От какво и как да се подготви циментово-пясъчен разтвор

Цимент-пясък смес от пропорция

Почти всички строителни процеси се извършват с помощта на един единствен материал, по-точно решение, основано на цимент и пясък. Използвани циментово-пясъчни варов разтвор бази, гипс и повърхности, зидария блокове и тухли, изравняване на под основи, а също и за строителните дейности. В този случай съставките се вземат в определени пропорции, които се различават в зависимост от конкретните условия на употреба.

Нека да разгледаме по-отблизо характеристиките на състава на пропорциите на циментов разтвор.

Смесителни пропорции

Съществува класическа версия на сместа, която се определя от съотношението 1: 3 - 1 част цимент и 3 части пясък. И двата компонента се смесват първо със суха вода и след това към тази смес се прибавя на порции вода. Всичко това е добре смесено до получаване на разтвор, в консистенция, подобна на тази на гъстата сметана. Уверете се, че сте завършили сместа в продължение на 15 минути, за да я уплътните, след това отново да се разбърка.

Моля, обърнете внимание! След края на всички етапи на готвене, не добавяйте вода към сместа. Това намалява качеството на материала. По-добре е да се приготви разтвор с малък обем, така че да не изсъхне.

Между другото, цимент-пясък хоросан "живее" не повече от 1,5 часа. След това започва да губи влагата и да изсъхва. Така че малка партида - решението е оправдано.

За смесване на компоненти се препоръчва да се използва строителна миксер или сеялка със специална дюза. Ако имате нужда от голямо количество материал, например, за да попълните основата, препоръчваме процесът на приготвяне да се извърши в бетонен смесител. Имайте предвид, че крайният резултат е състав без бучки под формата на хомогенна маса.

Насипно количество пясък за хаван

Пясък за зидария

Основните съставки на решението са:

  • Цимент - стягащ компонент. Той трябва да е в хартиени торби. Купете го преди началото на строителните процеси. Тоест, тя трябва да бъде "прясна". В края на краищата, при продължително съхранение, този материал е пукнат и поради това губи своето качество.
  • Пясък - пълнител. Тук има една точка за качеството. В пясъка не трябва да има чужди материали. Това важи особено за глината. Ето защо се препоръчва да се закупи речен пясък. Обърнете внимание на частта от материала. Например, фино насърчава разпространението на разтвора, така че не се използва за зидария смес. Но в пясъчните замазки такива пясък е идеален избор. Голяма част не се използва за подготовката на мазилката, въпреки че работи добре в основи.
  • Водата е основата, така че трябва да е чиста. Основното изискване за това е липсата на киселинни и маслени примеси.

Характеристики на избора на решение на марката

Сега можете да отидете на пропорции и да се справят с такава мярка като марката на решение:

  • Зидарията има знак M100. Използва се при изграждането на стени и преградни конструкции от тухли или блокове на базата на различни материали. Това ще изисква циментов клас M400 и пясък, които се смесват в съотношение 1: 4.
  • За да увеличите силата на зидарията, можете да вземете решение на марката M200. За да направите това, трябва да намалите количеството пясък 2 пъти.
  • За изравняване на подовите основи се използва степента на решение M300. За да направите това, можете да използвате цимент M400 или M500 с добавяне на вода и пясък в съотношение 1: 3: 0.5.
  • За мазилката на стените, същото решение се използва както по-горе, само с малко увеличение на количеството цимент. Например, тя може да бъде 1,2-1,5. Разтворите за мазилка често се правят с добавяне на вар мляко. Това намалява здравината на материала, но увеличава неговата пластичност. В този случай съотношението цимент-пясък-мляко ще бъде 1: 5: 2.

Моля, обърнете внимание, че марката на решението се избира в зависимост от марката на използвания строителен материал. Например, ако сте избрали за изграждане на тухлени стени отбележат 75, и разтворът може да бъде да се използва една и съща марка, която е M75. Съотношението на съставките в него е 1: 5: 3.

Стандартни пропорции

Оптимално съотношение на цимент, пясък и вода в зидария

Правим решението в правилното съотношение

Съществуват определени технологични стандарти, които регулират съотношението на компонентите на строителната смес. Ето три примера:

  1. За приготвяне на хоросан за замазка използвайте пропорции 1: 2-1: 6. В този случай количеството вода не е посочено и е показано само съотношението цимент-пясък.
  2. При нискоетажни конструкции най-често се използват разтвори от 1: 3 или 1: 4.
  3. За издигнати конструкции - от 1: 3 до 1: 6.

Защо стандартите не показват вода? Факт е, че е лесно да се направи грешка с обема на водата. В края на краищата пясъкът може да бъде влажен и степента на влажност не може да бъде определена у дома. Във фабриката този индикатор е строго контролиран. Какво можете да предложите на тези, които използват решения, направени на ръка? За да направите това, е по-добре да увеличите партидата два пъти, ако първата е течна. Просто добавете цимент и пясък към него по стандарт, но намалете количеството вода.

Днес с лице към плочки и камък се поставят върху готови лепилни смеси, което значително опростява процеса на приготвяне на състава. Но тъй като обмисляме всички циментови пясъчни разтвори, не бива да се заобикаля този материал от зидария. Просто посочете пропорциите - 1: 2.4: 0.4. Тук такъв нестандартен паритет.

Много от тях задават въпрос относно определянето на обема на една порция. Какви инструменти и инструменти можете да измерите необходимото количество материал? В строителните магазини се продават специални измервателни кофи, с помощта на които се измерва хоросанът.

Добавки за подобряване на сместа от хоросан

Лаймът е повреден в чували

Лайм за хоросан

Има такова нещо като пластификатори за циментов разтвор. Това са материали, които правят сместа еластична и следователно мобилна. Особено важно е подобна съставка на циментовата каша, когато става въпрос за шпакловане или изливане на замазка. Всички замазки за замазки трябва да бъдат направени с добавка на пластификатори. Днес във всеки строителен магазин този материал може да бъде закупен в течна форма. Продавайте го в пластмасови контейнери.

Количеството добавки зависи от целта на разтвора. Но мярката за мобилност може да бъде определена със специален инструмент. Това е конус, който се вкарва в разтвора и има две скали. За да се изчисли мобилността на сместа, трябва да намерим аритметичната средна стойност на получените резултати. Обръщаме вашето внимание на факта, че пластификаторите се добавят към състава в определени пропорции.

Съществуват и други материали, които майсторите отдавна използват за увеличаване на мобилността на състава.

вар



Този строителен материал в разтвори се използва само под формата на матрици. И това е интересно. Има определени състояния на вар, в зависимост от количеството вода, излята в него.

Например, ако водата е 25 от обема на материала, резултатът е свободна маса, наречена бутало. Ако добавите вода към още 10, получавате варовито тесто.

Ние в циментовите разтвори е най-вече заинтересован от млякото. Всъщност това е слабо решение на вар с водно съдържание от 60 и повече.

Прибавяме, че пожарната вар във всяко състояние се използва в строителните процеси едва 2 седмици след охлаждането. Между другото, с помощта на вар, решение на цимент и пясък придобива свойството на паропропускливост.

Лепило PVA

Лепило в кофата

PVA лепило за строителството

Често в състава за гипсовите работи добавете PVA лепило. С негова помощ увеличават адхезионните свойства на разтвора, както и неговите характеристики на якост.

И тъй като става въпрос за пластификатори, еластичността на материала също се увеличава.

перилни препарати

До съвсем наскоро занаятчиите добавиха към сместа течен сапун, шампоан или миялни препарати. Важно е те да се мият добре.

Еластичността на циментовата композиция е значително увеличена, но основното тук не е да прекаляваме. Необходимо е малко повече количество - и разтворът се разпространява.

Сажди и графити

Някои начинаещи смятат, че саждите и графитите също увеличават мобилността на сградния микс. Но това е погрешно мнение.

Такива вещества могат да дадат решение само на черен цвят, но не на подвижност.

Технология на подготовката

Цимент-пясъчен разтвор

Приготвяне на разтвора

Необходимо е да се разбере отделно с въпрос как да се направи циментова замазка. По отношение на пропорциите и рецепти е споменато по-горе, така че отиваме директно на технологията на готвене.

На първо място, трябва да подготвите всичко. Тоест купувайте компонентите на сместа, инструментите и контейнерите, в които ще се произвеждат. Спомнете си, че класическата формула е съотношение 1: 3. Ето защо се препоръчва да се покрие цимент в готов контейнер с малък слой и пясък на върха. И трябва да има поне шест такива променливи слоеве. Това е необходимо, за да се постигне максимално смесване на съставките.

После получената торбичка трябва да бъде смесена с лопата. Това трябва да се направи много внимателно, тъй като не само значението на хомогенността на материала е важно, но и гъстотата на бъдещото решение. Между другото, последният зависи от количеството на внесения цимент.

Съгласно този критерий циментовите разтвори са разделени на три категории:

  1. Мазна - с много цимент. Това решение бързо се втвърдява, но в тялото му се появяват много пукнатини.
  2. Нормално - класическа рецепта.
  3. Слабо - с минимално съдържание на цимент. Тези решения драстично се разпространяват по повърхността и се изсушават много дълго. Тяхното качество не е най-високото по отношение на силата. Между другото, когато става въпрос за решения за подови замазки, една кльощава опция се счита за самонивелираща. Но това е грешка.

Така че, обратно към процеса на готвене. Сместа се получава и сега се препоръчва да се пресее през решетка с 3 × 3 mm клетки. Това е важен момент, благодарение на който разтворът ще бъде еднороден и с достатъчно висока плътност.

Моля, обърнете внимание! Добавете вода, докато смесите компонентите, е невъзможно.

приготвяне на циментово-пясъчен разтвор

Устройство за приготвяне на разтвор

Всяка течност в сместа трябва да се излива добре и бавно на малки порции. Важно е, че той прониква постепенно в подготвения двукомпонентен материал, навлажнявайки го до най-малките частици. В допълнение, бавната инфузия ще ви позволи да се срещнете в определено време. В крайна сметка всяка смес има свое собствено количество вода.

Например за зидани материали за стени е по-добре да се използва смес с ниско съдържание на вода. Но за подготовка на решения за подова замазка, е по-добре да се излива повече вода. Между другото, това определя такъв показател като способността за самонивелиране. И още нещо за водата, по-точно за температурата. Тук, както в случая с количеството, основното нещо не е да прекалявате. Ето защо се препоръчва да се използва течност с нормална температура, равна на температурата на околната среда.

Заключение по темата

Както можете да видите, цимент-пясъчна смес не е просто обикновена смес от две съставки. Има няколко вида, всеки от които е предназначен за определени строителни работи. В този случай е важно не само количественото съотношение на основните съставки, но и водното съдържание и специалните добавки, които повишават качествените характеристики на материала. Разтворите на основата на цимент и пясък се използват най-често при строителни и ремонтни работи. Следователно, да знаят техния състав и пропорциите на компонентите, трябва всеки, който ще строи къща или да ремонтира апартамента си.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?
Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?
Консумацията на разтвор на 1 m2 или тухлен куб се изчислява заедноКонсумацията на разтвор на 1 m2 или тухлен куб се изчислява заедно
Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещиМетоди за приготвяне на хоросан за зидани пещи
Съотношението на хоросана за подовата замазкаСъотношението на хоросана за подовата замазка
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
Как да изчислим цимента за кубчета бетон?Как да изчислим цимента за кубчета бетон?
Керамитен бетон за замазка изисква пропорцииКерамитен бетон за замазка изисква пропорции
Как да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазкаКак да изчислим консумацията на суха смес на 1 m2 на замазка
Изчисляване на потреблението на хоросан върху зидарияИзчисляване на потреблението на хоросан върху зидария
» » От какво и как да се подготви циментово-пясъчен разтвор
© 2021 BggeHat.com