Каква е плътността на бетона?

Бетонът се нарича изкуствено създаден строителен материал, получен в резултат на формоване и втвърдяване на рационално подбрана и уплътнена смес. Готовият разтвор се състои от стягащ, сух цимент, груби и фини агрегати, вода и тези компоненти определят плътността на бетона.

За да го увеличите, можете да добавите специални добавки. За да се отговори на въпроса, каква е гъстотата на използваната конкретна смес, е необходимо да се вземат предвид много фактори, които влияят върху този индекс.

Схема на бетоновите компоненти

Схема на съставните елементи на бетона.

Замразените бетонни маси са гъста, пореста, клетъчна или широко пореста структура. Колкото по-голяма е порьозността на замразения разтвор, толкова по-малка плътност ще има.

Най - висока плътност се получава в гъста цимент маса с метален пълнител, чието полагане се извършва с помощта на вибратори, което води до това, че използваното решение запълва всички кухини.

Какво определя плътността на бетона

Сравнителна таблица на физическите, техническите и топлоизолационните характеристики на бетона

Сравнителна таблица на физическите, техническите и топлоизолационните характеристики на бетона.

Плътността на бетонната смес може лесно да се изчисли, ако се знае пропорциите на всички съставки или на нейната марка. Ако към сместа са добавени различни добавки, наречени "пластификатори", предназначени да уплътняват сместа и да подобряват качеството на циментовата замазка, плътността на бетона също ще се увеличи. Изчисляването му ще бъде направено ефективно, ако сместа е направена съгласно GOST. В този случай стойността ще бъде известна и посочена във всички справочници. Най-високият процент на изчисляване на грешната плътност възниква, когато се премества тегловното съотношение на сухия цимент, използван за пълнене, пясък, чакъл. Индексът на плътност може да варира значително поради добавките, които са в разтвор.

Увеличаването на този показател може да възникне, ако при изливане на бетон смес беше допълнително вибрации към разтвора попълнено всички кухини равномерно и не остават въздушни камери. Това увеличава надеждността на конструкцията след процеса на пълно втвърдяване на циментовата маса.

Класификация на бетонни типове

Средна плътност на бетона в таблицата

Средна плътност на бетона в таблицата.



Съществуват няколко групи бетонови смеси, чиято класификация е свързана с плътността на втвърдената бетонна маса.

Първата група включва особено леки бетонови смеси, които се използват за топлоизолация. Те имат голям брой въздушни мехурчета, които значително намаляват плътността на крайния продукт. Те включват пенобетон и газобетон. Тяхната клетъчна структура може да бъде запълнена с въздушни камери до 70. Носещата способност на такива съединения не е висока. Тя е 300 - 400 кг / м³. Бетонните продукти с такива характеристики се използват главно за изграждане на стени от малки сгради и вътрешни прегради. За други задачи те не са предназначени.

Втората група са леки бетонни смеси със специфично тегло от 500 до 1800 кг / м3. Те са подходящи за едноетажна конструкция, те се използват за изграждане на вътрешни прегради и изграждане на сгради за икономически цели. Този бетон има високи топлоизолационни характеристики, но по-малко сила. Леките състави включват пемзобетон, експандиран глинен бетон, шлаков бетон. Съпротивлението на изброените продукти е ниско и те бързо се разрушават.

Таблица на съотношението на степените и степените на бетона

Таблица на съотношението на степените и степените на бетона.

Третата група е тежък бетон. Това е най-често срещаната група, най-често използвана в строителството. Използва се за изливане на фундаменти, стени, огради, замазки. Разтворът от 3-4 групи има клас, според който се определя неговата специфична тежест. Оценката се извършва в съответствие с марката, посочена за тази смес. При производството на тежък бетон, който се нарича бетон бетон готов, стандартът се използва, съгласно GOST 7473-94. Смесена смес според този GOST има определен клас, който се нарича "марка". Тя е възложена на конкретни с удовлетворяване на определени показатели за качество. На него можете да разберете за кои видове строителство е предназначена готовата смес и каква конкретна тежест ще има замразената маса. Писмата М показва количественото съдържание на цимент по отношение на бетонната смес. В M100, най-малкото му количество и има ниска плътност. Бетонът, който има най-високите скорости на аксиално компресиране, получава обозначението M1000.

Тежният бетон има плътност от 1600-2500 кг / м³. Тази характеристика на състава дава възможност да се получат отлични характеристики, които са позволени за тежки композиции.

Четвъртата група са особено тежките бетонови смеси, използвани в мащабното промишлено строителство. Плътността им е повече от 2500 кг / м³. Те имат името барит, магнезит, лимонит. Използва се за изграждане на защитни конструкции като бункери и различни подземни хранилища. Бетон с това качество може да се превърне в ефективна защита срещу йонизиращи лъчения, които се произвеждат от атомни електроцентрали и други специални предприятия с опасни производства. Увеличаването на плътността до значителни показатели се дължи на специални тегла. Като компонент се използват метални стружки.

При закупуване на готови смеси, специфичното тегло на масата може да се получи от производителя. Когато решавате сами, трябва да се придържате към GOST, за да разберете точната му фигура. В други случаи ще трябва да използвате приблизителни стойности.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Плътност на обикновения пясък със среден размерПлътност на обикновения пясък със среден размер
Как да изчислим цимента за кубчета бетон?Как да изчислим цимента за кубчета бетон?
Тъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетонаТъй като техническите характеристики на речния пясък определят качеството на бетона
В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?
Стойността на показателите за плътността на натрошен камъкСтойността на показателите за плътността на натрошен камък
Дълбок вибратор за бетонДълбок вибратор за бетон
Каква е специфичната топлина от бетон?Каква е специфичната топлина от бетон?
Насипна и истинска плътност на циментаНасипна и истинска плътност на цимента
Топлоизолационни материалиТоплоизолационни материали
Как да направите бетонКак да направите бетон
» » Каква е плътността на бетона?
© 2021 BggeHat.com