Изграждане на бетонни подове на земята

Един от старите строителни материали е бетон. След появата на метална армировка такъв под стана най-използваният. Предимствата му са: дълготрайност, устойчивост на корозия, влага и ултравиолетови, химични ефекти и голям брой микроорганизми. Може да издържи натоварвания до 1000 кг / см2. Днес такъв етаж е най-евтиният.

Каква е конкретната смес

бетонБетонът е стягащ, който включва малки и големи агрегати, вода и специални добавки.

Ако към водата се добави цимент, тогава се образува стягащ слой. Добавянето на малки агрегати към получената маса води до получаване на циментова суспензия. Бетонната смес може да се получи чрез добавяне на големи компоненти към разтвора.

Малка фракция съдържа пълнител във формата на различни видове пясък, шлака, пепел и т.н., и krupnofraktsionny - е трошен камък, чакъл, бетон блок и т.н., о 5/40 мм.

Също така, за да се даде на бетона необходимите работни характеристики, към разтвора се добавят добавки:

  • Хидроизолационни свойства.
  • Забавяне на настройката.
  • Ускоряване на втвърдяването.
  • Увеличаване на устойчивостта на замръзване.
  • Подобряване на износоустойчивостта.
  • Увеличаване на пластичността.
  • Въздушен транспорт и т.н.

Втвърдяване и характеристики

бетонно втвърдяванеОсновната характеристика на бетона е неговата висока якост на натиск. При счупване бетонната якост е само 10 от якостта на натиск.

Ето защо, по време на втвърдяване често се образуват пукнатини. Материалът има много ниска якост на огъване. Това води до появата на пукнатини и до разрушаването на стрес структури от него.

Ето защо бетонът е защитен и подсилен от армировка. Най-често използваната стоманена арматура. В момента, доста често се използва и добавя към бетон специални влакна.

Полимерните влакна са с диаметър няколко микрона, а дължината им варира от 1.9-3.8 cm. Използват се също са желязо и стружки от няколко милиметра дебелина.

Най-простият бетон за една седмица, придобивайки сила от 80, и за 28 дни напълно се втвърдява.

През първата седмица, за да се поддържа хидратацията, бетонът изисква специален режим на влага.

За да бъде успешно монтиран бетоновият под, трябва да се използват няколко метода:

  • Да се ​​вода с вода.
  • Покрийте с навлажнена лента.
  • Покрийте с полимерен филм, който държи вода.
  • За обработване на течни мембранни състави.

Характеристики на работа с бетон

работа с бетонБетонните подове могат да се поставят като на земята, като първо се натрупват купчина от развалини и пясък и върху ламперия стоманобетонни плочи. От качествено подготвената основа зависи гладкостта и ефективността на покритието.

Съгласно SNiP този подфилм може да има отклонения не повече от 2 см на разстояние от 2 м и неговата дебелина варира от 2 см до 1 м.

Ако подът се излива върху основата на бетона, тогава разликите в височината не трябва да са повече от 10 от дебелината на самата плоча.

Ако бетонен под е инсталиран на земята, след това след изливане на слой от хидроизолация, обикновено под формата на полиетиленов филм.

Монолитно покритие от бетон се инсталира с "карти" - с определен размер от правоъгълни секции. Размерът зависи от капацитета на запълването. 

Картите около периметъра са ограничени до ръководства под формата на маяци.

С помощта на седиментни фуги се предотвратяват пукнатини на всички елементи от тази конструкция в резултат на натоварването.

За тази цел слой от хидроизолационни листови материали се инсталира на места, където повърхностите на напълнената плоча и съществуващите стени, колони и т.н. са страховити.

Това е много важно, когато подовете са изработени от бетон в баня, поради лошата съвместимост на разтвора с дървесината. 

Подсилването на бетонния под зависи от натоварването. Най-често използваният клапан клас Bp 1, диаметърът на прътовете е 0,5 см, а размерите на клетките са 15X15 или 10X10 cm.

работа с бетонна смесКогато бъдещото покритие ще бъде снабдено с увеличен товар, тогава най-добре е да се използва вместо мрежата на мрежата или, заедно с нея, армировъчната клетка.

Тя е монтирана от пръти с диаметър от 0.8-1.6 см в работната среда.

Новият метод за подсилване е полимер или метално влакно.

В този случай бетонът се усилва по целия си обем с помощта на подходящи влакна.

Ако се строят стоманобетонни конструкции, най-трудно е усилването.

Fiber бетон позволява цялостния дизайн на тези етажи за премахване на мажоритарен дял, а понякога и да откаже да направи от укрепване на пръчките и да го замени с фибринова.

Тази технология за изливане на бетонни подове е много ефективна:

  • Значително намалени разходи за труд - до 25.
  • Чрез намаляване на дебелината на конструкцията, материалът и парите се запазват.
  • Комбиниране на технологични операции. В смесителния барабан, сместа се смесва едновременно и нейното усилване, което значително намалява продължителността на целия процес.
  • Благодарение на защитата на обема на материала, устойчивостта на структурите се увеличава.

Смесване на сместа

монтаж на бетонова смесНай-важният технологичен етап при монтажа на бетонен под е изливането на смес от бетон. В този случай качеството на решението, силата, играе важна роля. Мобилност, наличие на чужди вещества и т.н.



Възможно е да се изгладят и компактират бетонната смес по различни начини.

В този случай се използва специално оборудване за подова настилка от бетон:

  • Вибратори повърхност и дълбоко.
  • Замазки.
  • Правилата са "течни" фарове.

В ролята на кофража и маяците, когато използвате вибрационна багаж, можете да използвате ръководства за това.

Желателно е с разширителните фуги да се съчетае и кофражната линия, в повечето случаи вече е свързано прясно инсталирано и конфискувано решение.

След като кофражът, фаровете и фитингите са изложени, подът може да се излее.

Най-често бетоновият разтвор, който трябва да бъде инсталиран, се отнася до "тежък" бетон. плътността му е равна на 1800/2500 кг / м3, и подвижността на Р-2, което е равно на свиването на конуса на около 10 см.

В някои случаи можете да използвате тази смес с други показатели. Всичко зависи от начина на полагане, целта на подовете, интензивността на използваното укрепващо уплътнение.

Когато е възможно да се монтира бетонен смесител близо до работното място, тогава сместа може да се изхвърли директно върху подготвения субстрат.

Ако бетонния под не е инсталиран на първия етаж, а след това е по-добре да се използва бетон, в противен случай разтоварване и доставка решение ще отнеме много време, и неговото качество решение запазва изцяло за 2-2,5 часа.

Ако се използва вибрационна стойка, първо трябва да поставите водачите под нея на нулево ниво и след това внимателно да я поставите хоризонтално. По-нататък, те инсталират самата греда.

В процеса на работа е необходимо да следвате ръководствата, така че да не излизат от нивото. Сместа от бетон се полага върху основата и след това се изравнява по такъв начин, че горната й част е малко по-висока от горните ръбове на устройството.

Ако тези подове са инсталирани във вана или вана, тогава основата трябва да бъде покрита с водоустойчив слой.

След това багажникът се изтегля по водачите, докато разтворът се снижава до съответното ниво и се изравнява.

Също така трябва да потърсите непрекъснато приплъзване на устройството върху повърхността на бетона, който ще се полага. Добавете сместа с лопата в необходимите количества в местата, където разтворът потъва под нивото на вибрационната стойка.

Използвайте летвата внимателно, така че да няма разслояване на разтвора. Обработката е бавна и не повече от две.

За лесно отстраняване на сместа се използва суперпластификатор.

Процесът на фугиране на сместа и рязане на температурните шевове

След завършването на изливането си струва да се направи технологична почивка. Необходимо е решението да се схване и да се получи определена пластична якост.

Това зависи от влажността и температурата в стаята.

По правило тази почивка трае от 2,5-7-8 часа. За този период средното оборудване, човекът, вървящ по това покритие, оставя следи от дълбочина 3 мм.

След това подът се презаписва. Ако площта е голяма, тогава е необходимо да приложите машина за изглаждане на бетон с диск, или тъй като строителите го наричат ​​"хеликоптер".

В частната конструкция се използват компактни единични ротори, чиито работни ножчета са с диаметър 60 cm.

Повърхността, съседна на конструктивни елементи, стени и отвори, колони, трябва да се третира първо, тъй като в тези места хаванът се захваща много по-бързо, отколкото върху останалата част от повърхността.

В случаите, когато повърхността на пода е малка, повърхността може да се извърши с флоат от дърво или полистирол.

Повърхността се разбива в бетонни карти е просто необходима поради конструктивни и технологични причини.

Процесът е свързан с задължителна почивка при извършване на конкретна работа, а другата служи като насока за сигурни вектори годни промените карти оборудвани по повърхността на покритие.

След изсушаване, данните трябва да бъдат нарязани на пола температура на фуги при свиване, при което тази повърхност ще се свие, когато охлажда и разширени от нагревателни плочи без пукнатини и деформация.

С температурните колебания и промени в влажността, в допълнение, когато се обработват бетони, разтягане, компресия и огъване настъпват в пода, което допринася за напукване на плочите.

варов разтвор бетонна смесНай-често тези характеристики са приемливи за бетонния под на земята, а шевовете осигуряват промяна в количеството на такова покритие по време на тези процеси.

Разстоянието между тези шевове зависи от метода на армиране, свойствата на разтвора, състоянието на субстрата и други условия

Топло свиване шевове се нарязват на устройството на бетонни монолитни подове в закален разтвор, след постигане на необходимата сила чрез специални shvonarezchikov.

В същото време е необходимо да се спазват предписаните в проекта изисквания относно дълбочината на рязане, местоположението и ширината на фугите. Те трябва да бъдат обработени с уплътнител, така че краищата на шевовете да не се разрушават и няма влага и мръсотия.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаментиКое е по-добре да избирате развалините за типовете фундаменти
Ние изчисляваме сумата на цимента на основата за частна къщаНие изчисляваме сумата на цимента на основата за частна къща
В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?
Каква е плътността на бетона?Каква е плътността на бетона?
Приложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетонПриложение в строителството и консумацията на материали за 1м3 бетон
Бетон m300Бетон m300
Самозалепващ се бетонСамозалепващ се бетон
Как да направите блок от пепел от себе сиКак да направите блок от пепел от себе си
Характеристики на подготовка на бетонови смесиХарактеристики на подготовка на бетонови смеси
Декоративен бетонДекоративен бетон
» » Изграждане на бетонни подове на земята
© 2021 BggeHat.com