При каква температура може да се излива бетон през зимата и лятото

В края на сезоните въпросът става особено актуален при каква температура е възможно да се излива бетон под основата, за да не се застрашават структурните елементи на новата сграда. За да се получи отговор, е необходимо да се разберат процесите, протичащи в циментовата каша.

Хидратация на бетон - уплътняване и втвърдяване на циментов разтвор

Хидратацията е химическият процес на втвърдяване на смес от цимент с вода до състоянието на камъка. Тя започва след смесване на хоросан, обаче, поставянето на бетон става само след изливането на основата. Докато сместа се смесва със смесител или бетонов смесител, тя се подлага на вибрации, поради което втвърдяването се отлага, а качеството на бетона изобщо не страда. След като разтворът се отстрани от бетоновия смесител, материалът започва да се втвърдява и преминава през два етапа:

  1. 1. На първия етап решението се изземва. Този процес, в зависимост от състава на сместа и външните условия, отнема от 1 до 20 часа.
  2. 2. Във втория етап разтворът втвърдява и събира до 90% от крайната си здравина. Този процес се извършва в рамките на 28 дни. След това бетонът продължава да се втвърдява през целия живот на машината.

Потокът от хидратация директно зависи от външните фактори, по-специално от температурата на околната среда. При +5 градуса по Целзий процесът на настройка започва след 2 часа и продължава до 10 часа. При +20 градуса, след 3 часа след изляването на бетона, започва да се втвърдява и захващането все още не е завършило. Втвърдяването на цимента се дължи на компонентите, които съставят неговия състав: трикалциев алуминат, трикалциев силикат, дикалциев силикат, четирикалциев алумоферит.

В отговор на въпроса, при каква температура е възможно да се запълнят основите, можем да кажем, че идеалните условия за хидратация са следните:

  1. 1. Температурата на сместа - 30 градуса при нормални атмосферни условия до +70 градуса в студените месеци поради нагревателни елементи (вода, пясък и чакъл) с горещ въздух или пара.
  2. 2. Температурата на околната среда (въздух) е от +5 до +30 градуса по Целзий.

Поради факта, че точката на изливане (втвърдяване) на бетон има рамка, при изливането на основата е необходимо да се вземат под внимание външните условия.

Правила за бетониране на мазето през летните месеци

Смята се, че най-голямата трудност е леенето на основата през зимата, защото поради минус температурата до завършването на хидратацията разтворът може да замръзне. Въпреки това, топлината не е по-малко опасна за нова основа, отколкото зимните студове. Поради високата външна температура по време на химическата реакция на цимента, сместа ще се увеличи обемно. След образуването на циментовия камък, неизбежно ще се охлади и намали, но поради образуваната кристална структура това няма да се случи.

Запълване на основата

Запълване на основата

В резултат на втвърдяване при висока температура води до появата на силна вътрешното напрежение в мазето преди изграждането на структурните елементи на нов дом, а собственикът ще получи фондация в експлоатация, в състояние по всяко време да бъде покрита с пукнатини. Обикновено първите им признаци се проявяват след няколко часа след като разтворът е поставен в кофража.

Високите температури през лятото са принудени да използват специални строители portlandnye бързо втвърдяване цименти, ако работата на изливане на фондацията ще бъде насрочено при температура над 25 градуса и при влажност по-малко от 50.

Марка цимент се използва трябва да бъде един и половина пъти проектните параметри на бетона, освен това, да се подобрят експлоатационните качества на основата в сместа трябва да се добави пластификатори и различни модифициращи добавки, за да се забави хидратиране. За бетониране препоръчваме да използвате най-малко горещите часове на деня (рано сутрин или вечер). Друга опасност за построяването на къща през лятото е възможното обезводняване на решението. За предпазване на бетона от изпаряване на водата е необходимо:

  • запълнете повърхността с чипове, пясък или дървени стърготини;
  • навлажнете основата на съда за напояване;
  • вода дървени кофраж от кофи.

Зимна работа - конструкция при ниски температури



При ниски температури хидратацията не се ускорява, а се забавя, в резултат на което фондацията няма време да спечели необходимата сила. При нулеви градуси процесът на втвърдяване на разтвора във външния слой напълно спира и в структурата той продължава няколко часа, докато всички компоненти се охладят. Водата в този случай няма време да реагира с цимента, след което замръзва, увеличава обема и буквално разкъсва структурата на бетона.

Зимни строителни работи

Зимни строителни работи

Експертите напълно знаят при каква температура е възможно да се излее бетон за мазето, без страх от загуба на оперативните му качества. Слабите са значителна пречка за бетонирането, поради което през зимата специалистите са принудени да използват специални технологии и средства:

  • нагревателни елементи от бетон преди изливане и нагряване на кофража;
  • поставяне на отопляем кабел вътре в табела или лента фондация;
  • подаване на електрически ток към елементите на подсилващата клетка за отопление;
  • инсталиране на нагреватели около основата за първите три дни;
  • създаването на оранжерия, покривайки целия периметър на мазето с филм;
  • въвеждане в сместа от специални реагенти, които намаляват t кристализацията на водата или ускоряват времето на втвърдяване на основата.

Използването на описаните технологии значително увеличава разходите за изграждане на фондацията. Ето защо за частните собственици е трудно да препоръчат тези средства. Има и други начини за изливане на бетон при минус температура. Една от тях е промяната в количеството вода и цимент в разтвора, който се произвежда. Това изисква най-точната и компетентна дозировка на компонентите, използвани в сместа. У дома е почти невъзможно да се изчисли необходимото количество вода и цимент, за да се подобри втвърдяването на основата през зимата.

Затопляне на бетона

Затопляне на бетона

През зимата се препоръчва използването на портланд цименти с повишена степен на втвърдяване. Те съдържат маркировка R. Технологията на тяхното използване предполага:

  • загряване на две трети от водата за разтвор до тона от порядъка на 70 градуса по Целзий;
  • добавяне на пясък и чакъл към водата;
  • добавяйки към сместа останалата част от водата и цимента.

Решението трябва да бъде направено два пъти по-дълго, отколкото обикновено. Времето на вибрационно уплътняване също се увеличава с коефициент 1,5. Преди да излее разтвора, кофражът трябва да се провери за лед, да се премахне снега и да се затопли долния слой. Напълненият разтвор е покрит с полимерен филм, който ще позволи да се запази топлината на сместа за известно време. Ако горепосочените правила за бетониране на фундамента не могат да бъдат наблюдавани у дома, се препоръчва да изчакате, докато температурата на въздуха се повиши над + 5 градуса. С благоприятна прогноза за следващите три седмици, собственикът на къщата ще може да запълни стандартната технология.

Зависимост от разходите за работа на времето - как да се спаси на фондацията?

Почти всички съвременни строителни компании работят за изливане на бетон през летните месеци, в края на пролетта и началото на есента. Всичко това се обяснява много просто - по това време е по-евтино да се извършва строителството като цяло и по-специално да се издигне фондация.

Изграждането на къща през зимата може да доведе до допълнителни и изключително значителни финансови разходи:

  • с най-оптимистичните прогнози, бюджетът за строителството през студените месеци се увеличава с 25-30 -
  • Размразяването през зимата не премахва необходимостта от използване на скъпи реагенти при изграждането на основата;
  • През зимата е невъзможно да се приготви хоросан на място, тъй като собственикът ще трябва допълнително да поръча доставката на бетонобъркачки;
  • за отоплението на основата е необходима трансформаторна подстанция, тъй като вътрешната електрическа мрежа не може да издържи на такива високи натоварвания.

Единственото предимство на създаването на фондация през зимните месеци е възможността за ранна пролет да започне изграждането на конструкциите на обекта и да завърши изграждането, необходимите довършителни и други работи до края на есента. На практика собственикът трябва да инвестира в зимното строителство на колосални фондове, които недвусмислено засенчват радостта от издигането на частна къща.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изграждане на бетонни подове на земятаИзграждане на бетонни подове на земята
Пластификатор за циментов хаван как да се направи от импровизирани средства?Пластификатор за циментов хаван как да се направи от импровизирани средства?
Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?Консумацията на цимент и пясък на 1 куб. М разтвор за запазване на пропорциите?
Графика на силата на якост при определяне на скоростта на хидратация на разтвораГрафика на силата на якост при определяне на скоростта на хидратация на разтвора
В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?
Изработваме оборудване за пенобетон със собствени ръце, изграждаме къщаИзработваме оборудване за пенобетон със собствени ръце, изграждаме къща
Бетон m300Бетон m300
Ферментация на конкретни основни методиФерментация на конкретни основни методи
Технология за производство на бетонТехнология за производство на бетон
Характеристики на подготовка на бетонови смесиХарактеристики на подготовка на бетонови смеси
» » При каква температура може да се излива бетон през зимата и лятото
© 2021 BggeHat.com