Графика на силата на якост при определяне на скоростта на хидратация на разтвора

Създаването на различни строителни конструкции включва работа с циментова замазка, затова е изключително важно да се проучи графикът за силата на бетона преди завършването на строителството успешно. За да се постигне разтвор за твърдост на хоросан, той обикновено отнема 4 седмици, но различни фактори могат да повлияят на хода на втвърдяването, което трябва да се вземе предвид.

Комплект якост на бетона - етапи на поставяне на хоросана и втвърдяване

Първият етап от придобиването на цимент циментова твърдост - процес на установяване, който се случва няколко дни след приготвянето на сместа. Скоростта на настройка зависи пряко от температурата на въздуха:

  1. 1. През лятото, когато въздухът достигне температура от 20 градуса по Целзий, процесът на настройка ще започне 120 минути след изливането на сместа и ще приключи напълно след още 60 минути. Общо за целия процес ще отнеме около 3 часа.
  2. 2. Когато охлаждате въздуха, настройката ще започне много по-късно. На 0 градуса започва след шест или повече часа, а за целия първи етап на втвърдяване ще отнеме до един ден.

Колкото по-топъл е въздухът, толкова по-бързо сместа ще се хване. Горещото лято за хващане е достатъчно 10-15 минути.

При горещо време бетонът може да вземе за 10-15 минути

При горещо време бетонът може да вземе за 10-15 минути

Захващането на бетоновия разтвор води до началото му на втвърдяване, затова е много важно сместа да се получи желаната форма възможно най-бързо. При високи температури е необходимо увеличаване на времето за втвърдяване, което се улеснява от механизма на тиксотропията. Това се нарича способността на разтвора да намали вискозитета поради разклащане. Поради тази смес в бетоновия миксер за дълго време запазва своите качества и не втвърдява.

След настройването процесът на втвърдяване започва. Комплектът от максимална възможна твърдост отнема няколко години, но неговите характеристики придобиват цимент след 4 седмици. Процесът на втвърдяване на разтвора е много неравномерен. Най-интензивно става през първата седмица или две от момента на изливане, през това време тя придобива до 70% от максималната си стойност, след което втвърдяването се забавя, но не спира.

Комплектът от бетон е дълга процедура, която може да бъде повлияна от различни фактори. Най-значимите от тях включват:

  • външна температура;
  • влажност на въздуха;
  • марка.

Комплект марка якост на бетона в зависимост от температурата

Топлината на въздуха е най-важният фактор, влияещ върху степента, при която бетонът придобива своите характеристики. С хладния въздух процесът на втвърдяване се извършва много по-бавно, отколкото в горещо лято. В студа, процесът на набъбване спира напълно, тъй като водата, влизаща в сместа, замръзва и е необходима за хидратация на цимента. Ако температурата се повиши над нулата, процесът на втвърдяване продължава, но може да се спре отново поради замръзване.

През зимата процесът на втвърдяване се извършва много по-бавно

През зимата процесът на втвърдяване се извършва много по-бавно

За работа през зимата обикновено се използват смеси, които съдържат специални вещества, които ускоряват процеса на втвърдяване и намаляват температурата, при която хидратирането спира. На днешния пазар се представят качествени съединения, които се втвърдяват възможно най-бързо и могат да стигнат до крепостта за 14 дни.

Горещият въздух на средата влияе положително върху степента на втвърдяване на бетона. При +40 градуса по Целзий решението става трудно през първата седмица. Поради тази причина всички работят с решения през лятото.

През зимата, за да се ускори процесът на втвърдяване и да се предотврати замръзването на вода, може да се използва специално оборудване и средства за загряване на вградената структура. Това обаче, на първо място, изисква професионални познания, и второ, води до значително увеличение на разходите за всички планирани строителни работи. Затоплянето до температура, по-голяма от 90 градуса, е неприемливо, защото поради това структурата на издигнатите части може да пострада.



По-долу е графиката, показваща времето на набор от якост на марката на бетона като функция от температурата. Кривите са конструирани от изчисляването на характеристиките на материала M400 и те ни позволяват да определим процента на якост, който се набива за определен брой дни в съответствие с различни температурни условия. Първият ред е +50 градуса по Целзий, а последният - + 5 градуса.

Например, графиката прави възможно да се определи, че при +50 градуса, сместа за първите 2 дни ще спечели около 75 от силата на марката. При +5 градуса, същите характеристики ще се получават само след 20 дни.

Има специално оборудване за ускоряване на втвърдяването на бетона

Има специално оборудване за ускоряване на втвърдяването на бетона

Използвайки информацията от графиката, можете също така да разберете времето на настилката на изпълнения дизайн. Кофражът може да се извърши след като сместа достигне повече от 50% от стойността на твърдостта. Като се има предвид, че при температури под + 10 градуса за набор от бетон с пълна якост не е достатъчен дори за 4 седмици, при такива условия е добре да се обмисли възможността за нагряване на запълнени конструкции.

Определете оптималното време за наливане на циментова замазка, което ще помогне на таблицата по-долу. Тя, в зависимост от марката материал и условия, показва необходимия брой дни за хидратация.

В таблицата стандартната безопасна скованост на разтвора, която се придобива в определено време при определени условия, е маркирана в червено. Зелена - безопасна твърдост на сместа, закупена в определеното време при определени условия. Синята - твърдостта на сместа, придобита през определеното време при определени условия.

Влияние на марката на цимента и влажността върху скоростта на хидратация

Използваната марка цимент пряко влияе върху степента на втвърдяване. Освен това марката определя и критичната сила на решението, която трябва да има време да придобие в началния стадий на настройка. По-долу е съотношението, описващо критичната якост (като процент от марката) за различните цименти:

  1. 1. M15-M150 - 50.
  2. 2. М200-М300 - 40.
  3. 3. M400-M500 - 30.

Ако се планира да се напълнят предварително напрегнати структури, критичната твърдост ще бъде повече от 70 от марката.

Що се отнася до влажността на околната среда, по-ниското ниво на този параметър може да повлияе неблагоприятно на процеса на хидратация. Ако влагата напълно липсва, процедурата за хидратиране на цимента ще се спре напълно. Ако влажността е висока, скоростта на втвърдяване ще се увеличи. Оптималните условия за бързо втвърдяване са висока влажност и висока температура.

Особено критична, ниска влажност ще се използва за изливане при високи температури. Топлината ще доведе до бързо изсушаване на водата, което негативно ще повлияе не само на времето на хидратация, но и на характеристиките на структурите, които трябва да се запълнят. Поради това, по време на топлия сезон може да се изисква периодично овлажняване на цимента.

Тъй като много фактори влияят на хидратацията на цимента, е необходимо да се напълни сместа само след определяне на оптималните условия и тяхното наблюдение. Ако не вземете предвид условията, които засягат процедурата, цялата конструкция може да завърши напълно различно от първоначално планираното и парите, изразходвани от собственика, просто ще отидат в тръбата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Запълване на основатаЗапълване на основата
Как да излея бетон в кофража и кога да го махна?Как да излея бетон в кофража и кога да го махна?
Композиция на хоросан за подова замазкаКомпозиция на хоросан за подова замазка
При каква температура може да се излива бетон през зимата и лятотоПри каква температура може да се излива бетон през зимата и лятото
Методи за приготвяне на хоросан за зидани пещиМетоди за приготвяне на хоросан за зидани пещи
Съотношението на хоросана за подовата замазкаСъотношението на хоросана за подовата замазка
Пропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухлиПропорции и подготовка на хоросан за полагане на тухли
В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?В кое време бетонът се втвърдява от кои фактори?
Изчисляване на потреблението на хоросан върху зидарияИзчисляване на потреблението на хоросан върху зидария
Как да се самонивелира етажа със собствените си ръцеКак да се самонивелира етажа със собствените си ръце
» » Графика на силата на якост при определяне на скоростта на хидратация на разтвора
© 2021 BggeHat.com