Използване на пясък и развалини в строителството

Пътното строителство е много важен процес, но тук се използват материали, които се основават на отпадъци от химическата и металургичната промишленост. Това е така наречената шлака. Най-често в строителството се използват такива шлакови материали като пясък и натрошен камък. Цената на строителните материали е почти 60 от общите разходи, а използването на шлакови материали ги намалява с почти една трета.

Изискванията за шлаковите материали са много строги. В крайна сметка зависи от тяхното качество:

- безопасно движение;

- Дългосрочно поддържане на пътища;

- Производителност на трафика.

Най-често срещаните материали във всяка конструкция са чакъл и пясък с доставка в Истра. Натрошеният камък може да бъде както от естествен произход, така и от шлака. Последният е камък, по-голям от 5 мм, получен в резултат на смачкване на металургична шлака.



Природните развалини, използвани при строителството на пътища, могат да бъдат от гранит и варовик. Основното изискване, на което материалът трябва да отговаря, устойчивост на механични натоварвания и негативните ефекти от различни климатични условия.

Гумен гранит произход се характеризира с висока устойчивост на ниски температури, така че се използва, когато полагане на долния слой на пътя. В същия гранит на фино раздробяване не е по-лошо качество, отколкото голяма част от трошен камък.

Варовиковият трошен камък е по-малко издръжлив, но издържа и на много ниски температури. Най-често той намира приложение при формирането на основата на пътната настилка.

Дългосрочните тестове показаха, че най-често срещаните за полагане на пътната настилка са трошен камък от фини фракции.

Не по-малко търсеният материал в пътното строителство е пясъкът. В резултат на скрининга на натрошени шлаки се получава свободна смес от зърна с размер не повече от 5 мм. Благоуханността е основното качество на пясъка, което не позволява наличието на частици по-малки от 0,05 mm в състава. Материалът с лошо качество води до намаляване на силата на пътното платно, както и до намаляване на експлоатационния живот.

Изграждането на пясък се използва много широко. В същото време почти 40 произведени пясъка се използват за пътно строителство. Пътните бордюри се изпомпват предимно с пясъчна шлака. Също така се използва като основа за асфалтобетонната смес. Но най-солидният е кварцовият пясък.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Насипни и истинска гъстота на гранитНасипни и истинска гъстота на гранит
Кое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаментиКое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаменти
Как да построим къща от груб строеж?Как да построим къща от груб строеж?
Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3
Какъв вид пясък съществува?Какъв вид пясък съществува?
Чакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материалиЧакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материали
Характеристики на конструкцията на стени от пепеляв блокХарактеристики на конструкцията на стени от пепеляв блок
Стойността на показателите за плътността на натрошен камъкСтойността на показателите за плътността на натрошен камък
Какви са пясъчните фракции?Какви са пясъчните фракции?
Как да направите блок от пепел от себе сиКак да направите блок от пепел от себе си
» » Използване на пясък и развалини в строителството
© 2021 BggeHat.com