Стойността на показателите за плътността на натрошен камък

Натрошеният камък е отдясно един от най-често срещаните и незаменими строителни материали. Технологията на производството му е проста: се получава чрез раздробяване на различни каменни скали (камъчета и чакъл, доменни пещи и азбестови шлаки). Съществува и вторичен трошен камък, който е продукт от асфалт, тухли, бетон или други строителни отпадъци. Един от важните показатели за качеството на този строителен материал е гъстотата на натрошен камък. Основното му предимство е, че поради грубата повърхност тя осигурява отлична адхезия към разтвора.

Схема на сортовете развалини

Схема на сортовете отломки: a - куб-форма, b - остър ъгъл, e - клин форма, d - flaky.

Видове строителни трошен камък

В зависимост от материала, от който се прави натрошен камък, класифициращите сгради разграничават няколко от разновидностите си. Най-известните от тях са:

  1. Гранит - най-трайният и работещ материал с отлични показатели за влажност и устойчивост на замръзване.
  2. Чакъл. Тя е с малко по-малка здравина, но е доста подходяща за изграждане на конструкции с висока степен на безопасност.
  3. Варовик - вид, който има най-малко сила. Има добра устойчивост на замръзване. Сферата на приложението му е частно строителство и изграждане на конструкции, предназначени за малки товари.

В допълнение към тези видове съществуват и шлаки, граббо-диаза, разширена глина и вторични (изкуствени) развалини.

Основни характеристики на натрошен камък

Схема за производство на трошен камък

Схемата за производство на трошен камък.

При избора на определен тип конструкция е необходимо да се вземат предвид трите основни параметъра:

  1. Силата е параметър, за който плътността има пряк ефект. Силата е маркирана с буквата "M". Например, най-солият гранит е "M 1400", а варовикът с ниска степен на безопасност е "M 600".
  2. Издръжливостта на замръзване е определянето на броя цикли на замразяване и размразяване, които материалът издържа, без да компрометира полезните свойства. Съпротивлението на замръзване е означено с буквата "F", цифрата показва броя на тези цикли (F400 - устойчивост на замръзване от гранит чакъл).
  3. Фракцията е размерът на чакълестия чакъл в милиметри. С този индикатор се асоциира лющенето или формата на зърната, което влияе върху качеството на адхезията на материала с разтвора.

Плътността като ключов параметър на натрошен камък

Всеки конкретен работник знае: колкото по-добър е материалът, толкова по-голяма е неговата плътност и последващата сигурност на конструкцията. Ето защо гъстотата на развалините - показател, който е от първостепенно значение за строителството.

Таблица на характеристиките на натрошен камък

Таблица на характеристиките на развалините.

Под плътността (измерена в килограми или тонове на m³) се разбира съотношението на масата на материала към неговия специфичен обем.



Има 2 вида плътност на смачканите камъни:

  1. Първата е истинската плътност, чийто индекс се определя в лабораторията. В такъв случай се измерва масата на единица обем от предварително изсушения и смлян материал.
  2. Втората, по-важна форма е "насипна плътност". Това свойство ви позволява да определите теглото на 1 m³ чакъл, като вземете предвид всички празнини, образувани между неговите зърна. Такъв индикатор има пряка зависимост от плътността на суровината в некомпенсираната (насипна) форма. Тук има пряка зависимост: колкото по-малка е фракцията, толкова по-голям е индексът.

На практика общата плътност се измерва доста просто. За да се определи капацитета на лаборатории използват специална форма с обем от 50 литра и които се претегля преди и след чакъл запълване на височина 1 m и наравно с горната част. Тогава разликата в тези измервания се дели на обема на контейнера. Резултатът е показател за плътността на строителните материали в kg / m³. Тези измервания се записват в паспорта за качество на конкретна партида от развалини.

Приложение на трошен камък в пътното строителство

Нанасяне на трошен камък в строителството на пътища.

При условията на конструкцията изчисляването на физическото количество е проста и се състои от 5 стъпки:

  1. Извършете измерванията на коритото на сградата за разтвора и като умножете дължината, ширината и височината, изчислете неговия обем (V).
  2. Измерва се масата на празното дъно (м1).
  3. Коритото се запълва с развалини с ръбовете и се претегля отново (м2).
  4. Изчислява се масата на натрошен камък (m2-m1).
  5. Получената маса се разделя на обема на коритото. Общата формула е, както следва: Pn (плътност) = (m2-m1) / V.

Знайте, че този показател е необходим по няколко причини. Първо, можете да спестите много на цимент, за да смесите разтвора.

Колкото по-голяма е обемната плътност, толкова по-малко бетон ще бъде необходим, за да се свържат останките.

На второ място, изчисленията могат да се използват за определяне на тонажа и размерите на транспорта, за да се транспортира такъв насипен материал. Трето, при съхранение можете да изберете подходящата област за съхранение.

Избор на оптимална плътност

Рационално потребление на ресурси - това е неотменимо право на всеки строителни работи. Познаването на спецификата на обекта и ръководят гостите, изпълнителят ще бъде в състояние лесно да изберете най-добрият вариант на материала в съотношение цена - качество. Всеки тип остатъци има одобрени регулаторни параметри (сертифициране). Например, насипна плътност, в зависимост от фракция варира от 1320 до гранит чакъл до 1690 г. тази цифра е 1350-1450 кг / m³, докато за варовик - 1250-1330 кг / m³.

Определянето на плътността може да бъде и използването на марки. По този начин маркировката "М 250" означава, че материалът има плътност до 250 кг / м3, "М 300" - 250-300 кг / м³. Най-издръжливите и високотехнологичните марки са съответно 800-1200 и 1400-1600.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Насипни и истинска гъстота на гранитНасипни и истинска гъстота на гранит
Кое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаментиКое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаменти
Каква е специфичната тежест на строителните материалиКаква е специфичната тежест на строителните материали
Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3
Чакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материалиЧакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материали
Приложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетонПриложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетон
Черният трошен камъкЧерният трошен камък
Видове развалини, които се използват в съвременното строителствоВидове развалини, които се използват в съвременното строителство
Маси от маси от естествен камък в интериораМаси от маси от естествен камък в интериора
Каменна сграда на сградиКаменна сграда на сгради
» » Стойността на показателите за плътността на натрошен камък
© 2021 BggeHat.com