Плътност на строителството на пясък

Утайната скала, състояща се от останките от скални камъни, се нарича пясък. Често съдържа зърната само на един минерален кварц. Такъв материал обикновено се нарича кварц. Тъй като почти всички видове скали се използват за определена човешка дейност, от такъв показател се забелязва голямо значение като плътността на пясъка.

Речен пясък

Речен пясък е най-чистият вид пясък и не изисква допълнително пресяване.

Видове и характеристики на строителни материали

Към днешна дата, следното видове пясък:

  1. River. Счита се, че е най-чистият и не изисква допълнително измиване и пресяване. Най-висококачественият бетон се произвежда от речен пясък.
  2. Maritime. Замърсени със соли и други микроелементи. Когато се използва за производство на бетонови и хоросанни смеси, това изисква допълнително измиване.
  3. Планина. Съдържа глинени включвания, които могат значително да намалят качеството на бетона, направен от него.
  4. Кариера. Може да съдържа глина и камъни. Тъй като каменната пясъка е най-мръсната от всички горепосочени, тя не се използва за направа на бетон. Основната цел на този материал е да се излива под основите или основите на пътищата. С малко количество глина и камъни, суровото вещество се измива, след което може да се използва като част от мазилката за завършване на външните и вътрешните стени.

Всички изброени видове материали се използват широко в строителството и дизайна на уличния дизайн. В зависимост от плътността на пясъка, те могат да се използват и за създаване на основи и настилки. В този случай чакъл или натрошен камък се добавя към определена част от строителния пясък.

Основните характеристики на хлабавите скали

Таблица на характеристиките на пясъка по големина.

Таблица на характеристиките на пясъка по големина.

Плътността на пясъка се определя от съотношението на масата на зърната към обема, който заемат, включително съществуващите пори и кухини. По правило плътността на пясъка се изразява в тонове / м³. Този индикатор се измерва със специално устройство, наречено балон денсиметър.

Подобно на характеристиките на почвите, параметрите на характеристиките на плътността на пясъка и всички останали трябва да отговарят на някои GOST. Така, съгласно получените на национално организации СЪСТОЯНИЕ, плътността на пясъка в промива състояние трябва да бъде не повече от 1.6 т / m³ и показатели плътност материал, съдържащ фракции от камъни и глина, може да достигне до 1.8 т / m³.

Влажността, невалидността и плътността са основните характеристики на насипния материал, които са от голямо значение за избора на съставки при производството на бетонови смеси. Всички те са взаимосвързани количества, които имат огромно влияние върху якостта, топлопроводимостта, устойчивостта на замръзване и други физически характеристики на материала. В този случай е необходимо да се вземе предвид, че се определя обемната плътност и истинската.



Първото е количеството, което определя теглото на материала на обемна фракция в неконсолидирано състояние. Така че материалът обикновено се измерва веднага след екстракцията му. Обикновено такава стойност зависи изцяло от влажността. Колкото по-висока е влажността, толкова по-висока е плътността. При ниска влажност се увеличава празността на материала. Ако такава суровина се използва за производството на бетон, се изисква увеличено количество свързващи средства, като по този начин се увеличава цената на оригиналния бетон.

Истинската плътност на пясъка е количеството, определено като маса на единица обем на скалата, взета в уплътнено състояние. Изчислява се по формулата: P = m / V, където m - тегло и V - обем. Този индикатор е постоянна физическа характеристика и не може да се променя, без да се променя химичният състав или молекулната структура на изходната суровина.

Методи за определяне на характеристиките на насипни суровини

Класификация на естествен пясък

Класификация на естествен пясък.

Съдържанието на влага в пясъчната смес може да бъде определено чрез извършване на прости изчисления. Така че, измерване на масата, донесени от доставчиците на суровини, след това тя е добре изсушена и отново претеглена. Разликата в теглото, разделена на първоначалния обем суспендирани суровини, ще определи показателя за съдържанието му на влага. За изсушаване на материала обикновено се използва метален лист за печене. Спирането на намаляването на масата на суровините, взети за проба, показва, че пробата е била изсушена.

Следният метод се използва за определяне на обхвата на доставката:

  1. Материалът, който не е подложен на предварително сушене или пране, се покрива в контейнер с капацитет 10 литра. По-добре е да има бутилка с височина 10 см. Контейнерът трябва да бъде напълнен с "хълм".
  2. Тогава "хълмът" е равномерно отрязан от лопата на нивото на ръба на цилиндъра. В същото време не можете да компактирате материала.
  3. Претегли се скалата. Индикаторът на насипната плътност на пясъците се изчислява като коефициент на разделяне на масата на суровините в обема им.
  4. Познавайки индикатора за насипната плътност, масата на доставения материал се прехвърля на кубични метри и се определя обемът на снабдяването.

С помощта на тези прости методи се определя индексът на плътността на пясъка, който позволява изчисляването на другите съставки при производството на бетонни разтвори, мазилки и други строителни смеси. Освен това, като разпознавате тези или други характеристики на насипния материал, можете да определите за кои работни места той е най-подходящ.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Средна плътност на пясък и налични методи за измерванеСредна плътност на пясък и налични методи за измерване
Защо се нуждаете от плътност на пясъка?Защо се нуждаете от плътност на пясъка?
Какво влияе върху плътността на кварцовия пясъкКакво влияе върху плътността на кварцовия пясък
Определяне на плътността на пясък и таблицата с индексиОпределяне на плътността на пясък и таблицата с индекси
Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещиМетоди за приготвяне на хоросан за зидани пещи
Плътност на обикновения пясък със среден размерПлътност на обикновения пясък със среден размер
Какъв вид пясък съществува?Какъв вид пясък съществува?
Чакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материалиЧакъл и трошен камък на разликата, добив и приложение на материали
Класификация и характеристики на пясъкаКласификация и характеристики на пясъка
Тъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетонаТъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетона
» » Плътност на строителството на пясък
© 2021 BggeHat.com