Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещи

Смес за хоросан

Пещите свързват тухлени, каменни и композитни структури в едно цяло. За шпакловане на повърхности е необходим разтвор за мазилка, за да се получи допълнителна здравина и гладкост.

Фурнир за зидария

За да се получи единична пещ структура е необходимо да се използва качествен разтвор за зидария.

Като правило всички решения за зидария се състоят от:

  • стягащ;
  • различни пълнители;
  • вода.

Установените могат да бъдат минерални, синтетични и органични. Минералните компоненти са най-подходящи за производство на печки. Минералните компоненти на стягащите смеси включват глина, гипс, вар и различни цименти.

Глината се нарича седиментни скали. Чисто глина с размер на частиците от 0.005-0.006 мм е трудно да се намери в природата. Често глина включва примеси от пясък. Глината може да бъде мазна (2 пясък) и постно (30 пясък).

В процеса на смесване на глинеста глина с консистенция на плътно тесто, глина се набъбва и обемът му се увеличава. Съответно, при сушене се получава обратното - на повърхността му се появяват пукнатини. Глината е част от глинести, глинесто-циментови и глинести лимони.

Гипс, вода, пясък, вар и други компоненти

Таблица на състава за тухли от зидария

Таблица на състава за тухли от зидария.

Строителният гипс е прах със светло сив цвят. Той има висока степен на втвърдяване и настройка. В зависимост от количеството вода, настройката на гипса трае от 5 минути до половин час. За да забавите този момент, приложете различни забавители (лепило за животни и други). По принцип мазилният разтвор се използва за мазилки.

Решенията за пещите се омесват с чиста вода. Качеството на водата играе важна роля. Водата не трябва да съдържа голям брой соли, минерали и чужди частици. Можете да използвате и дъждовна вода.

Един от пълнителите в разтвора при полагане на печки е пясъка. Пясъкът е продукт на естествената трансформация на скалите. Размерът на зърната е в диапазона 0.005-15 mm. Има планински, речен, бархенски и морски пясъци. Благодарение на увеличената грапавост, планинските пясъци се съчетават перфектно със стягащи състави и са най-подходящи за използване в зидани решения. Идеален е размерът на частиците от 1 до 1,5 mm. Този размер се постига чрез пресяване през сито.

При смесване на разтвори за печки на зидария използвайте варовикова вар. Тя може да бъде от два вида:

  1. Плуг вар.
  2. Лайсна паста.

Прилагането на вар се използва предимно за смесване на разтвори на гипс и варова паста за глинести разтвори. За да получите варовик тест, вземете вар и го охладете с вода. За 1 кг вар е 3-3,5 литра вода. За да се охлади вар, той се поставя в специална кутия и се напълва с определено количество вода.

За да ускорите процеса, вземете топла вода и разтворът непрекъснато се разбърква. Скарираната вар се събира през дупка с мрежа. Процесът на охлаждане се съпровожда от барботиране и освобождаване на голямо количество топлина. За да се избегнат изгаряния, използвайте защитно облекло, очила и ръкавици.

Твърдостта вар бавно, и след втвърдяване формира много силно тяло, което има достатъчно твърдост.

Цимент: видове и методи на приложение

Циментови марки

Щампи за цимент.



Има много видове цимент, които се различават помежду си чрез химичен състав и метод на производство. Разтворите за разтвора се приготвят, използвайки алуминиев окис и обикновен портланд цимент. Портланд цимент се получава чрез калциниране на варовикови скали в специални пещи при високи температури (1400-1500 ° C). На изхода се образува зеленикаво сиво вещество под формата на прах. Циментът се раздробява в специални трошачки и мелници, добавят се различни добавки (кварц, гипс, шлака).

След смесване на цимент с вода след определено време се образува монолит с висока якост и твърдост. Силата на цимента показва неговата марка, която се определя при смесване на 1 част цимент с 3 части пясък. Силата се определя на 28-ия ден след приготвянето на разтвора. Циментът може да бъде от марките M400, M500, M600 и M700.

Алуминиевите цименти се произвеждат чрез смесване на алуминиев оксид и вар в специални пещи. Този процес протича при температура от 1400 ° С. Получените парчета се смилат в прахообразна субстанция на специални трошачки и мелници за тръби. Циментовите марки M400, M500, M600 придобиват силата на дизайна в рамките на 2-3 дни.

Пригответе смесващата смес

Има няколко начина за подготовка на зидария за зидария. При малки обеми от зидария разтворът се приготвя, както следва:

Определяне на подготвеността на хоросана за зидария

Определяне на подготвеността на хоросан за зидария на пещта

  1. Предварително напоена глина.
  2. В глината се налива достатъчно количество вода и се смесва, докато заквасената сметана има консистенция.
  3. Натъпквам глината през сито в друг контейнер.
  4. Добавете предварително пресявания пясък.
  5. Смесете отново.

Висококачественото решение трябва да има груба структура и, когато се уплътнява с мистрия, оформя огледална повърхност. Хоросанът за полагане на пещта не трябва да се придържа към лопатата. Излишъкът от разтвора трябва лесно да се изцеди навън по време на образуването на зидарията.

Вторият метод е по-подходящ за приготвяне на големи обеми хоросан за полагане на пещта:

  1. Три кутии са разположени стъпаловидно, с възможност за преливане на мътната течност от една кутия в друга и след това до третата.
  2. Глината е напоена и смесена в първата кутия, която е в най-високата точка.
  3. След това, чрез специален амортисьор и решетка, агломерираната глина се изсипва във втората кутия.
  4. Големи парчета глина и излишък се връщат в първата кутия.
  5. Глината, поставена в кутия № 2, се спуска в кутия № 3.
  6. В последната кутия смесете разтвора, като настроите масленото му съдържание, като добавите необходимото количество пясък.
  7. При значително съдържание на мазнини съотношението глина и пясък е 1: 2, а при постно - 1: 1.
Огнеупорна глина

При приготвянето на хоросан за зидани пещи се използва огнеупорна глина.

За да се приготви огнеупорен разтвор за пещта, се използва червена огнеупорна или огнеупорна глина. Също така в разтвора се смесват чамот или планински пясък в съотношение 1: 1. Глиненият разтвор не е подходящ за изграждане на фундаменти и коминни глави.

Тези елементи се изработват с помощта на циментови или варови разтвори. Липов хоросан се приготвя от вар и пясък в съотношение 1: 2 или 1: 3. За приготвяне вземете кутия и се разреждат в нея с водно тесто вар до консистенцията на заквасена сметана. След това добавете пясък на части и разбъркайте до желаната консистенция.

Циментовият разтвор се приготвя от цимент и пясък в различни пропорции. Пропорциите се избират индивидуално. Те зависят от марката цимент и могат да бъдат от 1: 3 до 1:10. Разтворът за пещта се приготвя в кутия. Първо, изсипете цимент и пясък, разбърквайте добре в суха форма. След това добавете вода и да доведе до желаната плътност. Циментът бързо се втвърдява и не може да се съхранява дълго време.

Ако искате да запишете малко на цимент, направете смес от циментов разтвор с шлака от вар в съотношение 1: 2: 9 (Портланд цимент: пожар вар: планински пясък). Това решение също бързо се задава.

Не е толкова трудно да се подготви решение за фурна.

Основното е да се спазват правилно пропорциите и да се използват качествени смеси.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Мазилка на пещи със собствени ръцеМазилка на пещи със собствени ръце
Сместа за зидария, като използвате готовата версия и направете сама себе сиСместа за зидария, като използвате готовата версия и направете сама себе си
Видове разтвори и смеси за зидарияВидове разтвори и смеси за зидария
За да покрием печката, ние избираме решение и самите ние възстановяваме фурнатаЗа да покрием печката, ние избираме решение и самите ние възстановяваме фурната
Chamotte глина какво е това и как се използва?Chamotte глина какво е това и как се използва?
Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?Как да смесим хоросан за шамот и огнеупорни тухли?
Как да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвораКак да подготвим шамот глината за полагане на пещта, как да смесим разтвора
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
Класификация и характеристики на пясъкаКласификация и характеристики на пясъка
Тъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетонаТъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетона
» » Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещи
© 2021 BggeHat.com