Методи за определяне на плътността на сухия пясък

Плътността на сухия пясък може да варира, което се определя от степента на уплътняването му, тъй като еднакво количество от това вещество може да заема различен обем. Този индикатор е физическата стойност на всеки строителен материал, изчислен чрез разделяне на обема маса, който се изразява в g / cm3 или kg / m³.

пясък

За да се определи обемната плътност на пясъка, тя трябва да бъде изсушена при температура най-малко 110 ° С.

За да се определи обемната плътност на сухия пясък, той трябва да се изсуши при температура от 105-110 ° С, докато има постоянна маса. Тъй като в естествено състояние, твърдите вещества имат насипна плътност, тъй като тяхната структура не е уплътнена. Изследваният параметър е свързан с обема на частиците, съдържащи се в дадено вещество, което се взема предвид за пространството между зърната. Следователно стойността му винаги ще бъде по-малка от стойността на обичайния индикатор.

Основната характеристика на строителния материал

Изчисляване на количеството пясък чрез неговата плътност

Изчисляване на количеството пясък чрез неговата плътност.

Изследваната стойност на параметъра характеризира количеството на строителния компонент, изразено в g или kg на единица обем, измерено в cm3 или m³. Трудно е да се определи този показател недвусмислено, тъй като зависи от няколко характеристики:

  1. Степени на уплътняване.
  2. Влажност.
  3. Порьозност.
  4. Структури на зърната.
  5. Наличие в състава на различни примеси.

Този параметър позволява да се повиши качеството на здравината на построените сгради и съоръжения в процеса на изграждане. Като се има предвид това, можете да получите най-точните изчисления на разходите за материали, когато е необходим компонент в определен обем за получаване на хоросан. Тъй като по време на строителството често е необходимо за решаване на проблема, свързан с трансфер на маса в количеството на използвания материал, а напротив, че е необходимо да се определи масата или обема на 1 m³ 1 тон насипен материал.

За извършването на тези видове изчисления е необходимо да се вземе предвид (II) плътността. Изчислява се по формулата: П = М / V, следователно масата (М) се определя по формулата: М = П * V. Формулата за определяне на обема (V)

Всички вещества и компоненти, които образуват разтвори и смеси, се съдържат в тях в определено съотношение. Например правилното изчисляване на дела на пясъка в строителните смеси изисква определянето на точната стойност на изследваните параметри. Ако е изчислено неправилно, тогава е необходимо да се компенсира липсата на насипен материал от други компоненти. Те могат да имат по-висока цена.

Крива на промяната в обема на пясъците в зависимост от тяхното съдържание на влага

Промените в обема на пясъка се променят в зависимост от съдържанието им на влага.

Необходимо е да се правят правилни изчисления на всички индикатори, свързани с количеството, съотношението на основния компонент на сградата в разтвора V. Ако количеството му надвишава нормата, качествените характеристики на разтвора могат да намалеят. Това ще се случи и когато количеството на използвания насипен материал е недостатъчно. Всичко това ще засегне определени свойства на разтвора, като например:

  1. Съпротивление срещу замръзване.
  2. Сила.
  3. Водоустойчивост.
  4. Устойчивост на абразия.

Всички характеристики ще имат значителни несъответствия със стандарта. Важно е да не се допуска неоснователно увеличение на цената на сместа, използвана в строителния процес.

Как плътността на изграждането на пясък зависи от структурата на неговите зърна

Твърдението, което е свързано с факта, че стойността на обемната плътност зависи пряко от зърнената структура, е вярна. Твърде висока стойност означава, че зърната, които съставят пясъчната структура, са плътни, здрави и устойчиви на замръзване. Този строителен компонент може да се използва при производството на високоякостен бетон с повишено ниво на устойчивост на замръзване.

Основните разлики в плътността

Основните разлики в плътността.

Определете размера на сухия пясък на кариерата може лесно да бъде направено. За да направите това, вземете сито за пресяване. Това е кутия, трябва да вземете няколко такива кутии, поставени един в друг. Когато веществото се излива в тях, ситото трябва да се бърка от едната страна на другата. Цялата процедура, извършена самостоятелно, ще отнеме около 5 минути. След това ще трябва да претеглите сухия остатък от ситото, като изчислите размера.

Ако материалът е кондензиран, тогава стойността на изследвания индекс се увеличава, така че изследваната стойност вече не може да се нарича насипно състояние. Ако компонентът е опакован в плик, т.е. той е в определен контейнер, след което неговата структура не е опакована. Тя има своята обемна плътност. Предвид известната стойност на тази характеристика е възможно да се отнесе масата към обема на насипния материал, тъй като цената за него е посочена не само за един тон, но и за един кубичен метър. По подобен начин се посочва и броят на използваните продукти за строителството.

Пясъкът има обемна плътност от 1300 до 1500 kg / m3, което се определя от съдържанието на влага в средата. В същото време характеристиките на компонента се променят и това се отразява на този параметър. Например, при съдържание на влага 3-10, се получава намаление в сравнение с характеристиките, присъщи на сухия пясък.

Характеристики на средната плътност на строителния материал

Следните типове параметри за плътността на сухия пясък се различават: вярно, насипно и средно.

Най-важната характеристика, която зависи от празнотата и влажността, е параметър, наречен средна плътност на пясъка.

Характеристики на сухия кварцов пясък

Характеристики на сухия кварцов пясък.

Това е неметална скала, която е твърда, така че нейната плътност е приблизително еднаква. Вярно е, че е 2500 кг / м³. Нивото на празнота предполага обратна връзка със средната плътност на материята. Тази собственост ни позволява да оценим качеството на зърното в структурата му.

Специфичното тегло е количеството вещество, което се поставя в обемна единица. Плътност на пясъка в известна степен е неговата тежест, поради което за него се отличава специфичният показател за тази характеристика, което е вярно, се отнася повече за теоретичната концепция и на практика такива стойности са много редки.

Всичко зависи от начина, по който най-малките частици пясък или зърното му са свързани помежду си, когато са поставени в контейнер. Разстоянието между зърната и стойността на нейното специфично тегло зависи от изследвания индекс на структурата на насипния компонент, когато е запълнен с определен капацитет.



Истинската специфична плътност може да бъде изчислена лабораторно и обичайните изчисления се извършват чрез специални таблици. Ако веществото се изисква да бъде доза по обем, този показател първо се взема под внимание. Зависи от това колко глина се съдържа в структурата на компонента на сградата.

Коефициентът на филтриране на пясък в сравнение с други ексципиенти

Индикаторът е коефициентът на пясъчна филтрация в сравнение с другите ексципиенти.

Ако пясъкът е сух и чист, тогава тестът е 1300 кг / м³. Ако съдържа голямо количество влага или глина, плътността на пясъка надвишава аналогичния параметър за сухото му състояние, възлизащ на 1800 кг / м³.

Например изследваният индикатор за сух кварцов пясък варира от 1500 до 1550 кг / м3, което е типично за неговото свободно състояние. Стойността на средната му плътност предполага различни стойности. За най-ниската стойност е характерно ниво на влага от 5-7, което трябва да се има предвид, ако дозата е нормална. Ако неговата средна плътност на компонент с свободна структура е 1500 kg / m3, след това в уплътнено състояние параметърът може да се увеличи до 1700 kg / m3.

Ако веществото е уплътнено, индикаторът е 1600-1700 кг / м³. Тук се наблюдава зависимостта на средния индекс от структурата на зърната на строителния материал. Например, при увеличен индекс над 1550 кг / м³, материалът ще включва силни и плътни зърна, устойчиви на замръзване. На практика пясъкът, който има повишена средна плътност, се използва за получаване на бетон, който има висока якост и устойчивост на замръзване.

Как да изчислите обемната плътност

Ако насипният материал е уплътнен, неговата плътност се увеличава. Ако пясък, разположен в задната част на камион, има естествено, е нагнетен състояние с определена обемна плътност, предварително определената стойност, когато е действително изчисли теглото на пясък и обхвата му.

Физическите и техническите свойства на пясъците, използвани при изпитването

Физическите и техническите свойства на пясъците, използвани при изпитването.

На практика, стойността на стойности на обемната плътност и насипна плътност параметри на изпитване за определяне на количеството на насипен материал се излива в контейнер размери 1x1x1 м. Определянето на неговата специфична тежест се прави въз основа на известната стойност на модула на размера.

За малък речен пясък, по-голяма стойност на параметъра е характерна, отколкото при грубозърнестия строителен материал. Неговата влажност също влияе върху специфичното тегло. За него специфичното тегло също е равно, от 1200 до 1700 кг / м³. В крайна сметка тези параметри се влияят от следните свойства: минералния състав на насипния материал, неговата фракция и степента на влажност.

Ако съдържанието на влага в средата се повиши, плътността на пясъка в нея се намалява и причината за това е сцеплението на фракциите. Индикаторът намалява, докато нивото на влага е 10. Мокър пясък се характеризира с ниска плътност и увеличен обем. След това има процес на увеличаване на течността в структурата на компонента, както и увеличение на изследвания индекс, дължащо се на покритието на всяко зърно от пясък с тънък слой течност. Тази характеристика трябва да се вземе предвид при дозиране на строителния материал по неговия обем. С увеличаването на нивото на влажност, водата се напълва с вътрешно гранулирани кухини и въздухът се измества, изследваният индикатор отново се увеличава.

Определяне на обемната плътност на сухия пясък

Състав на зърната на пясъците от различни групи

Съставът на зърната на пясъците на различни групи.

Когато пясъкът се изсуши, той трябва да се изсипе в контейнер с определен обем за претегляне. След като получи теглото си, без да вземе предвид масата на контейнера, резултатът се разделя на обема на съдовете. Полученото коефициент ще представлява обемната плътност на пясъка. Повторете всички действия три пъти, за да получите средната стойност на желания индикатор.

За да се изчисли индексът, трябва да се пресуши сух фин пясък (5 mm). Излива се и пада от определена височина (около 10 см) в контейнер, чийто обем е 1 литър.

След това трябва да се образува конус над контейнера, който се изрязва с помощта на владетел.

Освен това съдът се претегля два пъти, когато има вещество в него и когато то не е там. Обемната плътност се изчислява по формулата: PN = (m2 - m1) / V. В него стойностите m1, m2 определят масата на съда както празна, така и пълна и V е обемът на съда.

Този тип тестване се извършва с контейнери, чийто размер или форма е специфицирана, тъй като тези характеристики ще бъдат от решаващо значение за крайния резултат. При избора на размера на съда се взема предвид размерът на зърното в сухо състояние. Извършването на това изпитване е необходимо в съответствие с ГОСТ.

Как да направите точни изчисления

Изчисляване на плътността на пясък чрез метода чрез пропускателна способност и метода на разсейване

Изчисляване на плътността на пясък по метода на метода на предаване и разсейване.

Сухият пясък има обемна плътност, която може да варира в диапазона от 1450-1650 кг / м³. Може да се определи за частици от материята, ако се използва градуиран съд, който има капацитет от 250 до 500 см3. Тя трябва да се напълни с вода до желаното ниво от 0.5-0.7 от обема.

Използвайки градуиран цилиндър, можете да преброите V1, който е зает с вода. След това се взема пробата от компонента за строителството (150-200 g), която се влива внимателно в контейнера, тъй като е необходимо да се гарантира, че няма утаяване на зърната по стените на съдовете.

Отдръпнете веществото в съда по-добре малко по малко. Това ще осигури отстраняването на въздуха от насипния материал и също така няма да позволи образуването на разпенен слой върху повърхността на състава. След като пробата е напълно изпразнена, е необходимо да се направи измерване според скалата на съда, като се вземат предвид обемите течност с пясък, V2 и V1. Индексът на плътност, обозначен като r (g / cm³), е резултат от разделянето на масата на основния компонент G по неговата разлика в обема (V2 - V1).

Необходимо е експериментът да се повтори най-малко три пъти и полученият резултат да бъде представен като аритметична средна стойност с трикратно определяне. При предварителното изчисление нивото на гъстотата на зърното е равно на 2.65-2.70 g / cm3.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Защо се нуждаете от плътност на пясъка?Защо се нуждаете от плътност на пясъка?
Какво влияе върху плътността на кварцовия пясъкКакво влияе върху плътността на кварцовия пясък
Сравнителна таблица на топлопроводимостта на съвременните строителни материалиСравнителна таблица на топлопроводимостта на съвременните строителни материали
Термична проводимост и плътност на пянатаТермична проводимост и плътност на пяната
Плътност на характеристиките на разширената глина и степента на материалитеПлътност на характеристиките на разширената глина и степента на материалите
Насипни и истинска гъстота на гранитНасипни и истинска гъстота на гранит
Определяне на плътността на пясък и таблицата с индексиОпределяне на плътността на пясък и таблицата с индекси
Каква е специфичната тежест на строителните материалиКаква е специфичната тежест на строителните материали
Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3
Плътност на обикновения пясък със среден размерПлътност на обикновения пясък със среден размер
» » Методи за определяне на плътността на сухия пясък
© 2021 BggeHat.com