Видове разтвори и смеси за зидария

За висококачествено полагане на пещта се нуждаете от разтвор, който се използва за строителни цели.

Разтворът е смес, която се получава чрез смесване на вода, пясък и материал със стягащ ефект.

Смес за зидане

Изграждането на надеждна структура изисква правилно подготвено решение.

Мазилният хоросан може да бъде използван за следните цели:

  • в строителни работи, когато трябва да полагате тухли, да блокирате материали;
  • при извършване на работи по шпакловане на стени;
  • когато свързвате;
  • за запълване на фуги между плочи на припокриване;
  • при монтаж на стоманобетонни елементи;
  • за подове и др.

Свойства на този вид строителни течности:

  1. Достатъчно водоустойчива.
  2. Лесно се стратифицира.
  3. Отлична мобилност на материала, слоят се нанася равномерно, здраво прикрепен към повърхността на строителния материал.
  4. Достатъчно устойчива на замръзване.
  5. Издръжлив и надежден строителен материал.
Състави на строителни разтвори за тухлена зидария

Състави на решения за зидария.

За полагане на печката, смес от глина често се използва, е добре да се тухли тухла от керамика. За да изградите коминочистач в близост до печката, имате нужда от друга опция - от вар или бетон. Той не създава пукнатини от натрупания кондензат и има голяма сила в сравнение с глина.

Качеството на приготвената смес и дебелината на нейните стави са важни, тъй като в бъдеще тези параметри ще определят състоянието на пещта и продължителността на нейната работа. Когато разтворът изсъхне, той не трябва да се блъска и да се напука, да се разцепи. Шевовете трябва да са тънки, така че печката ще работи по-добре. За решение е по-добре да се използва само висококачествен материал.

Разтвор за глина: видове, характеристики и свойства

Разтворът на глина може да има различно ниво на мазнини. Зависи от него ще определи силата, свиването, устойчивостта на температурни промени и пластичността на разтвора. Разтворите за глина могат да имат няколко нива на съдържание на мазнини:

  1. Нормално - когато е суха, давайте малко пукнатини, достатъчно пластмасови, може да предизвика малко свиване.
  2. Кожен - крехък и непластичен, пукнатина силно, когато е суха.
  3. Мазна - имат добра пластичност, но след сушенето се разпадат силно.

За тухлена зидария е солидна и надеждна, по-добре е да се използва нормално ниво на мазнини, тя може да издържи на температура не повече от 100 °.

Приготвяне на разтвора: инструкцията и чистотата на процедурата

Компоненти в хоросана

Съставки, включени в хоросана.

За да се подготви решение е просто, се нуждаете от пречистена вода, пясък и глина. Водата трябва да бъде чиста, да съдържа няколко минерала, но без миризма. Ако се съдържат много соли, външната страна на мазилката ще даде петна.

Пясъкът трябва внимателно да се почисти от излишните отломки, трева, камъни, да премине през сито. С чист и фин пясък можете да поставите по-тънък шев. Качеството на глината влияе върху количеството консумиран пясък. Също така преминава през сито в хомогенна маса, всички отпадъци се отстраняват.

Пластичност на глина: начини за проверка на материала

Проверете глина за пластичност, като използвате няколко опции.

Първата опция се използва, когато глината има пластичност на различни нива. Тя дава различно свиване на дървото. Необходимо е да се вземат 10 литра чиста вода и се изсипва в кофа, напълнете малко глина, разтворът трябва да бъде дебел като заквасена сметана. За смесване може да се използва малка дъска, ако на повърхността й има слой, по-голям от 2 мм, тогава пластиката е висока. Пясъкът трябва да се добави на части: в кофа с разтвор на банка с обем от 1 литър. Нормалното ниво на пластичност е 2 мм, глината трябва да прилепва към съсиреци. Ниско ниво на пластичност - 1 мм.

Вторият вариант е глиненият тест след изсушаване. Изчистете глината от примеси и вземете 5 порции с бурканче. В хоросан за зидария със средно ниво на пластичност добавете пясък на части:

  • първата порция без пясък;
  • втората се смесва с 1/4 буркани;
  • третата - с ½ буркани;
  • четвъртият - да излее целия буркан;
  • пети - за изливане на 1,5 буркани.
Схемата за определяне на пластичността на решение по два начина

Схема за определяне на пластичността на решение по два начина.

Всички части се разреждат с вода, глината не трябва да се придържа към ръцете ви. Слепете 5 топки и правете малки торти, оставете ги да изсъхнат. Този, който съдържа малък пясък, ще се счупи и тази торта, където пясъкът, напротив, е много, ще се разпадне. Пластмасовата глина ще бъде такава, която няма пукнатини и ще бъде гъста.

Третият вариант е да направите тортила по същия начин, когато изсъхнат, вземете 2 малки дъски, сложете плоска торта между тях и натиснете надолу. Нормалното решение ще започне да се напуква, ако го изстискате 1/3 от диаметъра. Кожен веднага ще се разпадне и мазнините ще започнат да се напукват на 1/2 диаметър.

Към днешна дата този вид хоросан за печки за зидария е най-често срещаното и в търсенето, въпреки че има някои недостатъци.

Как да направите решение: съвети и трикове



Сместа за полагане на пещта може да се извърши по няколко начина:

  1. 1. Преди да вземете един ден, накиснете глина, след това добавете чиста вода, докато достигне плътността на заквасена сметана. Изцедете разтвора, изсипете пясъка и разбъркайте добре. Ако глината е течна, поръсете малко повече пясък.
  2. 2. Хромът за полагане на пещта се развъжда, както следва: глината и пясъкът се смесват на равни части, след това се добавя чиста вода (трябва да е 1/4 от глината), всичко е добре смесено.
  3. 3. Решението за печките е направено от глинеста почва. Смесват се 10 части от разтвора (всеки равен на кутия от кибрита), а именно:
  • първата част - 10 части глинеста почва (1 част пясък и цимент);
  • втората част - 9 части глинеста почва (2 части пясък и 1 част цимент);
  • по-нататък върху една част от глината, десета част от пясъка и една част от цимента.
Схема за определяне наличието на глинен разтвор за зидана пещ

Схема за определяне на готовността на глинестия разтвор за полагане на пещта.

Получените разтвори се поставят в кутии и се оставят да изсъхнат в продължение на 7 дни. След това изберете решение, при което няма пукнатини и много глина. Тя ще изсъхне бързо и при нагряване ще изгори. Когато тази смес е синтерована, ще се образува керамика, която ще издържи + 600 °. Решението е добро за полагане на пещи, нагряване с дърво или торф.

4. Добавете пясък към чистата глина, преди да преминете през сито и 1/4 от водата, внимателно разбъркайте до кремообразна консистенция. За да направите решението по-трайно, добавете малко цимент или сол, за 1 кофа идва 100-250 грама сол и 3/4 л цимент. Солта трябва да се разтваря във вода, циментът се разрежда в нея, докато стане дебел като заквасена сметана, само след това се прибавя към кофата с разтвора. Ако е с високо качество, тогава съединителят на зидарията ще се окаже добър, всички нередности в тухлата ще бъдат запълнени, шевът ще бъде гъст, тънък и няма да позволи преминаването на газта.

За да се изяснят всички нюанси и тънкостите на разглежданата процедура, все още си струва да се потърси съвет от опитни строители, тъй като за всеки отделен случай е необходим индивидуален подход и определени умения.

Разтвор от вар: свойства и характеристики на подготовката

Полагането на основата и комина на печката се извършва с хаван от вар, защото кондензатът се натрупва в комина, а глина, на свой ред, пукнатини. За силата на основата, варната маса е отлична. Съществуват достатъчно съвети за правилна подготовка, но опцията, описана по-долу, е доказана и надеждна.

За приготвяне на варовити маси, ще трябва внимателно да смесвате вода и вар в неопасна форма, пропорциите за развъждане са следните: 3/1. Самият разтвор не се препоръчва, за да се избегнат изгаряния на кожата и горните дихателни пътища, по-добре е да се купуват вече готови в магазина. Това гарантира безопасността на процедурата в бъдеще.

Ако го приготвите сами, трябва да преминете пясък и вар през сито, да разбъркате част от вар и 3 части чист пясък, след това да добавите вода.

Таблица на потребление на цимент в 1 м3 разтвор

Таблица на потребление на цимент в 1 м3 разтвор.

За да направите зидарията по-трайна, по-добре е да направите комбинирано решение за цимент и вар.

За целта е необходимо да се подготви:

  • част от цимента;
  • 2 части вар;
  • 10 части пясък.

Пясъкът с цимент се смесва, варът се разрежда с вода до вискозитет, след което сместа се излива с пясък и всичко се разбърква добре. Ако е необходимо, добавете още чиста вода.

Циментов разтвор и неговите характеристики

Основите на пещта и комините трябва да са силни и затова е необходимо решение за качество. В допълнение към вар, циментът, който е достатъчно силен, бързо изсъхва. Първо, пясъкът преминава през ситото, само след това се смесва с цимент, без да се образуват бучки. Освен това към вискозната маса се прибавя вода, разтворът, получен от лопатата, не бива да се плъзга, но има мобилност. Използвайте разтвора незабавно, докато не изсъхне, в противен случай той ще бъде неизползваем по-късно.

Важно! Преди да започнете да използвате пещта, зидарията трябва да се остави да изсъхне в продължение на няколко седмици, като държите вратите и клапите отворени. След това го загрявайте, като използвате уреда за загряване на въздуха. След това, за 3-5 дни, загрявайте при ниска температура в продължение на няколко часа в даден момент. В края на пожара държите вратите и клапите отворени.

По този начин за изграждането на печката и нейната зидария се изисква да се използва само висококачествен материал и специално (правилно приготвено) решение.

Неправилните пропорции по време на готвенето могат да повлияят на ниското качество, след което в пещта ще се остави дим, газ, издърпайте лошо, зидарията ще се счупи, в крайна сметка структурата ви ще се срути.

Решение с лошо качество не може да осигури добър тънък зимен шев и няма да отговаря на всички естетически изисквания.

Огнеупорни разтвори и висококачествени материали ще осигурят добра, продължителна, надеждна и безопасна работа на пещите при излагане на високи температури. Затова при избора на всички строителни материали трябва да се обърне специално внимание.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвораКак да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвора
Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещиМетоди за приготвяне на хоросан за зидани пещи
Основни правила и методи на тухлена зидарияОсновни правила и методи на тухлена зидария
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
Изчисляване на потреблението на хоросан върху зидарияИзчисляване на потреблението на хоросан върху зидария
Видове и избор на тухли от строителни материалиВидове и избор на тухли от строителни материали
Правилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качествоПравилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качество
Как да поставим стенаКак да поставим стена
Строителни разтвориСтроителни разтвори
Как да изберем микс?Как да изберем микс?
» » Видове разтвори и смеси за зидария
© 2021 BggeHat.com