Класификация и характеристики на пясъка

Необходимият материал във всяка конструкция е пясък и натрошен камък. Тя е класифицирана като плитки седиментни скали и за да започне строителството е необходима характеристика на пясъка.

Класификация на естествен пясък

Класификация на естествен пясък.

Само чист материал се използва за строителство, или може да се счита за такъв, само ако примесите в него не съставляват повече от 2 от общата маса. Този строителен материал се характеризира със своя състав на зърно, а именно:

Таблица на класове и групи пясък

Таблица на класове и групи пясък.

  1. Размерът модул. Тя може да бъде малка, много малка, голяма и средна, тънка и много тънка. Частиците от пясък или зърно имат размер от 0,7 и 5 мм. Външните условия на образуване влияят върху формата на зърното, но почти всички от тях са кръгли или близки до тази форма. Това се дължи на факта, че материалът действа триене, вятър и вода, неговите частици непрекъснато се движат. Ако ефектът върху частиците е минимален, те имат ъглова форма.
  2. Влажност. Ако е висока, това отрицателно влияе върху качеството на строителството, този материал трябва да бъде предварително изсушен.
  3. Чистотата на този строителен материал оказва значително влияние върху качеството на получените продукти. За предпочитане е да се използва при изграждането на речен или морски пясък, тъй като прахът, глината и органичната вода се измиват от тях. Цената ще бъде по-висока от кариерата, тъй като процесът на добив е много по-труден. Пясъкът в кариерата има много замърсявания от прах и глина, което също е вид плюс, тъй като влияе положително върху адхезията на разтвора. Независимо от това, качеството на продуктите остава ниско.
  4. Устойчивост на химикали. Основата на бетона има разрушителен характер и ако материалът се използва като бетонна маса, този параметър е много важен. За да се определи съпротивлението на строителния пясък, се анализира минералогично-петрографският състав.
  5. По плътност. Тази стойност се изчислява от масата на веществото до обема, който заема със включването на всички пори и кухини. Истинската и обемната плътност са различни. Границата на отношението обем и маса се счита за вярна, в този момент обемът се договаря до точка, която определя плътността на веществата или телата, без да се вземат предвид възможните пори и кухини. Насипната плътност се отнася до съотношението на материалите към целия обем, заеман от тях, като се вземат предвид всички пространства между частиците. Плътността се обозначава в kg / m³.
  6. С степента на порьозност се изчислява степента на пълнене с пори. От стойността на порите зависи дефиницията: има фини пори пясъци, размерите на порите, в които са хилядни и стотни милиметър. Големите пясъци се считат за пясък, чиито размери на порите са от 0,1 до 1-2 mm. Такива характеристики на пясъка като водопоглъщане, устойчивост на замръзване, топлопроводимост и якост зависят от порьозността.
  7. Топлопроводимост, а именно способността на материала да прехвърля топлина, ако от различни страни има разлика в температурата. Топлопроводимостта се изчислява, като се вземе предвид количеството топлина в J, което може да премине през проба с дебелина 1 м и 1 м ² в час.
  8. Специфична топлина. Това се нарича способността на материала да абсорбира част от топлината, когато се нагрява и да се отдели при охлаждане.
Таблица показва съдържанието на глина и прах в пясъка

Таблица показва съдържанието на пясък в глина и прах.

Изграждане на пясък и неговите видове

Вземете този материал за строителство до скали, седиментни, плитки.

Изкуственият материал от скални зърна, който се счита за добър строителен материал, има същото име.

Пясъкът може да бъде естествен, смазан, фракциониран, от прожекции на смачкване. Естественото или строителството се отличава с фина фракция, течливост и се формира от разрушаването на скалите по естествен начин, като зърната му не са по-големи от 5 мм. Материалът, образуван по време на разрушаването на скалите, се получава чрез разработването на отлагания с помощта на специално оборудване. Изкуствено този материал се получава чрез насочено смачкване на скалата.

Характеристики на речните пясъци

Таблица на характеристиките на пясъка по големина

Таблица на характеристиките на пясъка по големина.

Във връзка с произхода и метода на извличане тази категория строителни материали се отличава с чистотата и липсата на примеси. В речен пясък няма добавки от глина и различни органични вещества под формата на растения. Пясъкът се изсмуква със специална помпа от дъното на реката и веднага се измива с допълнителни примеси.

Речен пясък се използва за производството на бетон от всякакъв вид, който се използва и за пътно строителство. Тъй като пясъчната характеристика включва отличен воден капацитет, тя се използва за съоръжения за обработка, за дренажни системи. И речен пясък, който е претърпял висока степен на пречистване, се използва за производството на стъкло и калъпи поради голямото количество силикати в него.

Пясък за строителство

В кариери, където се добива пясък, се съдържат големи примеси от глина и растителни остатъци и други органични вещества. Размерът на зърната на кариера пясък има силно разпространение, така че този вид пясък е много прашен. Тя се извлича чрез изкопаване на окопите, въпреки ниските характеристики, тя е доста търсена от описанието. Нанесете го при нулеви строителни цикли, когато полагате основата и полагате настилката. След екстракцията материалът непременно се подлага на промишлена обработка, което увеличава характеристиките на пясъка, доколкото е възможно, техните примеси се отстраняват.

Материалът се обработва главно с вода, в резултат на което всички чужди примеси и прах се отстраняват с помощта на силна вода. Големите камъни или парчета глина по-често се отстраняват чрез пресяване на пясъка през сито. За положителните аспекти на използването на този конкретен материал, неговата ниска цена може да бъде приписана, тъй като методите на екстракция не изискват скъпо оборудване.

Пясъчен морски транспорт: Характеристики

Този тип пясък е най-скъпият и качествен от всички, тъй като е двойно обогатен и има добри технологични характеристики. Използва се за изграждане на обекти в условия на тежка експлоатация, за стоманобетонни продукти с повишена якост или специални характеристики. Но като цяло той може да се използва във всякакъв вид работа и в производството на всякакви строителни смеси.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Средна плътност на пясък и налични методи за измерванеСредна плътност на пясък и налични методи за измерване
Защо се нуждаете от плътност на пясъка?Защо се нуждаете от плътност на пясъка?
Какво влияе върху плътността на кварцовия пясъкКакво влияе върху плътността на кварцовия пясък
Насипни и истинска гъстота на гранитНасипни и истинска гъстота на гранит
Определяне на плътността на пясък и таблицата с индексиОпределяне на плътността на пясък и таблицата с индекси
Плътност на обикновения пясък със среден размерПлътност на обикновения пясък със среден размер
Какъв вид пясък съществува?Какъв вид пясък съществува?
Тъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетонаТъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетона
Плътност на строителството на пясъкПлътност на строителството на пясък
Какви са пясъчните фракции?Какви са пясъчните фракции?
» » Класификация и характеристики на пясъка
© 2021 BggeHat.com