Полезна информация за бетона

Бетон - това е универсален материал, когато се закалява в камък, получен чрез смесване на вода, агрегати и свързващи вещества. Всички компоненти на материала трябва да бъдат избрани в определено съотношение, за да се създаде гъста еластична смес, която има добра адхезия към различни видове повърхности.

Историята на появата и използването на бетон

Историците смятат, че за пръв път в строителството бе използван бетон в древния Рим с изграждането на сводести елементи и куполи на църкви. Като съставка на бетон, гипс, вар и глина са били използвани. Намаляването на обема на строителството в Рим доведе до факта, че бетонът се използва все по-малко, а с падането на империята технологията на нейното производство е забравена от векове. И само преди около 300 години в европейските страни отново се използва за издигане на различни структури.

Появата на цимент

След триумфалното си завръщане в строителството бетонът започна да се използва широко и производствените му технологии започнаха да се развиват и по този начин се измисли цимент. В Русия започва да се произвежда самостоятелно през 18 век, а в началото на XIX в. Хидравличният цимент е изобретен във Великобритания. Първият циментов завод в Европа е открит във Франция (1842 г.), след това - в Германия (1857 г.), а в държавите циментът започва да се произвежда през 1870 г.



Новият ход в историята на бетона постави облика на стоманобетонни и стоманобетонни конструкции.

Използване на бетон и цимент в Русия

В царска Русия бетонът и неговите свойства бяха изучени от учените. Така че, през втората половина на XIX век. Бяха проведени редица експерименти, в които бяха тествани силни разтвори с различни съотношения на цимент. В резултат на това съставите бяха открити с максимална сила и бяха разкрити оптималните взаимовръзки между агрегат, вода и цимент, които създават такива разтвори. Тогава тази зависимост, описана в неговата работа от А. Абрамс, американски учен, публикувана през 1918 г.

Още в съветско време ученият И. Беляев разследва конкретни за силата и мобилността, които разкриват хиперболичния характер между тази зависимост. В резултат на дългите експерименти ученият идентифицира по-проста линейна връзка, но вече през 60-те години. XX век. научно доказано е, че такава схема не винаги работи, а само при определено съотношение в материала на водата и цимента.

Днес водещите производители на бетон от различни видове (специални, конвенционални, тежки, леки, твърди, силикатни и др.) Са САЩ и, разбира се, Китай.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бетон m300Бетон m300
Технология за производство на бетонТехнология за производство на бетон
Конкретен състав M200 и пропорцииКонкретен състав M200 и пропорции
Прозрачен бетонен материал на бъдещетоПрозрачен бетонен материал на бъдещето
Конкретни пропорции за основаКонкретни пропорции за основа
Как да направите бетонКак да направите бетон
Пълнители за строителни разтвори и бетониПълнители за строителни разтвори и бетони
Характеристики и качествени характеристики на бетона m300Характеристики и качествени характеристики на бетона m300
Предимства на фибрите влакнаПредимства на фибрите влакна
Какъв конкретен е необходим за фондацията?Какъв конкретен е необходим за фондацията?
» » Полезна информация за бетона
© 2021 BggeHat.com