Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3

Трошен камък (виж видео) е неразделен материал за различни строителни и пътни работи. Раздробените фрагменти от камъни, груб чакъл и други скали, дължащи се на грубата повърхност, образуват силна адхезия към циментовия разтвор.

Натрошен камък

Една от основните характеристики на трошен камък е неговата плътност, т.е. съотношението маса към обем.

Един от основните параметри на този строителен материал - плътност на натрошен камък, т.е. съотношението маса към обем. Плътността има преобладаващ ефект върху много от другите му качества.

Основни характеристики на натрошен камък

Този материал е класифициран като:

  • по плътност;
  • с минерален състав;
  • по размер на зърното;
  • якост, устойчивост на замръзване и вода.
Фракции и видове смачкани камъни

Трошен камък се характеризира с плътност, структура, размер на зърното, якост, замръзване и водоустойчивост.

Първичен натрошен камък се получава чрез раздробяване на естествени материали. Вторичната енергия се образува в процеса на рециклиране на строителни отпадъци: стар асфалт, бетонни блокове, счупени тухли, шлаки.

Според минералния състав на натрошен камък е гранит, чакъл, варовик, шлака. Колкото по-малко фракции от слаби скали и прах в него, толкова по-добре се свързва с компонентите на разтвора.

Важна характеристика е люспестта - формата на равнините на гранулите. Предпочитани са зърната под формата на миниатюрни кубчета, имат минимално лющене и, следователно, по-високо качество. Острите гранули образуват набор от кухини, поради които се влошава плътността на чакъл.

Степента на еднородност на зърната по размер също е важна. Колкото по-хомогенно е, толкова по-добро свиване и отново колкото по-висока е плътността на развалините. Освен това трябва да е устойчив на замръзване и вода, което не трябва да се разгражда поради периодични температурни промени, замръзване, мъгла и дъжд.

Способността му да излъчва и абсорбира йонизираното лъчение също има значение. Материалът за изграждане на жилищни сгради за радиоактивност трябва да бъде само първокласен, най-добър гранит. Натрошената скала от втория клас е по-радиоактивна, трябва да се използва за изграждане на отдалечени пътища и транспортни възли.

Видове плътност на развалините

Тъй като гранулите на този свободен строителен материал са преплетени от въздуха, плътността на насипа му е различна от 1 кубичен метър. м неразделна скала. Колкото по-малки са гранулите, толкова по-голяма е тяхната специфична плътност и следователно колкото е по-голямо теглото от 1 кубичен метър. m, т.е. обемната плътност. Зависи колко твърди, особено силни минерални включвания са в него.

Таблица на характеристиките на натрошен камък

Таблица на характеристиките на развалините.

За да определите плътността на натрошен камък, използвайте празен контейнер до 50 литра. То се претегля, след което се изсипват развалини със слой от 1 м и се претеглят отново.

Формулата, с която се изчислява търсената стойност, измерена в kg / m³:

Р = (т2 - т1): V,

където P е плътността на строителните развалини, m2 е масата на контейнера с натрошен камък, m1 е масата на празния контейнер и V е неговият обем.



Такива изследвания се извършват в лабораторни условия, като се използват контейнери със специална форма и размер, които се регулират от GOST 9758-86. Но обемната плътност е лесна за определяне и независимо. За да направите това, можете да използвате конвенционална корито, в която разтворът се омесва. Необходимо е да претеглите празното корито, да го напълните с ръбове с ръбовете, да претеглите отново и да направите изчисление, използвайки същата формула. Обемът на коритото V е лесно разпознаваем, умножавайки дължината, ширината и височината му.

Значението на насипната плътност в строителството не може да бъде надценено. Той трябва да бъде известен и трябва да бъде взет под внимание при приготвянето на разтвора. В края на краищата, колкото по-високо е, толкова по-малко цимент ще бъде необходимо. Освен това, това е и спестяване на плащане за транспортиране и съхранение на материали.

Насипната плътност на развалините се различава значително от истинската (действителна) плътност. Определя се само лаборатория, когато се изисква да се знае степента на порьозност на материала. За да направите това, първо е почистена, изсушена, за да премахнете всички кухини и след това да претеглите. Обемното тегло на трошен камък, например, фракция 5-20 мм - 1320 кг / m³, истински - 2600 кг / m³, т.е. почти два пъти повече.

Гранит счукан камък

Характеристики на гранит развалини

Характеристики на гранит развалини.

Този вид строителни материали е направен от твърди гранитни скали с гранулирана структура. Обикновено те са характерни сиви или розови с тъмни петна поради високото съдържание на фелдшпат и слюда. Плътността на развалините (и, съответно, тяхната якост) може да варира от 1300 до 1700 кг / м³.

При класификацията на материала по размер на гранулите се разграничават пет групи. Група I се състои от най-малките фракции, по-малки от 5 мм. Този скрининг с високо съдържание на прах до 25. Той се използва в ландшафтния дизайн, за декоративни облицовки, всичко спортни и детски площадки, зимата ги поръсени върху заледени тротоари.

Група II - фракции с размери от 5 до 20 mm, т.нар. Съпътстващ материал с ниско съдържание на прах. Това са най-търсените развалини за изграждане на фундаменти, бетонни конструкции, мостове, магистрали, летища.

III група - фракции от средния, най-популярен размер: от 20 до 40 мм, почти без прах. Това е най-често срещаният трошен камък за фундаменти, стоманобетонни конструкции, строителство на пътища, железопътни линии. Използва се и като пълнител в бетона за изграждане на обекти за тежко строително оборудване.

Физико-механични свойства на шлаката от натрошен камък

Физико-механични свойства на шлаката от натрошен камък.

Група IV се състои от по-рядко използвани фракции от 25 до 60 mm. Този голям материал е подходящ за работа с голямо количество бетон, когато се изработват масивни конструкции. Понякога се използва като филтърен елемент.

Накрая, V група - най-големите фракции от 40 до 70 mm. Всъщност тя е камъче, дори ако е смачкано. Дължината му обикновено е 20-30 мм. Добре е за фундаменти, подпорни стени, басейни, различни заграждения.

За грундираните груби II-V групи като цяло се характеризират с:

  • обемна насипна плътност със средно съдържание на влага 1370 kg / m³;
  • клас на якост - 1400;
  • броят на фракциите от слаби скали - не повече от 3,5;
  • Наличие на прах - не повече от 0,25;
  • устойчивост на замръзване - F-400.

Други видове смачкани камъни

Един наистина уникален строителен материал е каменният варовик. Тя е ценна поради високата си якост, устойчивост на замръзване, екологична чистота. За фракции от 5 до 40 mm се характеризира с: обемна плътност - 1300 кг / m³- лющене - не повече от 12 съдържание прах - до присъствието на слаби скали 2- - 9- за отбелязване сила - M800- M600-порьозност - не повече от 7,3 - влажност - не повече от 4 и водопоглъщане - 2,5 - устойчивост на замръзване - F-150.

Чакъл дребен чакъл се използва главно като пълнител за бетон и бетонни блокове, монолитни конструкции, плочи, дренаж устройство, ландшафтно проектиране. Неговата насипна насипна плътност е средно 1400 кг / м3, степента на якост е 1200, а устойчивостта на замръзване е F-350.

Средната плътност на шлаката от натрошен камък е около 800 кг / м3. Силата му се маркира съответно. Най-силните марки са M800-M1200, а марките с висока якост са от M1400 до M1600. Накрая, рециклирани плътност чакъл - от 1200 до 3000 кг / m³ и диабаз, габро (разновидности на гранит, базалт в близост) - от 1450 до 1580 кг / m³.

По този начин, за всички видове на този строителен материал, насипната плътност е от първостепенно значение.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плътност на характеристиките на разширената глина и степента на материалитеПлътност на характеристиките на разширената глина и степента на материалите
Насипни и истинска гъстота на гранитНасипни и истинска гъстота на гранит
Кое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаментиКое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаменти
Каква е специфичната тежест на строителните материалиКаква е специфичната тежест на строителните материали
Какъв вид пясък съществува?Какъв вид пясък съществува?
Чакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материалиЧакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материали
Класификация и характеристики на пясъкаКласификация и характеристики на пясъка
Тъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетонаТъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетона
Стойността на показателите за плътността на натрошен камъкСтойността на показателите за плътността на натрошен камък
Плътност на строителството на пясъкПлътност на строителството на пясък
» » Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3
© 2021 BggeHat.com