разделят в поток от вода, като се използва процедура за измиване, тъй като дори и малко количество глина в пълнежа значително намалява всички характеристики на бетона на бетона. Натрошеният камък в хоросан се използва или от чакъл, или от гранит. Размерът на фракцията от натрошен камък може да бъде зададен в диапазона от 4-5 до 7 сантиметра. Зърното обаче не трябва да е по-голямо от 2/3 от минималното разстояние между арматурните прътове. Следователно, в повечето случаи, наличните в търговската мрежа решения са смачкани с 40-50 милиметра.

Водата в основния разтвор се подава в съотношение 1: 3 до 1: 2 от масата на цимента. Съотношението вода-цимент 0.3 и 0.5 осигурява сигурна хидратация и висока еластичност, а след това и твърдостта на получената смес. И самата течност може да бъде както питейна, така и техническа, но задължително е чиста. Освен това към тежките и мазните разтвори се добавят и редица добавки, които подобряват пластичността на средата и устойчивостта на влага на получения отливка. Съществуват също подсилващи добавки - влакна, които увеличават якостните характеристики.

Домашен разтвор 1: 4 или 1: 5

Преди отглеждането на цимент, повечето домашни строители и финиширали гледат на своята марка. И ако 400-ата композиция е пред нас, тогава се вземат четири части от пълнителя за една част от свързващото вещество, прилепвайки към съотношението 1: 4. Съответно съотношението 1: 5 се използва за 500-ата марка. Тези решения са се превърнали в един вид домашна класика, използвана за полагане на тухли и при изливане на бетонни основи, плочки, стълбове. В същото време водата и развалините се добавят "по око", а компонентите се измерват не в килограми, а в кофи.

Съотношението на пясъка и цимента зависи от марката на последния

Съотношението на пясъка и цимента зависи от марката на последния

В резултат на това се получава умерено силно и устойчиво на замръзване решение, подкупвайки се с простота на производство и евтиност. Много скоро обаче плочките и мазилките, получени по този начин, започват да се напукват дори не от товара, а от слана. В края на краищата, комбинирайки цимент с пясък, трябва да се фокусирате не само върху обема на тези компоненти, но и върху по-голямата част от водата, натрошените камъни и различните добавки. Ето защо в текста по-долу ние даваме индустриални рецепти, определящи точната консумация на цимент и пясък на 1 куб. Мм от стандартния разтвор, използван за зидария, подстригване и изливане.

Хоросан за тухли или блок зидария

За да свържете отделни блокове или тухли, се нуждаем от решение, базирано само на насипен пълнеж. Тук не трябва да има развалини. В същото време за заредените стени съставът на товара се определя от съотношението 1: 3, а при ненатоварените - 1: 4. Потреблението на цимент на куб разтвор в този случай може да се изчисли в литри и в килограми. И според пропорциите за заредена стена се оказва, че 750 литра пълнител (1 m3 = 1000 литра) трябва да се добавят към 250 литра свързващо вещество. И тъй като един литър съдържа 1,4 кг цимент, масата на свързващото вещество ще бъде 350 килограма.



Част от пясъка се изчислява по формулата 1 литър = 1,2 кг и се равнява на 900 килограма. Водата в този случай се нуждае от не повече от 175 литра (350 × 0,5).

За една ненатоварена стена, 1 куб.м е разделена на 200 литра астринген и 800 литра почивка на пълнителя. Според килограми се получават 280 и 960, а водата не се нуждае от повече от 140 литра. Съгласно рецептата, първата опция е подобна на степента на бетона M300, но не притежава силата си поради липсата на натрошен камък в структурата. Вторият вариант е като M200, поне това количество свързващо вещество присъства в бетона на тази марка. Обаче реалните M300 (B22.5) и M200 (B15), използвани за изливане на стоманобетонни продукти (JBI), се подготвят според напълно различни технологии.

Бетони за изливане на стоманобетонни продукти

В този случай се нуждаем от марки с високи якостни характеристики B22.5 (M300), B25 (M350) и B30 (M400), които могат да издържат натоварването от 22.5 до 30 МРа. За да се произведат подобни решения в обем от един кубичен метър, е необходимо да се следва такава рецепта:

  • За M300: 380 килограма цимент, смесен с тон пясък и 830 кг трошен камък, прибавяйки 175 литра течност. Разбъркването се извършва в бетонов смесител и като добавка се използва пластификатор (не по-малко от 6,2 килограма на кубичен метър).
  • За M350: 420 килограма цимент, смесен с тон пясък и 795 кг минерален пълнител. В този случай, когато се взема решение колко вода да се използва, те се водят с съотношение вода-цимент 0,4 и се изсипват 175 литра течност в бетоновия смесител, като се добавят 6,9-7 кг пластификатори.
  • За М400: 470 килограма цимент, пясък, 0.76 тона смачкан камък и 175 литра вода се изсипват в бетоновия смесител и се смесват с добавяне на 7.7 ​​кг пластификатор.
За леене на стоманобетонови изделия, циментови качества с високи якостни характеристики

За леене на стоманобетонови изделия, циментови качества с високи якостни характеристики

Използвайки M300, можете да излеете всяка домашна структура - от пътя в двора до основата за малка вила. В допълнение, този клас се отнася за елементите на стълбищата и панелите. Но за да постигнете сила, трябва да знаете колко и какво да добавите към бетоновия миксер и следвайте гореспоменатата рецепта без отклонения.

Основите на фабричните магазини и големите супермаркети се отличават от M350. Този вид отива и на панели и се припокрива за многоетажни обекти. Ако използвате M350 в ежедневието - колко ще продължи това кастинг, няма да го видите. Тя ще живее по-дълго от едно поколение потребители. Марката M400 се използва за запълване на разстояния и бикове за мостове, изграждане на монолитни банкови складове, подреждане на основи за специални машини и преси. След като сте подготвили такова решение, ще получите бетон с много висока якост, но използването му в ежедневието е неразумно поради високата цена на компонентите.

Циментови решения за довършителни работи

За грубо довършване на подовите настилки и подреждане на изравняващите замазки е по-добре да се използва бетон M200. За подготовката си от изчисляването на продукцията в обем от един кубичен метър се нуждаете от 260 килограма вискозно вещество (цимент), 1,08 тона пясък, 900 кг. Смлян камък и 155 литра вода. Омесването може да се извърши ръчно (в коритото) или в бетонен смесител.

Като мазилни разтвори е по-добре да се използват състави със съдържание на цимент в 1 куб на завършената смес, както в случай на тухли или блокове. Спомнете си състава: 280 килограма цимент, 960 кг пясък и 140 литра вода. За да се запечатат малки пукнатини, чипове и отвори, може да се използва само свързващо вещество, но преди циментирането (без пясък), помислете за висока крехкост на втвърдената маса. Това означава, че в ъглите такова решение не може да бъде поставено. И се опитайте да използвате не повече от един литър вода за пет килограма цимент.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Какъв цимент е по-добър за основатаКакъв цимент е по-добър за основата
Основни характеристики на бетонаОсновни характеристики на бетона
Композиция на хоросан за подова замазкаКомпозиция на хоросан за подова замазка
Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещиМетоди за приготвяне на хоросан за зидани пещи
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
Как да изчислим цимента за кубчета бетон?Как да изчислим цимента за кубчета бетон?
Керамитен бетон за замазка изисква пропорцииКерамитен бетон за замазка изисква пропорции
В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?
Изчисляване на потреблението на хоросан върху зидарияИзчисляване на потреблението на хоросан върху зидария
Приложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетонПриложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетон
» » Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?
© 2021 BggeHat.com