Какъв цимент е по-добър за основата

Цимент - строителен материал, стягащ в структурата на бетонно тегло, оказващ пряко влияние върху качеството и показателите. Това е изключителен материал, повишавайки силата му под въздействието на влажна среда. Това е от значение при създаването на фондация. Приет в правилното съотношение с други компоненти и вода (пясък, чакъл, други пълнители), той придобива огромна устойчивост на компресия. В някои случаи бетонната смес включва пластификатори и добавки, които позволяват да се постигнат необходимите характеристики на строителния материал.

Има няколко типа цимент. Тя може да бъде избрана по цена, марка, а също и по отличителни характеристики. При създаването на фондация е необходим отговорен подход: съответствие с марката, дата на освобождаване и условия за съхраняване на строителни материали. Ако се нуждаете от самостоятелно производство на хоросан и помислете какво е по-добре за основата на цимента, тази статия предлага обсъждане на няколко въпроса, които са важни за всеки строител.

Цимент за основа

Цимент за основа

Видовете цимент варират по отношение на състава и качеството. Всеобщо признато и търсено по всяко време, портландският цимент съдържа специални добавки, които могат да повлияят на определени свойства на материала. Поради тях характеристиките на цимента могат да варират значително: промяна на степента на втвърдяване, промяна на степента на отделяне на топлина, повишаване на устойчивостта към агресивна среда.

Как да разберем азбучните и цифрови показатели, които присъстват на пакетите със строителна смес?

Марка цимент

Силата на бетона зависи от класа цимент. Колкото по-висок е неговият клас при други равни условия, толкова по-голяма е якостта на натиск на материала. Марката на материала се предписва след индикатора "М". Има цимент M200, M300, и така нататък. Маркировката показва якостта на натиск, която се изчислява с помощта на куб, потопен във вода с размери 0,2 m, за период от 28 дни, чиято стойност е дадена в kg / cm2. Колкото е по-висок този показател, толкова по-перфектни характеристики са циментът и по-високата му цена. Трябва също така да се отбележи, че височината на индикатора е пряко свързана с степента на втвърдяване на строителния материал.

Допълнителни индекси

Благодарение на дългия списък на сортовете цимент, в името на разликата има начин да ги етикетирате. Таблицата представлява най-често срещаните индекси след посочването на марката.

Ако има нужда от цялостно хидроизолация на основата върху застроена площ със суха почва, подходящ е портланд цимент от подходящ тип, в зависимост от необходимото качество на бетона. За да получите конкретен клас M300-M350, можете да си купите Портланд цимент M500 d0. Приблизителни пропорции от 10 л компоненти - като метър ще бъдат както следва: 1: 2: 4 (цимент, пясък и натрошен камък), смесени с 5 литра вода. Всеки компонент има уникална роля в състава на разтвора, а неправилното разпределение на частите в общата маса със сигурност ще повлияе върху качеството на конструкцията и нейните експлоатационни свойства. Изчисляването на пропорциите се определя и от изискването за потенциална структура.

Съкращения и тяхното обозначаване

  • д0 - абсолютен цимент (без добавки);
  • d20 - в материала се съдържат добавки;
  • Н - нормализиран - конструкционен материал, произведен с клинкер, нормализиран по състав;
  • Б - бързо втвърдяваща се смес;
  • PC - Портланд цимент;
  • BC - цимент за декорация, светлина;
  • PL - устойчив на замръзване пластифициран материал;
  • GF - хидрофобен цимент, първите пет минути отхвърляне на вода, с висока пластичност и устойчивост на замръзване;
  • SS - сулфатно-устойчив цимент, използван за агресивни среди;
  • VRC е цимент с бързо втвърдяване и разширение, характеризиращ се с водоустойчивост.

вода

вода

Препоръчва се да се използва само питейна вода - примесите, които оказват влияние върху разтворимостта на съставните материали, са неприемливи. Определянето на пропорциите на цимента за бетон играе основната роля на съотношението вода-цимент. Изчисляването на съотношението зависи до голяма степен от фракцията на пълнителя. Пропорцията представлява обемното съотношение на компонентите на разтвора.

пясък

пясък

Тази съставка се отнася до малък агрегат, който може да бъде естествен или изкуствен. Пълнителите служат като заместител на основния материал и, ако е възможно, намаляват разходите за бетон. Пясъкът може да бъде фин или голям, той се избира индивидуално. Степента на чистота на пясъка се взема предвид, важно е да няма съединения на утайките, които да могат да повлияят на плътността на сместа.

Трошен камък е материал, получен в резултат на раздробяване на скали. Стойността на отделните частици е от 5 до 70 мм. Замърсените развалини не трябва да се включват в сместа.

Очевидно е, че повишаването на степента на бетон е свързано с увеличаване на дела на цимента в състава на бетона. Висококачествен цимент не е необходим във всеки случай.

Ако подготовката на бетона е подходящо да се използва цимент M100, е да се създаде основа с минимална граница на провлачване на M200, на M300 е по-добре да си купя цимент и по-горе, с една малка разлика от цената на M400, идеала - M500.

Контрол на качеството на цимента

Контрол на качеството на цимента



Циментът винаги е в търсенето и производството му е от полза за много компании. Безотговорните предприемачи използват некомпетентността на строителите, като предлагат цимент-подобно вещество в затворени опаковки без стикери. В такава строителна маса често се добавят баластни вещества, които я правят раздробена. Като добавки може да има остарял натрошен цимент, минерал, който е подходящ за външен вид за циментов прах и други "трикове". Какъв вид бетон от подобен цимент ще се окаже - не е известно на един специалист. За да получите качествен материал от добър производител, не винаги е възможно, за съжаление.

Следователно, помислете за приблизителен анализ на цимента за основните индикатори, които определят качеството. Точна оценка е възможна само в резултат на химически изследвания, но това не е полезно за отделен разработчик.

Свежест на цимента

Свежест на цимента

Ако на етикета не е поставена дата на пускане, тогава е по-добре да оставите такъв цимент върху рафта на магазина. Ако решението за покупка все още се прави, се препоръчва да се тества циментовата маса за степента на вкаменелостите. Ако въздействието на пакета усети скованост, както когато ви удари на камък или втвърдени чанта ъгли (те основно втвърди) - знак за непригодността на строителния материал. Ако след отваряне на опаковката, се наблюдава не цимент еднородност на цвета, вместо това, очевидни няколко нюанса на сивото и дори зелено, този аргумент достатъчно, за да се откаже от придобиването.

Прясно приготвеният строителен материал се характеризира с течливост: когато се повдига, той лесно се плъзга между пръстите. Ако тя може да се формира в топка, която лесно се срутва, когато се стиска, това явление е доказателство, че за известно време циментът е на склад. В това няма нищо критично, но ако бучките се разтварят само със значително компресиране и дори се чувстват някои отделни частици, то този материал е загубил първоначалното си качество.

Състав на цимента

Състав на цимента

Проверка цимент състав с помощта на минералната вода: натриев хидрогенкарбонат подходящ "Боржоми" или хлорид фракции в "Essentuki". За тази цел, бутилката вода трябва да се отварят, за да се изчака известно време за изхода на газ, да изпитваното цимент прах и да се подготви от тях форма с диаметър от около 15 см, центърът впечатление трябва да се сгъсти до 5 см, и по-близо до краищата -. 1 см диаметър. Този строителен материал без примеси ще се втвърди след 10 минути. В удебелената част на впечатлението ще има повишаване на температурата - знак за добро качество на цимента. Сянката на впечатлението може да стане синьо-зелено - доказателство, че в състава му няма примеси d0.

Ако втвърдяването не се случи повече от половин час - това е причина за безпокойство. Поглъщащият материал от такъв материал е с лошо качество и ако има примеси в него, впечатлението ще бъде разпънато с пукнатини. Втвърдяването е фрагментарно, няма отопление. И също така искам да поставя един глас в пластмаса и топлят през деня: Ако пробата е била деформирана, върху него има значителни пукнатини, циментът не могат да бъдат причислени към категорията на нормалното, и е по-добре да се замени. Може би материалът с лошо качество ще предизвика неотложни ремонти или необходимостта от подсилване на основата.

При закупуване и съхранение на цимент

При закупуване и съхранение на цимент

Циментът много обича условията за съхранение. Ако мястото за съхранение не отговаря на изискванията, с течение на времето строителните материали започват да губят качествата си. Един месец на съхранение по-късно, може да се случи, че индикаторът на марката се е превърнал в порядък по-нисък. Половин година неправилно съхранение може да отнеме 25 ценни свойства от цимента. И купуват неща, които събират прах в складовете повече от година - и изобщо смело! Оказва се, че по отношение на безопасността е необходимо да се развие отношение към цимента като хранителен продукт. Препоръчва се да се купува само фабричен цимент, който ясно посочва: името на производителя, марката, опаковката, вида на опаковката, датата на издаване.

Изчислете колко цимент е необходим за вашата фондация, защото е по-добре да купите материали от една и съща партида: има доверие в получаването на еквивалентни свойства за всяка партида смеси. Придобиването на цимент е най-добре планирано за седмици до две преди подготовката на бетона.

Фабричният цимент струва повече от материал с неизвестно производство. При закупуване на фабричен строителен материал потребителят е защитен от следните проблеми:

  • недостатъчно тегло;
  • чуждестранни примеси в цимента, намалявайки марката на продукта;
  • загуба на качество поради неправилно съхранение.

данни

данни

Има различни начини да се спаси в процеса на строителство, но циментът е материалът, безгрижното отношение към качеството, което ще повлияе на резултатите от строителството. Изграждането на фондацията никога не е било евтино упражнение и ако се добавят ремонтни работи, стойността й ще се увеличи още повече. Кой цимент е по-подходящ за основата - това трябва да се определи на етапа на избор на бетон. Препоръчва се закупуването на M500, поради което продукцията ще бъде бетон с желаните характеристики. Спестяванията в този случай се правят чрез селективно намаляване на количеството цимент поради качеството му.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
При каква температура може да се излива бетон през зимата и лятотоПри каква температура може да се излива бетон през зимата и лятото
Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?
Съотношението на хоросана за подовата замазкаСъотношението на хоросана за подовата замазка
Как да изчислим цимента за кубчета бетон?Как да изчислим цимента за кубчета бетон?
Ние изчисляваме сумата на цимента на основата за частна къщаНие изчисляваме сумата на цимента на основата за частна къща
В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?
Приложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетонПриложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетон
Бетон m300Бетон m300
Как да попълните фондацията със собствените си ръцеКак да попълните фондацията със собствените си ръце
Изборът на подходящия циментИзборът на подходящия цимент
» » Какъв цимент е по-добър за основата
© 2021 BggeHat.com