Какъв вид пясък съществува?

Пясъкът - един от най-разпространените минерали на земната кора и различни видове пясък имат подходящите физични свойства, които водят до тяхното използване в строителната индустрия.

Пясък за строителство

Пясъкът се използва в строителството, неговият обхват и качество зависи от неговата употреба.

В тази област различни видове пясък се използват като фини агрегати в разтвори, смеси и бетони, които имат устойчивост на атмосферни влияния и якост. Пясъкът представлява повече от половината от обема на всички строителни бетони, строителни разтвори и смеси и качеството му оказва значително влияние върху техните характеристики. Рационалното използване на този компонент намалява потреблението на цимент и подобрява качеството на бетона.

Въз основа на физическите параметри пясъчните смеси имат класификация, според която те могат да бъдат разделени на следните типове:

Видове пясък в съответствие с GOST

Пясъкът е разделен на размера, произхода, по вид на обработката, по предназначение.

  • размер на зърната (малък, голям);
  • с насипна насипна плътност в сухо състояние (γ). В тежки пясъчни смеси - над 1200 kg / m³, за порести - до 1200 kg / m³;
  • по произход (естествен и изкуствен);
  • по естеството на обработката (сортова, обикновена);
  • по предназначение (гъст - за обикновен тежък бетон - неорганичен порест - за светлина и хоросан - за конкретни специални цели).

Основният стандарт, който регулира характеристиките на строителните пясъчни смеси, е GOST 8736-93 "Пясък за строителни работи. Това ».

Тежки видове пясък

Според ГОСТ 8736-93 за производството на разтвори и смеси тежък тип може да се използва, с размер на частиците по-малко от 5 mm и обемна обемна маса по-голяма от 1800 кг / m³.

Трябва да се отбележи, че свободно течащите компоненти, съгласно производствения метод, са разделени на следните типове:

Таблица на характеристиките на пясъка по големина

Таблица на характеристиките на пясъка по големина.

  • Естествена, естествена частична и обогатена;
  • натрошен, натрошен, обогатен, частичен;
  • смачкана, обогатена с прожекции.

Натрошеният и естествен пясъчен компонент се използва широко като пълнеж за тежки бетони в повечето архитектурни проекти.

Тежката природна форма, основана на размера на модула за размер и основния състав, е разделена на следните типове: малки, много малки, големи и средни. Трябва да се отбележи, че много малък материал не се препоръчва да се използва като пълнител в бетон, но може да се използва за решения. Възможно е да се използва малък тип с груба добавка, която осигурява желания състав. Такава добавка може да бъде част от голям размер на естествен или натрошен компонент.

Обогатените, натрошени обогатени, натрошени обогатени плочи се разделят на средни и големи. Необходимо е такъв строителен материал да бъде в съответствие с GOST 8736-93.

Раздробява и фракционирано фракционна тип се използва под формата на груби или фини фракции от тях разделяне на стойността на граничния елемент - 1.25 и 0.63 mm, съответно, след скрининг размер на частиците от 5 мм. Съотношението на фракциите и състава на зърното на такива пясъци се регулира от GOST 8736-93.



За да се получат всички видове смачкани раздробени компоненти, се използват родителските скали с различна етиология, както и чакъл от тези породи. Наличието на чужди инклузии, белези на устойчивост на замръзване и якост са определени в GOST 8736-93.

Порести пясъчни материали

Класове и групи пясък

Класове и групи пясък.

При производството на бетон като светло тип порести пълнители често се използват компонент на agloporite пясък, шлака пемза, перлит и разширена глина. Порозните малки разновидности са разделени на обикновени с зърна до 5 мм, големи - 1,25 - 5,0 мм и малки - до 1,25 мм. Такива материали трябва да имат характеристики в съответствие с GOST за тези типове.

Както порьозен пълнежен материал за производство на лек бетон често се използва пясък agloporitovy в съответствие с ГОСТ 11991-83 и ГОСТ 9759-83 разширена глина. Прахова смес на разширени глинени материали са произведени от пластмаса от разтопими набъбващи шисти и др. В разширена глина като суровина е експандиран по време на топлинна обработка schungite шисти суровина като shungizitovy чакъл, siltstone и т.н.

Агрпоритният порест материал се произвежда от отпадъци от добива и изгарянето на твърди горива, глинести материали и др.

За производството на този вид суровината се обработва термично на агломерационни машини. След това аглопоритичните или експандираните глинени суровини се раздробяват и диспергират, съответно, аглопорит или експандирана глина. Пясъчна смес от експандирана глина с кръгли зърна се произвежда и чрез метода на набъбване на съответните скали в пещите на мините.

Изграждането на порести пясъчни материали от пемза с шлака (GOST 9760-86) са фини пълнители. Този строителен материал се произвежда без топлинни разходи чрез разпръскване на разтопена металургична шлака с по-нататъшно смилане след охлаждане.

Експандиран перлит вид на ГОСТ 10832-2009 получени чрез топлинно третиране на натрошени вулканични скали, съдържащи вода (перлит, обсидиан). Свободният компонент на този сорт има размер на зърната до мм и обемна плътност от 200 до 500 kg / m³.

Декоративен пясък от естествен камък

Съдържание в пясъка на глина и прах

Съдържание в пясъка на глина и прах.

Този тип декоративни пясък ГОСТ 22856-89 се използва като пълнител в разтвори и смеси с цвят цимент за създаване на повърхности, които имат широко цветово пространство, както и за защита на бетонни повърхности от повреди. Да се ​​произвежда този материал чрез смилане на някои родители (бели и цветни мрамори, кварцити и др.).

Основните характеристики на този тип включват :. цвят, състав на зърното, съдържанието на елементите на плоча или игла форма, устойчивост печат замръзване и силата на суровината и т.н. Въз основа на размера на зърната, декоративни смес може да се разделя на фракции, вариращи от 0 до 2.5 mm и от 2,5 до 5 мм. Въз основа на състава на зърното този материал може да бъде разделен на обикновени и по-високи категории. Ако такова разнообразие се използва за подови настилки и стълби, изберете го според абразията на основната скала.

Трябва да се отбележи, че пясъчният материал е много функционален строителен материал и трябва да се прилага правилно в съответствие с неговите характеристики и свойства.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Средна плътност на пясък и налични методи за измерванеСредна плътност на пясък и налични методи за измерване
Защо се нуждаете от плътност на пясъка?Защо се нуждаете от плътност на пясъка?
Какво влияе върху плътността на кварцовия пясъкКакво влияе върху плътността на кварцовия пясък
Определяне на плътността на пясък и таблицата с индексиОпределяне на плътността на пясък и таблицата с индекси
Плътност на обикновения пясък със среден размерПлътност на обикновения пясък със среден размер
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
Класификация и характеристики на пясъкаКласификация и характеристики на пясъка
Тъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетонаТъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетона
Какви са пясъчните фракции?Какви са пясъчните фракции?
Бетон m300Бетон m300
» » Какъв вид пясък съществува?
© 2021 BggeHat.com