Насипна и истинска плътност на цимента

Циментът се използва за различни видове довършителни, строителни, ремонтни работи. Използва се както самостоятелно, така и като компонент на различни смеси. В този случай е необходимо да се вземе предвид плътността на цимента, т.е. съотношението на масата към обема. Тази стойност не е постоянна, тя може да се промени с течение на времето. Освен това има два вида на този показател: обемна плътност и вярно.

Схема за производство на цимент

Схема за производство на цимент.

Циментът е малка част, между която има въздух. Насипната плътност зависи от това колко материалът е свеж или накълцан. По принцип този показател варира от 1100 до 1600 кг / м3. В строителството тази характеристика се използва при подготовката на различни решения.

Схема на състава на цименти

Схема на състава на циментите.

От насипната плътност на цимента в сместа зависи съдържанието на втвърдения разтвор. Най-точният метод на изчисление е както следва. В определен капацитет се излива част от цимента (например 1 кг), като се прекарва през филтъра, за да се отстранят големи фракции. След това измерваме теглото му (с изключение на опаковките) и разделяме по обем. Въз основа на получената стойност се определя необходимия брой други съставки на сместа.

Но такива съвестни изчисления не винаги се извършват. По правило при конструкцията се приема, че обемната плътност е средно равна на 1300 kg / m3. За истинската плътност на цимента, това винаги е много по-високо. Понякога тя може да бъде равна на 3200 кг / м3. В тази характеристика се взема предвид само "нетното" тегло, т.е. тук няма компонент "въздух".



Циментите са разделени на материали:

  1. С намалена плътност, включително различни добавки: устойчиви на замръзване добавки, пластификатори и други. При изчисленията плътността не надвишава 1200 kg / m3. Този продукт е по-евтин, но по-малко издръжлив.
  2. При увеличаване, т.е. не съдържат добавки (например Портланд цимент).

Фактори, влияещи върху плътността на продуктите

Основният фактор, който влияе върху плътността на цимента, е датата на производство. За материала, който току-що беше произведен, този показател ще бъде по-нисък от този, който вече е на склад за няколко седмици. Това се обяснява с факта, че при производството на всяка от частиците на продукта има статичен заряд. Следователно, те ще бъдат отблъснати един от друг. Поради това възниква голям брой кухини, пълни с въздух. По време на съхранение или транспортиране, напротив, статичният заряд намалява и продуктът - се кондензира.

Зависи от обемната плътност на цимента и технологията на производство, т.е. от колко е смляно и от начина на сушене на материала в силозите. Марката, видът на продуктите и насипната повърхност на частиците също са важни показатели.

Асортиментът от цименти е доста широк: хидрофобен, алуминиев, пластифициран и други. Марк показва колко трудно ще бъде крайният продукт.

Условията за съхранение могат значително да повлияят на характеристиките на продукта. Ако материалът се намира в помещение с висока влажност, въздухът в кухини ще бъде изместен от влагата и теглото му е много по-високо. Освен това при съхранение може да загуби своите свойства на якост и да бъде неподходящо за използване в строителството.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Средна плътност на пясък и налични методи за измерванеСредна плътност на пясък и налични методи за измерване
Какъв цимент е по-добър за основатаКакъв цимент е по-добър за основата
Защо се нуждаете от плътност на пясъка?Защо се нуждаете от плътност на пясъка?
Какво влияе върху плътността на кварцовия пясъкКакво влияе върху плътността на кварцовия пясък
Определяне на плътността на пясък и таблицата с индексиОпределяне на плътността на пясък и таблицата с индекси
Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3Как да се определи плътността на натрошен камък kgm3
Съотношението на хоросана за подовата замазкаСъотношението на хоросана за подовата замазка
Плътност на обикновения пясък със среден размерПлътност на обикновения пясък със среден размер
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
Как да изчислим цимента за кубчета бетон?Как да изчислим цимента за кубчета бетон?
» » Насипна и истинска плътност на цимента
© 2021 BggeHat.com