Средна плътност на пясък и налични методи за измерване

Използването на пясък в строителството е доста широко, тъй като този вид материал е най-подходящ за строителни конструкции, довършителни материали, например мазилки. Материалът се използва широко в процеса на производство на хоросан. централен плътност на пясъка

може да намалее поради съдържанието на глинести примеси, което влошава качеството на този насипен материал.

Средната плътност на пясъка може да намалее поради съдържанието на глинести примеси, като по този начин влошава показателите за качество.

Използва се строителният пясък като производствена суровина, като се знае не само размерът на неговите частици, но и свойствата на различните примеси, които съдържа. Това могат да бъдат глинести минерали, сол, хумус, слюда, чието наличие ограничава използването на строителни пясък.

Характеристики на строителния пясък

Зърната от пясък (отломките му) могат да варират в размер от 0,1 до 1,0 mm. Размерът на зърното ни позволява да разделим строителния материал на следните типове:

  1. Пулверизирани.
  2. Груба.
  3. Клей.

Сред основните характеристики на строителния материал са следните:

Коефициентът на филтриране на пясък в сравнение с други ексципиенти

Индикаторът е коефициентът на пясъчна филтрация в сравнение с другите ексципиенти.

  • клас радиоактивност;
  • индикатор за размер;
  • Индикатор за плътност насипно състояние;
  • индикатор за съдържанието на примесите;
  • коефициент на филтрация.

Голям брой видове материали се броят, тъй като всеки от тях има различно съдържание на примеси в състава му, които са глинести и прахообразни частици. Използването му в строителството се свързва с задължително пресяване или измиване. Важна роля при приложението на даден вид се играе по размер.

Трябва да се помни, че реката е най-чистата, различна от морския пясък, който е замърсен със соли. Прясна вода се използва за миене на морски пясък. Силата на подготвената зидария от пясък се намалява от наличието на глинени примеси в нея.

Строителният пясък, произведен в съответствие с изискванията на GOST 8736-93, се използва за:

Физическите и техническите свойства на пясъците, използвани при изпитването

Физическите и техническите свойства на пясъците, използвани при изпитването.

  1. Съединител, замазка и мазилка.
  2. Производство на цимент.
  3. Производство на бетон.
  4. Устройството на пътните повърхности.
  5. Изготвяне на стъкло.

Даденият строителен материал е широко използван в условията на земеделие и самостоятелно строителство, докато се измерва с кофи, а не кубични метри или тонове. Колетният обем от 10 литра е равен на 0,01 м³, понякога включва до 14 кг сух материал.

В зависимост от конкретния метод на извличане, строителният материал се използва в различни индустриални зони. Например в химическата промишленост акцентът се поставя върху използването на кварцов пясък. Кариерата служи за покриване на почистени пътища чрез снегоринни комбайни. Без използването на пясък, не може да се направи без някакъв строителен проект.

Плътност на строителния пясък и неговото определение

Материалът по неговия произход е разделен на изкуствени и естествени, последните включват зърна, чийто размер е 0.16-5 мм, а плътността на насипно състояние е в диапазона 1300-1500 кг / м³. В зависимост от метода на добива, пясъкът може да бъде речен, морски и кариерен. Използването на изкуствени е рядко, но ги разделя на тежки и леки.

Всеки вид пясък има отличителен белег, свързан със свободната абсорбция на влага, което помага да се отстрани от крайния продукт, като се увеличат неговите свободни свойства. Когато обемът се промени, обемната плътност също се променя, което зависи от промяната на влажността, нивото на последната може да бъде в диапазона 0-20.

Крива на промяната в обема на пясъците в зависимост от тяхното съдържание на влага

Промените в обема на пясъка се променят в зависимост от съдържанието им на влага.

Ако влажността е в диапазона 3-10, тогава този материал се различава рязко в плътността си от сухата. Покрит със слой от вода, пясъкът значително увеличава обема на материала. С увеличаването на съдържанието на влага в материала се получава увеличаване на обемната плътност на пясъка, дължащо се на изместването на въздуха по време на пълненето с вътрешно гранулирани кухини с вода.

Ако е необходимо да се дозира материалът според неговия обем, обемната плътност на пясъка се взима предвид като вариацията му с нарастването на влажността. Нивото на качество на материала се определя от степента на неговата плътност. Този индикатор определя съдържанието на пясък в обем на 1 куб. М. Влажността и порьозността на материала определят нивото на плътност, в зависимост от тези параметри.

Индикаторът е много важен в областта на професионалното строителство, тъй като влияе върху степента на здравина на издигнатите обекти и периода на тяхното функциониране. Ако насипният материал има неконсолидирано състояние, неговите свойства се определят от обемната плътност.

Състав на зърната на пясъците от различни групи

Съставът на зърната на пясъците на различни групи.

Строителният материал от естествен произход има плътност от 1,3-1,8 т / м³, което е по-голямо, толкова по-голямо е съдържанието на глина в пясъка. Този параметър е необходим за определяне на качеството, което съставът на зърното има. Минералната композиция може да бъде определена от географското местоположение на развитието. Този материал обаче е най-чист, тъй като понякога не съдържа чуждестранни примеси.

Индикаторът на плътността на кариерата е 1,4 т / м³, тъй като съдържа примеси от глина. Поради тази причина пясъкът не се използва за приготвяне на бетонови разтвори с високо качество. Използвайте пясъчна кариера, за да намалите цената на бетона.

Редът за изчисляване и определяне на количеството пясък чрез неговата плътност



Формулата за изчисляване на масата има следната форма: m = V * p, в която буква V обозначава обема, а буквата p означава плътността. Например, ако искате да знаете необходимото количество пясък, ако неговият обем е 10 m3, замествайки стойностите във формулата, можете да получите:

m = 10 * 1.3 = 13 тона.

При изчисляване на резултата се използва индекс на средна плътност от 1,3 т / м³. Трябва да се има предвид, че недостатъчното ниво на сила е свързано с наличието на повишена невалидност. Разтворът се приготвя чрез увеличаване на количеството на стягащите вещества.

Изчисляване на количеството пясък чрез неговата плътност

Изчисляване на количеството пясък чрез неговата плътност: m - маса, V - обем.

Това може да не е от полза за конструкцията, тъй като с нарастващи количества свързващи агенти разходите се увеличават едновременно с цената на конкретния разтвор. Тъй като възвращаемостта е важен показател за която и да е строителна компания, няма да е рентабилно да се издигат предмети, използващи такова решение. Ако строителството е частно, неговият размер няма да се отрази на разходите за разходите.

Повишената влажност може да доведе до намаляване на средната плътност, а причината за това е образуването на фракции. Намаляването на този индикатор ще продължи до достигане на влажност 10. По време на по-нататъшен растеж обемът на течността, който запълва свободното пространство, се увеличава, така че индикаторът се увеличава. При постоянна промяна на параметрите качеството на бетоновото решение може да се промени. Голяма стойност в този случай е спазването на правилата за доставки.

Налични методи за определяне на средната плътност на пясъка

Средната плътност на насипния материал, например строителния пясък, все още носи името на насипно състояние. Общият обем включва директно в порите на материала и тези кухини, които са между зърната. Повечето насипни материали имат средна плътност, която е по-малка от истинската плътност.

Крива на промяната в обема на пясъка

Промени в кривата на обема на пясъка.

За определяне на индекса кофата се взима с ръчни инструменти, за да се напълни с пясък от височина 10 метра. Кофата трябва да бъде 10 литра. Материалът трябва да се излива, докато се образуват пързалки, които трябва да бъдат строшени хоризонтално, което прави възможно постигането на равна повърхност с напълнена кофа.

Полученото количество пясък трябва да бъде претеглено, след това да започне изчисляването на индикатора. За тази цел масата се разделя на обем, в килограми, преобразувана в тонове, разделена на 0,01 m³. За да се получат по-точни изчисления, е необходимо да се извърши измерването два пъти, само след това да се обобщят резултатите и да се разделят на 2.

За да определите, можете да използвате други методи за изчисление, тъй като този индикатор е характеристика, която позволява извършване на изкопни работи.

Други методи за изчисляване на плътността

Определението на индикатора включва използването на метода на шурф, който ви позволява да определите плътността на свободните видове почви. Следващото съставяне на проекти за изкопни работи задължително трябва да съдържа стойността на индекса на средната плътност. За тази цел в земята се прави малка дупка под формата на яма, наречена shurfik. В този случай пясъкът се премества, който трябва да бъде поставен в специален контейнер за по-нататъшно претегляне. Конусен конус трябва да бъде поставен над самата яма или чрез шурфа.

Изчисляване на плътността на пясък чрез метода чрез пропускателна способност и метода на разсейване

Изчисляване на плътността на пясък по метода на метода на предаване и разсейване.

След това те преминават към етапа на определяне на индекса за основния материал, който се запълва със сух пясък. След като предварително е определено общото количество на шарва, е необходимо да се изчисли обема на материала, който се претегля. Този метод за определяне е прост, тъй като дава само относително изчисление, което може да се приеме.

По-точен метод е радиометричният метод, основаващ се на използването на радиоактивно излъчване. Способността на материала да дифундира и излъчва трябва да бъде оценена от този параметър. Сред допълнителните стойности, които характеризират вида на кариерата на материала, могат да се разграничат следните основни параметри:

  1. Степента на радиоактивност е 1 клас.
  2. Индикаторът за насипна плътност е 1,4 т / м³.
  3. Стойността на плътността на зърната е 2,6 g / cm3.
  4. Специфичното тегло на съдържанието на глина е 1.9.

Основните показатели на средните допълнителни характеристики, характерни за речния пясък, са:

  1. Нивото на радиоактивност в клас А (47 BK / kg).
  2. Стойността на обемната плътност е 1.4 ± 0.1 т / м³.
  3. Съдържанието на определен брой примеси е -0.1.

Насипната плътност на разхлабените строителни материали, например пясък, е неговата плътност, ако е в не-компактирано състояние.

За самоопределяне на средната плътност вземете измервателен съд с обем от 1 литър, пробата се изпуска и претегля. Ако нивото на влажност е твърде високо, поставете пробата в контейнер с обем от 10 литра. След това се изисква да преведе всички параметри на желаната стойност.

Пясъкът, който е с високо съдържание на глина, не може да се използва за производство на мазилки, качествен бетон, различни разтвори, тъй като в противен случай ще намалее съпротивлението и устойчивостта на материала.

Средната плътност е по-малко важна от обичайната плътност на материала, тъй като изчисляването на този индекс е свързано не само с включването на обема на частиците, но и с пространството между тях. Ако насипният материал е уплътнен, неговата плътност вече не е насипен. Така че, пясъкът, покрит с тяло на камион, има насипна плътност, което е средно.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо се нуждаете от плътност на пясъка?Защо се нуждаете от плътност на пясъка?
Какво влияе върху плътността на кварцовия пясъкКакво влияе върху плътността на кварцовия пясък
Определяне на плътността на пясък и таблицата с индексиОпределяне на плътността на пясък и таблицата с индекси
Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещиМетоди за приготвяне на хоросан за зидани пещи
Плътност на обикновения пясък със среден размерПлътност на обикновения пясък със среден размер
Какъв вид пясък съществува?Какъв вид пясък съществува?
Класификация и характеристики на пясъкаКласификация и характеристики на пясъка
Тъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетонаТъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетона
Плътност на строителството на пясъкПлътност на строителството на пясък
Keramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материалKeramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материал
» » Средна плътност на пясък и налични методи за измерване
© 2021 BggeHat.com