Чакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материали

Някои купувачи, които искат да купят смачкан камък, наричат ​​този строителен материал чакъл, други, напротив, чакъл се нарича развалини. Подобно объркване с имена най-вероятно се дължи на факта, че и двамата имат естествен произход. И може би хората объркват идеята за чакъл, натрошен камък. И двата материала се добиват от скали, но те имат редица различия.

Методи за производство на трошен камък и разнообразие от материали

За да разберем по-добре какви са разликите между чакъла и развалините, е необходимо да се разбере същността на това как се получават тези скали. Да започнем с чакъла. Този материал може първоначално да бъде гранитна скала, може да бъде чакъл, варовик, вторичен слой и шлака. Процесът на добив на гранит от натрошен камък започва с серия от експлозии, през които се разрушават различни блокове от гранит от скалата. Останалите големи парчета се издухат многократно. Натрошаване и сортиране на гранитни фракции се извършва в завода, където камъните се донасят със специално оборудване.

В някои случаи основното трошене се извършва в кариера, използвайки специално оборудване, след което доставките на частично смачкани камъни се доставят на предприятието за раздробяване и сортиране.

Чакълът се раздробява в резултат на пресяване през специално вибриращо сито на каменната скала, както и чрез смилане на скална скала. В зависимост от метода на извличане, този вид материал е разделен на натрошен чакъл и чакъл. Камъните се използват при производството на стоманобетонни строителни продукти и при подреждането на пътища. И двата вида строителни материали са с по-малка здравина спрямо чакъл от гранит. Варовик (доломит) материал се получава в процеса на смилане варовик. Камъкът е планинска седиментна скала, образувана основно от калцит. Доломитът се използва при строителството на пътища и при производството на бетон.

Чакълът се раздробява в резултат на пресяването на кариерата

Чакълът се раздробява в резултат на пресяването на кариерата

Вторичен натрошен камък се извлича чрез рециклиране на строителни отпадъци. За тази цел тухли, парчета от асфалт и бетон могат да бъдат раздробени и разделени на фракции. Този процес има свои собствени стандарти, които са описани в GOST 25137-82. Основното предимство на вторичните суровини е ниската им цена. Материалът е използван в подреждането на дъното на фундаментните ями и окопите на комуналните мрежи, в пътния сектор (използван като запълване) и в производството на бетони (използвани като голям агрегат).

Шлаковият камък е продукт на раздробяване на металургична шлака с шлака и нейната обработка с огън. Скъсан натрошен камък се разделя на фракции. В зависимост от марката, която е определена за насипния материал, като се вземе предвид нивото на якост, шлаката се използва или за пътно строителство, или за производство на циментов бетон от различни степени.

Извличане на седиментни скали и тяхното използване

Чакълът е резултат от продължително разрушаване и оросяване на скалите. Строителният материал може да бъде морски, речен, ледников и планински. Такива камъни съдържат смес от пясък, глина и прах. Те се добиват в открити и затворени кариери с помощта на драги, булдозери, багери и друго тежко специално оборудване.

Чакълът се получава в резултат на продължително оросяване на скалите

Чакълът се получава в резултат на продължително оросяване на скалите

От тези сортове в строителството най-често се използва седиментна скала от планински произход. Той има груба повърхност, благодарение на която се увеличава адхезията на свързаните материали. Последователността на извличане на чакъл се разделя на измиване (позволява разделянето на скалата от външни примеси), раздробяване и сортиране. Що се отнася до областта на нанасяне на скален чакъл, тогава се използва такава скала:

  • в производството на тежки циментови бетони;
  •  в изграждането на пътища и запълване на конгреси;
  •  когато въздушната възглавница е разположена на различни места;
  • в процеса на полагане на основите;
  • в производството на покривни продукти.

Морската и речната седиментна скала е по-чиста от планинската утайка, тъй като тя съдържа минималното количество примеси. Но много гладката повърхност на камъните не им позволява да се използват за производство на висококачествен тежък бетон. Чакъл, извлечен от речни и морски плажове, се използва широко в строителството. Благодарение на заоблените форми на зърно, той намери приложение в пейзажи и декорация на различни видове обекти.

В допълнение, морски и речни камъчета могат да имат различни цветове, те са сиво-синьо, тъмно кафяво, с оттенък на червено, бяло, черно, розово и дори жълто. Разнообразие от цветове позволява те да бъдат използвани в процеса на декориране градини, езера, във формирането на пешеходни пътеки, детски площадки, със счупени легла и цветни лехи.

И така, каква е разликата между чакъл и натрошен камък?

След като се запознае с методите за извличане на чакъл и чакъл, е възможно да отговорите с увереност на въпроса за разликата между тези два материала:

Основната разлика между чакъл и натрошен камък е във формата и размера на зърната

Основната разлика между чакъл и натрошен камък е във формата и размера на зърната

  1. 1. Първата разлика е различният начин за получаване на материала. В края на краищата, както беше споменато по-горе, е необходима силна експлозия за извличане на трошен камък, а за събирането на чакъл се използва специално оборудване.
  2. 2. Основната разлика между тези два вида камъни е във формата и размера на зърната. Грабните камъни, в сравнение с развалините, имат малки размери и гладки фасети, докато чакълът е по-голям и с остри ъгли.
  3. 3. Естественият нюанс на чакъл е ограничен до сиво, а речните и морски камъчета, които природата е дала на различни цветове.
  4. 4. Разликата между чакъла и чакълът се крие във факта, че първият материал, защото на рационализирана си форма не може със сигурност да се ангажират с други строителни материали, а всяка фракция чакъл поради своята грубост е с висока степен на лепкавост. И благодарение на равнината и наличието на остри ъгли, е добре да се компактират.

Заключението на този материал е, че можем да заключим: разликата между чакъл и чакъл е и трябва да се каже значима. Ето защо, когато се украсява градина или езерце на къщата, не си струва да поръчате няколко тона смачкан камък, а дори и максимална част, по телефона с уверен глас. Без да знаете разликата между чакъл и чакъл, рискувате да загубите представителен вид на вашето жилище.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаментиКое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаменти
Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3
Стойността на показателите за плътността на натрошен камъкСтойността на показателите за плътността на натрошен камък
Черният трошен камъкЧерният трошен камък
Видове развалини, които се използват в съвременното строителствоВидове развалини, които се използват в съвременното строителство
Маси от маси от естествен камък в интериораМаси от маси от естествен камък в интериора
За продуктите от естествен камък и тяхното използванеЗа продуктите от естествен камък и тяхното използване
Конкретни пропорции за основаКонкретни пропорции за основа
Видове естествен камък в интериораВидове естествен камък в интериора
Пълнители за строителни разтвори и бетониПълнители за строителни разтвори и бетони
» » Чакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материали
© 2021 BggeHat.com