Кое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаменти

За да се определи какъв вид развалини е по-добре за дадена фондация, трябва да има представа за нейните видове и характеристики, както и за това къде и как може да бъде използвана. Силата на бетона, когато се извършва основната работа, до голяма степен зависи от свойствата на развалините, които се добавят към него.

Фин трошен камък

Фин трошен камък

Но такава добавка, подобно на пясъка, се изисква при други елементи при изграждането на основи - натрошена каменна възглавница (със или без пясък), натрошен камък дренажни фундаментни системи, отделен блок, възглавница за монолитна плоча, слепи зони по периметъра на сградите, подложки и т.н.

Класификация на материала

Някои чакъл, необходима за фондацията, е необходимо да се вземе решение в зависимост от това колко силно трябва да бъде бъдещата структура на основата, която изисква материални разходи и в съответствие с класификацията на основните характерни черти - произход (композиция), силата, издръжливостта, лющене (повърхност). Например, такъв строителен материал като пясък, има много по-малко разглеждани характеристики.

Изграждането на основата на строителните конструкции предполага използването на такива видове остатъци под основата:

  • гранитогрес;
  • чакъл;
  • варовик;
  • вторична;
  • шлака.

Първите три се получават по метода на раздробяване и разделяне на фракции на съответните скали. Вторичното е резултат от раздробяването на бетонни и тухлени елементи от стари конструкции след разрушаването им. Металургичните индустрии, които са били подложени на смачкване.

Podsypka от развалините преди изливането на основата

Podsypka от развалините преди изливането на основата

Когато се определя кой остатък да се използва за основата, трябва да се има предвид, че най-трайното базово устройство може да се получи чрез добавяне на натрошен гранит към бетона, но също така е и най-скъпият от всякакъв вид.

Най-добрият вариант, може да се използва, когато се проведе база устройство, от гледна точка на цена и качество може да бъде чакъл чипс, и в случай на изграждане на фундаменти за малки структури и изискваща легла или сляпа зона варовик, средно или шлака - те са много по-евтино, отколкото първите два, особено когато Пясъкът се използва като разредител.

Когато се подготвя изкопи за изливане на бетон - е podsypku образува възглавница под основата на чакъл и пясък изравнена повърхност и създава база единица от монолитна плоча или отделна единица, е възможно да се използват всякакви различни фракции на трошен камък, защото в този случай свойствата на якост не са толкова важни и се използва пясък.

По време на строителството на малки структури, които не му много висока натоварване на настилката за фондация, или, когато е готово възглавница, слепи площ или обем единица, има смисъл, за да се спаси, използване варовик, а в някои случаи, средно, а дори и счупен шлака, в която пясък.

Пример за такава конструкция може да бъде гараж за кола, чието основно устройство е бетонна плоча върху чакълна възглавница, когато е направена подложка с добавяне на пясък. Това е действително и когато възглавницата е направена за малки товари, се създава сляпа зона или отделен масивен блок.

Набиване на развалини за основата на лентата



Набиване на развалини за основата на лентата

Но това не означава, че подготовката за изграждане на фондацията (когато възглавницата, слепият район, блокът е създаден) не изисква специално внимание на качеството на използваните материали.

Характеристики и марки

Основните характеристики са:

  • Слабост (равнина) - определена от нормата на присъствие във всяка фракция от ламеларни и игловидни зърна и е разделена на четири групи според тяхното съдържание:
  • кубичен - до 15;
  • подобрена - от 15 до 25;
  • обикновено - от 25 до 35;
  • обичайното - от 35 до 50.
  • фракции - това е резултат от скрининг в производството по размер - 0-5 мм, 5-10 мм, 10-20 мм, 20-40 мм, 40-70 мм, а най-големият (период) 70-300 мм;
  • сила (знак) - се обозначава с буквата М и показва устойчивостта на развалините на въздействието върху тях от натиск. Колкото по-голяма е цифрата след това писмо, толкова по-силна е развалината. Ниска здравина има маркировка M200-400, средна якост - M400-1000, висока якост - M1000-1400;
  • замръзване - означават Латинска писмо F, последвано от номера (15, 25, 50, 100, 150, 200, 300, 400), отколкото те са по-високи, по-добре, както е показано от броя на циклите на замразяване, последвано от размразяване, след преминаване който материалът започва да да загубят своите оперативни характеристики;
  • радиоактивност - неговата стойност трябва да бъде определена от ЕЕН и потвърдена с подходящ сертификат. Тя има два класа - от 1 до 340 Bq / kg (за строителството) и 2-ра клас над 340 Bq / kg (за пътища).

Какъв вид развалини е по-добре да избирате за фондация?

Този въпрос може да се отговори само въз основа на информацията, получена в хода на подготовката за строителството - кой тип е основата, която изисква една възглавница, сляпа зона или отделна единица, която подготвителна работа трябва да се извърши преди неговото изграждане, и най-важното, каква структура на сградата той ще се носи.

На първо място е марка развалини, характеризиращи силата му. Най-често се използва M1200, особено когато се изисква да се създаде плоча или да се излива отделно разположен блок от бетон.

Когато има подготовка за работа, са определени - от чакъл тампон ще бъде направено (M400-1000), какво ще се прави с чакъл легла (M300-400), от който се планира да се направи сляпа зона (M200-300). Устройство за получаване на чакъл основа изисква създаването на добре уплътнен чакъл слой и M400-горе, когато се използва пясък. Използване чакъл под плочата, слепи зона или отделна монолитен блок (M1200) позволява използването на пясък, който е донякъде намалява разходите.

Трябва да обърнете внимание и на такива параметри като устойчивост на слабост и замръзване. Когато създавате например блок с натрошен камък на фундамент, ще ви трябват трошен камък M1200, с кухина или подобрена люспест, фракция 20-40 мм, устойчивост на замръзване F300.

При прилагането на смачкани камъни в изграждането на фондация (видео)

Препоръки за избор

Използвайки гранит материал в основата на смачкан камък, не трябва да забравяме, че това е най-радиоактивната възможност за подбор, тъй като в природата всичко има собствена естествена радиоактивност.

Да не се скъпя на клавиатурата за чакъл под основата, вярвайки, че това ще се побере вторичен чакъл с добавянето на големи количества пясък, считано от датата на производство, може да отнеме много време и всички оригинални черти са се променили значително.

Достатъчно голяма стойност за конструкцията на основата под основата на натрошената камък е повърхността (лющене) на използвания раздробен камък. Най-добре е да изберете куб-форма (размер на зърната до 15) с грапавини и остри ръбове.

Използването на речен чакъл за тази цел се счита за погрешно, тъй като повърхността му е гладка (полирана с вода) и независимо от добавянето на пясък е невъзможно да се създаде силен контакт между зърната.

Планински чакъл може да се използва, защото има груба повърхност и когато се изгражда сутерен с добавяне на пясък, създават се почти идеални условия за силно свързване.

Решаването на чакъл, която част е необходима за фондацията, трябва да се помни, че бетонната маса се формира от зърна, които формират makrokarkas получаващи основната тежест и пясък и цимент само изпълнява функциите на лепене на вещества, които попълват всички кухини.

Ето защо, в процеса на подготовка за изграждане и определяне на основния камък, необходим за натрошен камък, е необходимо да се избере такъв, който да издържа на всички очаквани натоварвания и да не губи свойствата си в продължение на много години експлоатация.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Дренаж около къщатаДренаж около къщата
Начини за създаване на сляпа зона около къщатаНачини за създаване на сляпа зона около къщата
Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?
Насипни и истинска гъстота на гранитНасипни и истинска гъстота на гранит
Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3
Чакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материалиЧакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материали
Стойността на показателите за плътността на натрошен камъкСтойността на показателите за плътността на натрошен камък
Черният трошен камъкЧерният трошен камък
Фондация UshpФондация Ushp
Видове развалини, които се използват в съвременното строителствоВидове развалини, които се използват в съвременното строителство
» » Кое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаменти
© 2021 BggeHat.com